Stage-ervaringen

Bij KL werken elk jaar minimaal vier stagiair(e)s. Deze gemotiveerde, onderzoekende studenten krijgen uitgebreid de tijd om de KL’ers te leren kennen en ze uit te horen over alle thema’s, projecten en methodes die Kennisland rijk is. Stages bij KL zijn een sprong in het diepe, maar we laten je niet kopje onder gaan natuurlijk. Afhankelijk van jouw leerdoelen, interesses en ontwikkelpunten en de eisen die je opleiding aan een stage stelt, helpen we je om zoveel mogelijk te leren. Kennisland biedt je alle mogelijkheden om je te ontwikkelen in een informele werkomgeving.

Een dag uit het leven van een KL-stagiaire (door: Anne Lemmens)

Als je een idee wilt krijgen over hoe het is om bij KL stage te lopen++Kom stage lopen bij KL!Houd de website in de gaten en abonneer je op de nieuwsbrief., lees dan hieronder de verslagen van Jackie Ippel, Rahim Artan, Britt de Clerck, Melissa van Houts, Merel Terlouw, Floor Becx, Ruben Moona, Shane Pattipeilohy, Jurg Blom, Dagmar Haas, Regina Kuppen, Sarai Zwinnen, Maartje Dijkstra, Frodi Fransman, Naomi Himmelreich, Bas Nieuwenhuizen, Savannah van Dongen, Thalina Rose, Tessa Houwing, Sophie van Opstal, Anne Lemmens, Joris Ebben, Simone van Dijk, Rik Salomé, Tessa de Geus, Tessa de Swart, Mette Bruinsma, Vivian Videler, Sophie Berkhout, Ruby Wever, Alette Baartmans, Tim van Polen, Jitske Brinkman, Joris Pekel, Marc den Hoed, Aaisha Hussain, Marieke Hegeman, Hanneke Kleinjan, Anna van Zoest, Corline van Es en Jan-Willem Hoogstraten.

 

Jackie Ippel over haar stage bij KL (2023-2024)

Ik heb ontzettend veel geleerd en genoten van mijn afstudeerstage bij het gezellige team van Kennisland. Gedurende een half jaar liep ik stage voor mijn studie Toegepaste Psychologie. Vanuit mijn studie had ik altijd interesse in complexe maatschappelijke vraagstukken. Voordat ik aan deze stage begon, had ik sterk het gevoel dat ‘het allemaal anders moet’, maar wist nog niet precies ‘hoe’. Daarnaast zocht ik een plek waar ik zelf een opdracht creatief kon invullen. Bij Kennisland kreeg ik zeker deze ruimte.

Op de vraag ‘hoe moet het dan anders?’ heb ik antwoord gekregen namelijk: met sociale innovatie!Op de vraag ‘hoe moet het dan anders?’ heb ik antwoord gekregen namelijk: met sociale innovatie!

Tijdens mijn stage heb ik mij voornamelijk op de thema’s ‘Onderwijs en Jeugd’ en ‘Overheid in Transitie’. Fabienne van Rossenberg was een hele fijne begeleider. Ik heb meegewerkt aan een project op het Kandinsky College, waar Kennisland actieonderzoek deed naar polarisatie binnen het onderwijs. Ook heb ik zelf een Serious Game ontworpen om de diversiteit van een klas te benadrukken, wat resulteerde in een vermindering van het wij-zij denken en meer wederzijds begrip.

Verder heb ik onderzoek gedaan naar hoe de psychologie kan worden toegepast op een publiek-civiel partnerschap tussen de Gemeente Amsterdam en burgercollectieven. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar systematische barrières voor ‘donut-pioniers’.

Bij Kennisland heb ik geleerd dat het niet alleen om het eindresultaat gaat, maar vooral om hoe je daar komt.Bij Kennisland heb ik geleerd dat het niet alleen om het eindresultaat gaat, maar vooral om hoe je daar komt. Dit betekent dat het proces, de manier waarop je dingen doet, net zo belangrijk is als wat er uiteindelijk gebeurt. Ik heb geleerd hoe je een proces kunt organiseren, met onder andere het vele post-its plakken en het faciliteren van sessies met verschillende belanghebbenden.

Daarnaast heb ik veel geleerd over onze systeemwereld en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik daar meer verdieping in wil vinden. Hoewel mijn opleiding me een goede basis heeft gegeven in de menselijke psychologie, ben ik van mening dat wie echt wil werken aan maatschappelijke innovatie, zoals democratisering, beide kanten moet begrijpen. In de toekomst zal ik altijd samenwerken met de betrokkenen, want dit is voor mij de echte KL-factor; niet beslissen over mensen, maar met mensen.Dit is voor mij de echte KL-factor: niet beslissen over mensen, maar met mensen.

 


Rahim Artan over zijn stage bij KL (2023)

Na het behalen van mijn bachelor in de biomedische wetenschappen besloot ik een andere richting in te slaan. Mijn keuze viel op de master Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in the Health & Life Sciences aan de VU. Waarom? Omdat ik direct met mensen wilde werken en tegelijkertijd onderzoek blijven doen. Na het solliciteren bij verschillende bedrijven via de universiteit, sprong Kennisland er echt uit voor mij.Na het solliciteren bij verschillende bedrijven via de universiteit, sprong Kennisland er echt uit voor mij. De informele sfeer waar ik tijdens mijn gesprek met Tamara en Faduma kennis mee maakte, maakte me enthousiast.

Binnen het team kreeg ik de kans om aan verschillende projecten mee te werken. Eén van de leuke en interessante opdrachten was ‘Leren combineren in de kinderopvang’. Ook kreeg ik uitdagende projecten zoals ‘Beroepsbeeld Leraar’ voorgeschoteld, waarvoor flink wat flexibiliteit nodig was. Diverse andere projecten hielpen mij om innovatief en out-of-the-box te denken. Het was een totaal nieuwe wereld voor mij, waar actieonderzoek centraal stond.

Met de hulp van mijn collega’s kon ik ook mijn eigen onderzoek opzetten en succesvol afronden.Met de hulp van mijn collega’s kon ik ook mijn eigen onderzoek opzetten en succesvol afronden. Mijn onderzoek richtte zich op het vinden van een manier om de druk op de eerstelijnszorg te verlichten door lokale buurtbewoners te betrekken bij laagdrempelige zorg voor chronisch zieken. Het was een uitdagende taak, maar met de ondersteuning en begeleiding van mijn collega’s slaagde ik erin om mijn doel te bereiken.

De mix aan ervaringen die ik bij Kennisland heb opgedaan, heeft ervoor gezorgd dat er altijd wel iets interessants te vertellen was. Het was nooit saai, vooral niet op de levendige locatie van het Marineterrein. Naast het harde werk was er altijd ruimte voor plezier.Naast het harde werk was er altijd ruimte voor plezier. Van gezellige borrels tot een niet zo spannende pubquiz (😉) en de KL Brouwerij, een thema-middag om te netwerken.

Vanaf het moment dat ik bij Kennisland begon, voelde ik me geen stagiair, maar werd ik warm verwelkomd als volwaardig lid van het team. Ik ga geen specifieke namen noemen, omdat ik dan wellicht iemand tekortdoe. Daarom wil ik echt iedereen bedanken voor de geweldige en leerzame vijf maanden die ik bij Kennisland heb gehad.

 


 

Britt de Clerck over haar stage bij Kennisland (2023)

Tijdens mijn masteropleiding Youth Studies aan de Universiteit Utrecht kreeg ik de kans stage te lopen. Mijn eis was om stage te lopen bij een maatschappelijk betrokken bedrijf. Tijdens het scrollen op het web, op zoek naar de perfecte stage, stuitte ik op een vacature van Kennisland. Ik werd meteen enthousiast toen ik las waar zij naar zochten: een enthousiaste teamplayer die zich graag inzet voor maatschappelijke vraagstukken. Gelijk heb ik mijn motivatiebrief opgestuurd en van het een kwam het ander. Nu ben ik helaas al weer bezig met het schrijven van het laatste stukje voor mijn Kennisland-stage.

Toen ik binnenkwam bij Kennisland was iedereen zo vriendelijk en ik werd echt opgenomen in het team.Toen ik binnenkwam bij Kennisland was iedereen zo vriendelijk en ik werd echt opgenomen in het team. Zelf was ik deel van het team ‘Onderwijs en Jeugd’. Binnen dit team heb ik aan verschillende projecten gewerkt en daarbinnen verschillende taken uitgevoerd. Projecten waar ik zoal aan heb bijgedragen zijn bijvoorbeeld: Thuis of in de kluis: op weg naar een smartphonevrije school, Onderwijsvernieuwing in Hongkong en Yuverta Labs. De projecten waren erg divers, wat het werk dynamisch maakte. Zo ben ik veel in contact geweest met jongeren om te praten over het toekomstige smartphonevrije schoolbeleid. Bij het project met Hongkong kreeg ik juist de kans om te praten met docenten. Ik vond dit erg gaaf omdat er zo’n groot cultuurverschil bestaat tussen Nederland en Hongkong. 

Ik ben ook mee geweest naar verschillende netwerkbijeenkomsten, participatieavonden, heb diverse straatinterviews afgenomen en niet te vergeten veel teamoverleggen bijgewoond. Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om aan diverse projecten mee te werken en daarbinnen ook een grote diversiteit aan taken uit te voeren. Daarnaast kreeg ik de kans om zelf initiatief te nemen en aan te geven waar ik graag aan zou willen werken.Ik kreeg de kans om zelf initiatief te nemen en aan te geven waar ik graag aan zou willen werken. Het naar mij toetrekken van opdrachten en taken, dwong mij echt om na te denken over waar mijn interesses precies liggen.

Ik vind het fijn hoe er bij Kennisland wordt samengewerkt binnen de teams. Daarnaast is het leuk om te zien dat iedereen erg gepassioneerd is in het werk dat zij uitvoeren. Iedereen heeft wel een mening en het is daarom zeker niet erg om ook je eigen mening te laten horen. Tijdens mijn stage werd ik vaak gestimuleerd om te vertellen wat ik ergens van vond. Fijn, want dit heeft mij geholpen om meer zelfverzekerd mijn eigen standpunten te formuleren en te verdedigen.

Al met al heb ik mijn stage ervaren als een zeer positieve ervaring waarbij ik heb geleerd om kritisch te kijken naar sociale vraagstukken en hierbij de stem van de samenleving voorop te zetten.Ik heb mijn stage ervaren als een zeer positieve ervaring waarbij ik heb geleerd om kritisch te kijken naar sociale vraagstukken en hierbij de stem van de samenleving voorop te zetten. Bij sociale vraagstukken gaat het tenslotte om de SAMENLEVING.

Zoek je een uitdagende stage, waarbij je zelf de mogelijkheid krijgt om initiatief te nemen, dan raad ik het zeker aan eens een kijkje te nemen bij Kennisland 😉.

 


 

Melissa van Houts over haar stage bij KL (2022-2023)

Met een basis in de culturele antropologie begon ik aan de master Medical Anthropology and Sociology. Toch miste er iets… De academische kant van antropologie is ontzettend interessant, maar hoe uit zich dat in de praktijk? Via mijn docent kwam ik bij Kennisland terecht. Eén blik op de website en ik was enthousiast.

Ik kwam in een warm bad van collega’s terecht.“Ik kwam in een warm bad van collega’s terecht.” Dit in combinatie met veel vrijheid en diverse projecten, zorgde ervoor dat ik een fijne stageperiode heb gehad. Ik heb veel vrijheid gehad in de projecten waaraan ik wilde meewerken. Zo heb ik mogen meekijken bij de dialoogtafels voor Voion, met studenten samengewerkt tijdens Crimelabs, met collega’s samengewerkt aan het ontwikkelen van de serious game Samen & Anders, en heb ik mogen observeren welke ideeën er zijn ontstaan voor een Zinvolle Daginvulling voor mensen met dementie. Bij deze projecten is het mij opgevallen dat veel ervan gepaard gaan met creativiteit, wat voor mij de grootste verrassing is geweest. Voor het eerst kreeg ik te zien dat een academische achtergrond in de praktijk goed samen kan gaan met creativiteit.“Voor het eerst kreeg ik te zien dat een academische achtergrond in de praktijk goed samen kan gaan met creativiteit.”

Nieuwsberichten schrijven, deep listening interviews afnemen, kwalitatieve data uitwerken, vragen bedenken voor een serious game en met groepen studenten samenwerken: aan diversiteit in taken geen gebrek. Maar het meest kan je leren in een fijne omgeving. En daarover is één ding zeker: Kennisland heeft een ontzettend fijn team met inspirerende collega’s waar je niet alleen wordt aangespoord om nieuwe ideeën in te brengen, maar waar je ook de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen.

 


Merel Terlouw over haar stage bij KL (2022)

Tijdens het derde jaar van mijn studie Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen kwam ik erachter dat ik iets miste in mijn studie: praktijkervaring. Ik heb veel geleerd van alle vakken die ik heb gevolgd, maar qua praktische vaardigheden blijft dit toch vooral bij wetenschappelijk onderzoek doen. Iets waarvan ik denk dat ik dit later niet als werk wil gaan doen. Om deze reden ben ik zelf op zoek gegaan naar een stageplek waar ik mijn theoretische kennis kon toepassen in de praktijk. Omdat ik niet verplicht stage hoefde te lopen had ik redelijk hoge eisen; ik wilde namelijk echt een stageplek waar ik met plezier naartoe zou gaan vijf maanden lang.

En dat is gelukt! De vacature van Kennisland viel me op omdat ik meteen het idee had dat er veel mogelijkheden waren binnen Kennisland om zelf je stage vorm te geven. Ook uit de ervaringsverhalen van eerdere stagiairs maakte ik op dat het mogelijk was om veel verschillende werkzaamheden te doen en bij totaal verschillende projecten mee te lopen. Dit was ideaal voor iemand zoals ik die onwijs veel verschillende thema’s en projecten interessant vindt. Ik ging mijn stage in met het idee een beter beeld te krijgen van welke richting ik verder op wil met mijn studie, maar kwam eruit met het besef dat er ook werkplekken zijn waar je nog steeds met verschillende onderwerpen en thema’s bezig kan zijn.“Ik ging mijn stage in met het idee een beter beeld te krijgen van welke richting ik verder op wil met mijn studie, maar kwam eruit met het besef dat er ook werkplekken zijn waar je nog steeds met verschillende onderwerpen en thema’s bezig kan zijn.”

Dat is een fijn besef om te hebben aangezien ik alle verschillende projecten waaraan ik heb meegewerkt erg interessant vond. Tijdens mijn stage heb ik voornamelijk aan de volgende drie projecten gewerkt: A Common Challenge++A Common ChallengeKL en de Turkse Güven Foundation organiseren een lerende dialoog tussen Nederland en Turkije over hoe we als samenleving de toenemende vergrijzing en daarmee samenhangende zorg voor ouderen moeten organiseren. Lees meer, Inzicht of Intuïtie++Inzicht of IntuïtieKL ontwerpt voor het Zorginstituut Nederland een serious game waarbij spelers samen zorgbeslissingen maken. Het doel is te achterhalen welke informatiebehoefte mensen hebben bij het maken van zorgbeslissingen. Lees meer en Schouders Eronder++Schouders eronderHet programma heeft als doel het vakmanschap van schuldhulpverlening verder te professionaliseren. Kennislands missie: effectievere schuldhulpverlening in een lerende organisatie. Lees meer. Bij deze projecten had ik verschillende taken en verantwoordelijkheden. Zo ben ik voor Schouders Eronder een aantal keer naar Zeeland afgereisd om werkplaatsbijeenkomsten bij te wonen waarbij ik zelf ook hielp met het organiseren en analyseren hiervan. Voor Inzicht of Intuïtie heb ik geholpen met het ontwikkelen van een serious game. Hierbij kreeg ik vanaf dag één de vrijheid en het vertrouwen om vragen te bedenken voor dit spel. Voor A Common Challenge heb ik geholpen met het organiseren van werkgroepen, het analyseren en verwerken van data en het organiseren van een uitwisselingsweek in Amsterdam. Als onverwacht hoogtepunt mocht ik zelfs mee op een vijfdaags bezoek aan het Turkse Ankara waar ik onder andere een verzorgingstehuis heb bezocht en een seminar heb bijgewoond. 

Al met al heb ik onwijs veel verschillende taken mogen uitvoeren; van interviews houden tot presenteren, van bijeenkomsten bijwonen tot het organiseren ervan en van het bezoeken van verzorgingstehuizen tot het schrijven van een rapport. Ook voor een eigen onderzoek dat ik nog wilde doen voor het Honours College dat ik volg was alle ruimte en tijd. Eigen ideeën en invulling van je stagetijd wordt erg gestimuleerd bij Kennisland!“Eigen ideeën en invulling van je stagetijd wordt erg gestimuleerd bij Kennisland!”

Ik ben ontzettend dankbaar dat het hele team van Kennisland me zo snel thuis heeft laten voelen. Er wordt binnen Kennisland erg veel aandacht besteed aan mentale gezondheid en betrokkenheid bij collega’s. Als je een keer een mindere dag hebt, staat iedereen klaar om naar je te luisteren of je te vertellen dat je rustig aan mag doen. En op dagen dat je juist wel zin hebt in gezelligheid ben je bij Kennisland zeker op het juiste adres! Zo wordt er bijvoorbeeld bijna altijd samen geluncht, regelmatig geborreld en af en toe zelfs gezwommen op het Marineterrein. Naast dat ik inhoudelijk onwijs veel heb geleerd tijdens mijn stage heb ik bij Kennisland zeker ook het plezier in het werk (en op de werkvloer) gevonden dat ik zocht!

 


 

Floor Becx over haar stage bij KL (2022)

Voor mijn master Sociology: Contemporary Social Problems aan de Universiteit Utrecht was ik op zoek naar een stageplek waar ik mijn theoretische kennis over hedendaagse maatschappelijke vraagstukken vanuit mijn studie kon laten samenkomen met de praktijk. Daarnaast zocht ik een plek waar ik zowel kon meedraaien in de projecten van de organisatie als ruimte kon krijgen voor mijn afstudeeronderzoek. Kennisland bleek hier de juiste plek voor. De bottom-up benadering van Kennisland – waarbij juist degenenen om wie het gaat betrokken worden bij het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke problemen – sprak mij enorm aan.“De bottom-up benadering van Kennisland – waarbij juist degenenen om wie het gaat betrokken worden bij het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke problemen – sprak mij enorm aan.” Dit was voor mij een prettige verrijking nadat ik voornamelijk over top-down beleidsvorming had geleerd vanuit mijn studie. 

Tijdens mijn stage liep ik mee met de verschillende projecten van het thema Onderwijs & Jeugd. Hierdoor belandde ik al snel in de wereld van jongerenparticipatie. Voor het project ‘Yuverta Labs’ gingen we bijvoorbeeld in gesprek met zowel de leerlingen- als de studentenraad van Yuverta Houten. Ik was enorm onder de indruk van hoe bewust en uitgesproken deze jongeren zijn. Ze weten heel goed welke maatschappelijke vraagstukken er spelen in de wereld en hebben hier een duidelijke mening over.

Geïnspireerd verdiepte ik mij voor mijn afstudeeronderzoek++Onderzoek ‘Representative Voices’Lees hier Floors afstudeeronderzoek ‘Representative Voices’ over diversiteit en inclusie in politieke jongerenparticipatie in Europa. in de inclusie en diversiteit van politieke jongerenparticipatie in Europa. Jongeren voelen zich niet gehoord door bestuurders. Ze hebben het gevoel niet serieus genomen te worden en keren zich daardoor af van traditionele vormen van politieke participatie, zoals stemmen. Maar ongeïnteresseerd zijn jongeren zeker niet. Jongeren gaan juist steeds meer de straat op om te protesteren, tekenen petities of zijn politiek actief via social media. Omdat jongeren zich niet gehoord voelen door het formele politieke systeem, richten ze zich op alternatieve vormen van inspraak. 

Bij Kennisland heb ik geleerd hoe belangrijk het is om iedereen, maar dan ook echt iedereen, te betrekken in het formuleren van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Dit neem ik mee waar ik ook ga in het professionele veld.

Terugkijkend op het afgelopen halfjaar heb ik Kennisland ervaren als een plek waar je serieus genomen en gehoord wordt.“Ik heb Kennisland ervaren als een plek waar je serieus genomen en gehoord wordt.” Ik ben erg dankbaar voor de ruimte die ik tijdens mijn stage heb gekregen voor zowel mijn afstudeeronderzoek en professionele ontwikkeling binnen het veld van sociale innovatie, als voor de persoonlijke ruimte om mezelf te zijn en plezier te hebben tijdens het leren en participeren. Het KL-team van inspirerende, creatieve, lieve en open mensen ga ik enorm missen. Nu stap ik met beide benen de wijde wereld in met alle mooie dingen die ik van hen geleerd heb.

 


 

Ruben Moona over zijn ‘snuffelstage’ bij KL (2022)

Ik liep een driedaagse stage voor mijn middelbare school bij Kennisland. Zij hebben mij een goed beeld gegeven van hoe hun organisatie werkt, handelt en wat hun visie op de samenleving is. Ondanks de korte periode, hebben ze mij betrokken bij de projecten waaraan zij op dat moment werkten, zoals een project voor een zonnepark en een project over criminaliteit onder jongeren. Ook heb ik veel gesprekken gevoerd met verschillende werknemers over wat zij deden en hoe zij bij Kennisland terecht waren gekomen. Hierbij merkte ik dat zij me oprecht wilden helpen en ook geïnteresseerd waren in mij. Ik heb door mijn stage bij Kennisland een veel beter idee gekregen over wat mijn opties zijn voor mijn studie na de middelbare school.“Ik heb door mijn stage bij Kennisland een veel beter idee gekregen over wat mijn opties zijn.” Al met al was het een erg leuke stage met erg aardige en gezellige mensen, die je echt helpen en betrekken.

 


 

Shane Pattipeilohy over zijn stage bij KL (2021)

Ik liep stage bij KL voor mijn derde jaar Business Innovation aan de Avans Hogeschool. De focus lag op het doorlopen van de zogenoemde innovatiecyclus die de opleiding hanteert, vergelijkbaar met de stappen van Design Thinking. Ik zocht een stage met betekenis, een organisatie die zich op een ander vlak bezighield met innovatie. Zo maakte ik kennis met sociale innovatie. Kennisland was mij niet onbekend. Als oud-deelnemer van onder andere het project Kansrijk MBO kon ik met mijn ervaring als deelnemer en vanuit de Business Innovation-bril, anders kijken naar mijn opdracht, de organisatie als geheel en het project waar ik aan had deelgenomen.

Voordat ik aan de slag ging bij Kennisland hebben we gezamenlijk een voorlopige innovatievraag bedacht: ‘Hoe creëren we duurzame waarde in onze projecten, zodat er na afloop van het project nog steeds wordt geleerd en er iets mee wordt gedaan?’ Het doel van de stage was het vormgeven en ontwikkelen van een nieuwe innovatief concept, dat bijdraagt aan de behoefte van de eindgebruiker en de opdrachtgever. Later scherpten we de innovatievraag aan: ‘Creëer een concept voor oud-deelnemers van Kansrijk MBO, zodanig dat zij meer customer engagement ervaren.’

Kennisland bood mij de vrijheid om de stage zo in te richten dat die pastte bij mijn opleiding en behoefte“Kennisland liet me de stage zo inrichten dat die pastte bij mijn opleiding en behoefte.”. Zo kon ik bijvoorbeeld diept- interviews afnemen, een brainstormsessie organiseren en meelopen bij de diverse projecten. Bij aanvang van de stage sloot ik aan bij het zorgvernieuwingsteam van KL, bij het project Leven Lang Leven. Na een tijdje merkte ik dat zorgvernieuwing niet helemaal aansloot bij wat ik wilde leren. Op een later moment kon ik daarom aanschuiven bij het onderwijsteam. Daar voelde ik mij meteen thuis. Ik was betrokken bij het Albeda Innovatielab en het beginstadium van het project Yuverta. Ik heb veel geleerd over de diverse onderzoeksmethoden die Kennisland toepast.

Doordat de coronamaatregelen in de zomer van 2021 deels werden losgelaten kon ik snel door het team opgenomen worden en meekijken bij fysieke bijeenkomsten. Er is bij KL veel aandacht voor persoonlijk ontwikkeling en mentale gezondheid.“Er is bij KL veel aandacht voor persoonlijk ontwikkeling en mentale gezondheid.” Dat blijkt onder andere uit de vele KLoffies (wekelijkse bijeenkomsten met het hele team), KL-leren (sessies waarbij het hele team samen iets nieuws leert) en feestelijke samenkomsten. Het team wil het beste voor je en je krijgt op een gelijkwaardige manier inspraak om mee te praten en te denken over projecten. Je kan veel verantwoordelijkheid krijgen, maar er is ook ruimte om aan te geven wat jij op dat moment wilt leren en nodig hebt.

Dus ben je op zoek naar een informele plek met veel ruimte voor ontwikkeling, op een mooie locatie in Amsterdam, met een jong team? Dan zit je hier helemaal op je plek!

 


Jurg Blom over zijn stage bij KL (2021)

In het kader van de afsluiting van de master Religie en samenleving volgde ik vanaf mei 2021 een stage bij Kennisland. Na de nodige jaren in de schoolbanken van de universiteit had ik nauwelijks behoefte aan een onderzoeksstage, maar ging mijn voorkeur uit naar een stage bij een organisatie die in de praktijk stond. Daarnaast zocht ik een stage die in meer of mindere mate aansloot bij een lerarenopleiding voor het vak levensbeschouwing, die ik na de afronding van mijn master zou starten. Een plek binnen het onderwijsteam van Kennisland bood hiervoor een perfecte uitkomst. 

Kennisland bood mij de vrijheid om de stage in te richten naar gelang de vereisten van de Universiteit.“Kennisland bood mij de vrijheid om de stage in te richten naar gelang de vereisten van de Universiteit.” Zo was bijvoorbeeld een voorwaarde dat specifieke vakinhoudelijke kennis uit de studie met de stage zou worden verbonden, dus werd er tijd vrijgemaakt voor het schrijven van een opiniestuk over de vrijheid van onderwijs. Daarbij ging Kennisland uit van de kracht van de stagiair; deze wordt als een volwaardig onderdeel van het team gezien, en krijgt verantwoordelijkheid voor bepaalde taken. Wanneer je een gemakkelijke stage zoekt waarbij je alleen koffie hoeft te zetten of te kopiëren, ben je hier dus niet aan het goede adres.

Tijdens mijn stage was ik betrokken bij de projecten Broedplaats Hoorn, Ontwikkeldoor (en het de parallelle dynamische evaluatie daarvan), Onderwijsvernieuwing en het Albeda Innovatielab, de laatste in mijn thuisstad Rotterdam. Ik maakte nog een uitstapje naar het zorgteam van Kennisland, door mee te werken aan het project Leren en verbeteren in de verpleeghuiszorg. Deze multidisciplinairiteit aan onderwerpen beviel me uitermate goed. Het is verfrissend om ook kennis te maken met vakgebieden waar je in eerste instantie misschien niet gedacht had daar ooit nog eens iets mee te doen. Door de verschillende teams bij Kennisland, pik je hier toch je graantje van mee. 

Hoewel door de coronamaatregelen het contact met collega’s niet vanzelfsprekend was, voelde ik me al snel opgenomen in het team. Hier besteedt Kennisland dan ook veel aandacht aan; mijn indruk was dat de goede relatie tussen collega’s de basis vormde voor een goede samenwerking. Bovendien is er grote aandacht voor de mentale gezondheid. Zeker in deze tijd, waarin iedereen aangewezen is op werken op afstand en veel schermtijd per dag, is dit van groot belang. 

 


Dagmar Haas over haar stage bij KL (2021)

Voor het tweede jaar van mijn master Development and Rural Innovation aan de Universiteit Wageningen ging ik op zoek naar een stageplek waar ik voornamelijk mijn geleerde lessen over het onderwerp social design en sociale inclusie in innovatieprojecten kon testen en uitdagen. Het doel van mijn stage was ook om erachter te komen hoe ik de kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan in de praktijk kan toepassen. Daarvoor is Kennisland de perfecte plek geweest. Het is een plek waar leren, onderzoeken en kennis opdoen vooropstaan en waar genoeg ruimte is voor trial and error.“Kennisland is een plek waar leren, onderzoeken en kennis opdoen vooropstaan en waar genoeg ruimte is voor trial and error.”

Mijn stageperiode begon iets anders dan gedacht, namelijk vanuit het buitenland. Een aantal dagen voordat mijn stage zou beginnen, werd door de COVID-situatie mijn terugreis vanuit Costa Rica gecanceld en heb ik uiteindelijk de eerste twee en halve maand vanuit daar stage gelopen. Al snel vielen mij de flexibele en begripvolle mentaliteit binnen de organisatie op. De collega’s probeerden mij waar mogelijk het gevoel te geven dat ik erbij hoorde, ondanks de grote afstand. Door het tijdsverschil tussen Costa Rica en Nederland (het is daar acht uur vroeger) mocht ik mijn eigen werktijden bepalen. Hieruit bleek ook dat ze genoeg vertrouwen in mij hadden om mij zelfstandig te laten werken. Vergaderingen werden waar mogelijk aangepast aan mijn werktijden zodat ik er ook bij kon zijn zonder midden in de nacht op te hoeven staan. Ik werd als een volwaardige collega gezien.

Tijdens mijn stage heb ik voornamelijk aan de projecten Leven Lang Leven++Leven Lang LevenKennisland zet met Leven Lang Leven een nieuwe, positieve beweging rondom fijner oud worden in gang. Een beweging die bestaat uit vernieuwers die allemaal op een innovatieve manier naar ouderenzorg kijken, andere ideeën hebben over hoe die eruit kan zien en die ook willen uitvoeren. Lees meer en Samen voor duurzaam zorgen++Samen voor duurzaam zorgenMeer betalen of pyjamadagen? Veiligheid of kwaliteit van leven Kennisland ontwerpt een serious game waarbij spelers samen moeilijke beslissingen maken met als uitkomst een gezamenlijk beeld over de toekomst van het verpleeghuis. Lees meer gewerkt. Beide zijn projecten in het zorgdomein maar met verschillende invalshoeken. Het Samen voor Duurzaam zorgen-project vond ik persoonlijk het leukst omdat ik betrokken was bij het ontwikkelen van het Toekomstscenariospel. Dat is een serious game die ontwikkeld is om de dialoog aan te gaan tussen mensen die zorg nodig hebben en diegenen die zorg leveren. Hier kreeg ik ook veel vrijheid om mijn eigen ideeën in te brengen over de inhoud en de uitvoering van het spel. Tijdens mijn stage ben ik veel bezig geweest met communicatietaken; van interviews houden om interessante content te maken voor de socialmediakanalen tot zorginstellingen bellen om ze uit te nodigen om mee te doen aan het Leven Lang Leven-programma.

Het leuke aan Kennisland is dat zij zelf steeds op zoek zijn naar nieuwe kennis, zowel van buiten als die van medewerkers.“Het leuke aan Kennisland is dat zij zelf steeds op zoek zijn naar nieuwe kennis, zowel van buiten als die van medewerkers.” Ze organiseren bijvoorbeeld interne bijeenkomsten waarbij kennis over een bepaald (door de collega’s gekozen onderwerp) wordt besproken en weer nieuwe vragen ontstaan waarmee ze aan de slag gaan. 

Door de hoeveelheid activiteiten en projecten die binnen Kennisland gaande zijn, kan je soms de neiging hebben om aan alles mee te willen doen om zoveel mogelijk ervan te leren. Het goede aan de begeleiding die ik heb gekregen is dat er ook op werd gelet dat ik niet meer taken op mij zou nemen dan waar ik tijd voor had.

Tot slot wil ik toevoegen dat Kennisland, naast het nastreven van kwaliteit ook goed let op het welzijn van de medewerkers. Er wordt vaak genoeg tijd gemaakt voor leuke activiteiten zoals borrels aan het einde van de middag of lekker aan het water zitten in de lunchpauze. Alle bovenstaande dingen hebben mij een leerzame en aangename stage opgeleverd.

 


Regina Kuppen over haar stage bij KL (2020-2021)

Toen ik in het begin van de coronacrisis op zoek ging naar een stage, vond ik het heel belangrijk dat het bij een organisatie zou zijn die bijdraagt aan het maatschappelijk belang en het liefst binnen het thema zorg. Per toeval kwam ik na lang zoeken terecht bij de vacature voor stagiair binnen het zorgteam van Kennisland. Hieruit straalde naar mijn idee een heel sterke openheid en betrokkenheid bij de praktijk, wat me erg aanstond. Ook de verscheidenheid van werkzaamheden en de mogelijkheid om bij verschillende interessante en maatschappelijk relevante projecten mee te kunnen lopen sprak me heel erg aan. Dit leek me een perfecte afstudeerstage voor mijn master Psychology: Brain & Cognition in Society.

Tijdens mijn stageperiode werd vanwege Corona voornamelijk vanuit huis gewerkt, maar gelukkig kon ik op mijn eerste stagedag toch naar kantoor komen om mensen te ontmoeten en de sfeer te proeven. Het viel me meteen op hoe open en warm iedereen is en hoe hartelijk ik ontvangen werd en betrokken werd bij de gesprekken. De manier waarop je als stagiair bij Kennisland als volwaardig collega gezien wordt, past heel mooi bij de visie van verandering bewerkstelligen van onderop en samen vernieuwen zoals zij dat voor zich zien.“De manier waarop je als stagiair bij Kennisland als volwaardig collega gezien wordt, past heel mooi bij de visie van verandering bewerkstelligen van onderop en samen vernieuwen zoals zij dat voor zich zien.

Doordat de meeste werkzaamheden en bijeenkomsten online waren, ook de evenementen en borrels, kostte het voor mij wat meer tijd en moeite om mijn weg te vinden in de organisatie. Het was daarom heel fijn om te merken dat iedereen heel erg zijn best bleef doen om verbonden te blijven met elkaar en om af en toe met mensen te kunnen bellen terwijl we allebei een wandelingetje maakten. Zelfs online was de positieve energie te merken en werd de teamspirit heel erg gestimuleerd. Inbreng in meetings en ideeën voor activiteiten binnen het team werden altijd gewaardeerd. Ook als stagiair word je daar sterk in aangemoedigd.

Ik was gedurende mijn stage voornamelijk betrokken bij de projecten Leven Lang Leven en Junior Kindbehartiging. Ik ben heel blij dat ik voor Leven Lang Leven zelfs nog twee fysieke bijeenkomsten heb kunnen meemaken waar alle pioniers met ideeën voor de ouderenzorg samenkwamen om hun initiatieven verder uit te werken. De eerste van die bijeenkomsten was al in de tweede week van mijn stage en bood meteen een goed beeld van waar het project precies om draait. Het gaf me heel veel energie om in gesprek te gaan en mee te denken met deze gemotiveerde mensen.

Leven Lang Leven is een heel groot meerjarig project, terwijl Junior Kindbehartiging een stuk kleiner is. Dit vond ik ook een leuke afwisseling, omdat ik daardoor meer een-op-een meetings en brainstormsessies had waardoor ik vanzelf wat meer taken en verantwoordelijkheden kreeg. Ook hier kreeg ik weer veel vrijheid om met eigen ideeën te komen en het was leuk om te merken dat dit gewaardeerd werd.

Naast deze projecten heb ik nog de ruimte gekregen om een eigen onderzoek te doen naar de methode van actieonderzoek die bij Kennisland veel gebruikt wordt. Hiervoor heb ik onder anderen een aantal KL’ers geïnterviewd. Het was leuk om van een aantal mensen te horen dat ze het interessant vonden om over te praten en na te denken. Op het eind van mijn stage heb ik samen met een collega de conclusies en aanbevelingen uit mijn onderzoek aan het hele team toegelicht en gebruikt om verbeterpunten te formuleren. Ik vond het heel bijzonder dat ik hier zomaar een uur voor mocht inplannen met het hele team en dat zoveel mensen de tijd namen om naar me te luisteren.“Ik vond het heel bijzonder dat ik hier zomaar een uur voor mocht inplannen met het hele team en dat zoveel mensen de tijd namen om naar me te luisteren.” Dat geeft weer aan dat nieuwe ideeën en inzichten echt welkom zijn en dat je met alle vrijheid en het vertrouwen dat je krijgt bij Kennisland een superinteressante en gevarieerde stage kunt creëren voor jezelf!

 


Sarai Zwinnen over haar stage bij KL (2020)

Voor de master (lange titel, komt ie) Management, Entrepreneurship & Policy Analysis in Health & Life Sciences heb ik stage gelopen bij Kennisland binnen het zorgteam. Ik was op zoek naar een plek waarbij ik mijn onderzoek kon uitvoeren, maar belangrijker vond ik dat daar ook iets mee gedaan zou worden omdat ik die connectie met de praktijk tijdens mijn studiejaren vaak miste. Daarnaast vond ik het belangrijk om iets van maatschappelijk belang te doen. En omdat het om mijn afstuderen ging, zocht ik specifiek naar een plek waar ik mezelf ook later zou kunnen zien werken. De vacature voor stagiaire binnen het zorgteam kwam als een geschenk uit de hemel vallen. Na lang zoeken was dit de stageplek die aan al mijn wensen voldeed.

Ik heb tijdens mijn stageperiode meegewerkt aan het project ‘Leven Lang Leven’ waarbij we op zoek waren naar nieuwe ideeën over fijn ouder worden. Meteen werd ik meegenomen in alle overleggen en afspraken. Ik kreeg alle vrijheid om mijn ideeën in te brengen en uit te werken. Dit vond ik in het begin nog wel eens spannend, maar het werd altijd beloond.“Ik kreeg alle vrijheid om mijn ideeën in te brengen en uit te werken. Dit vond ik in het begin nog wel eens spannend, maar het werd altijd beloond.” Dit zorgde ervoor dat ik me echt een volwaardig lid van het team voelde. Wat ik zo leuk vond aan de stage was de variatie aan werkzaamheden die ik had. Naast het interviewen van ouderen voor mijn eigen onderzoek, heb ik mijn academische schrijfstijl leren los te laten bij het schrijven van nieuwsartikelen voor de website en de socialmediakanalen van Leven Lang Leven. Ik heb zorgprofessionals geïnterviewd, een Out of Office georganiseerd en een pioniersprogramma helpen ontwikkelen. Het was nooit saai!

En toen kwam het coronavirus roet in het eten gooien. Na twee maanden stage lopen, heb ik de overige drie maanden van mijn stage voornamelijk vanuit huis voortgezet. Gelukkig had dit voor mij geen grote consequenties. De interviews kon ik telefonisch afnemen en de meeste werkzaamheden werden online voortgezet. Wel merkte ik dat ik iets miste dat online toch moeilijker te voelen is: de werksfeer. KL’ers zijn stuk voor stuk energieke, creatieve, inspirerende mensen. Dit werkt aanstekelijk. Het gaf mijzelf ook energie en motivatie om elke dag het beste uit mezelf te halen.“KL’ers zijn stuk voor stuk energieke, creatieve, inspirerende mensen. Dit werkt aanstekelijk. Het gaf mijzelf ook energie en motivatie om elke dag het beste uit mezelf te halen.” Gelukkig is die energie sterk genoeg om ook door een beeldscherm te voelen en kunnen we elkaar weer af en toe op kantoor zien.

Ik ben erg blij om te kunnen zeggen dat mijn wens om een stageplek te vinden waar ik mezelf ook zou zien werken niet voor niks is geweest: ik schrijf dit stuk vanuit het kantoor, nu niet meer als stagiaire maar als ‘echte’ KL’er. Ik kan een stage bij Kennisland zeker aanraden. Ik heb veel geleerd van de vrijheid die je krijgt, de variatie aan werkzaamheden waarin je je kan ontwikkelen en natuurlijk het onderdeel zijn van zo’n energiek team. Het verbaast me dan ook niet dat er al meerdere vriendinnen en studiegenootjes naar me toe gekomen zijn met de vraag: “Zeg, bieden zij volgend jaar ook weer een stage aan?”.++Kom stage lopen bij KL!Bij KL werken elk jaar minimaal vier stagiair(e)s. Deze gemotiveerde, onderzoekende studenten krijgen uitgebreid de tijd om de KL’ers te leren kennen en ze uit te horen over alle thema’s, projecten en methodes die Kennisland rijk is. Stages bij KL zijn een sprong in het diepe, maar we laten je niet kopje onder gaan natuurlijk. Afhankelijk van jouw leerdoelen, interesses en ontwikkelpunten en de eisen die je opleiding aan een stage stelt, helpen we je om zoveel mogelijk te leren. Kennisland biedt je alle mogelijkheden om je te ontwikkelen in een informele werkomgeving. Hou de website in de gaten en abonneer je op de nieuwsbrief.

 


Maartje Dijkstra over haar stage bij KL (2019-2020)

Toen ik de vacature voor een stageplek in het onderwijsteam van Kennisland voorbij zag komen was ik meteen verliefd: hier wilde ik stage lopen! Voor het afronden van mijn master Onderwijs en Innovatie, onderdeel van Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, zocht ik een inspirerende stageplek die meer kon bieden dan alleen een leerzame stageopdracht. Het belangrijkste doel van Kennisland sprak mij daarom enorm aan: de samenleving beter maken. Na de Academische Pabo ben ik aan deze master begonnen omdat ik wilde leren hoe ik, naast leerkracht zijn, mijn bijdrage kan leveren aan veranderingen en innovaties in het onderwijs. Bij Kennisland leerde ik hoe dit er in de praktijk aan toegaat.“Ik wilde leren hoe ik mijn bijdrage kan leveren aan veranderingen en innovaties in het onderwijs. Bij Kennisland leerde ik hoe dit er in de praktijk aan toegaat.”

Op mijn tweede stagedag mocht ik mee naar Rotterdam, waar de leergang en de research & development-groep van Broedplaats 010 bij elkaar kwamen voor een zogenaamde labdag. Dit is typisch voor hoe het bij Kennisland gaat: er is direct veel vertrouwen in je en je wordt als volwaardig Kennislander betrokken en ingezet. Omdat ik een relatief lange periode heb stage gelopen, ben ik ook betrokken geweest bij de projecten Kansrijk mbo, Broedplaats Hoorn en Broedplaats po-vo. Binnen deze projecten heb ik verschillende werkzaamheden verricht: door het hele land mee naar projectoverleggen, labsessies voorbereiden en hosten en interviews afnemen en uitwerken. Je hoeft je bij Kennisland dus niet snel te vervelen!

Wat ik ook als superfijn heb ervaren, was de ruimte voor eigen inbreng.“Wat ik ook als superfijn heb ervaren, was de ruimte voor eigen inbreng.”Zo heb ik naar aanleiding van een vak dat ik volgde een opiniestuk++OpiniestukMaartje schreef ‘Vaders zijn niet belangrijk’ over de ondergeschikte rol die vaders in de opvoeding en in de samenleving lijken te spelen. kunnen schrijven én was er de ruimte samen te werken met een collega uit een ander team. Hierdoor kon ik me binnen Kennisland ook bezighouden met andere thema’s die mij interesseren. De enthousiaste, aanmoedigende en open houding van alle KL’ers zorgde ervoor dat ik me op mijn plek voelde, me kwetsbaar durfde op te stellen en me op verschillende vlakken heb kunnen ontwikkelen. Deze positieve vibes zijn bij KL niet alleen voelbaar tijdens de serieuze werkmomenten, maar juist ook tussendoor en na werktijd. Zo zal ik de gezellige treinritjes“De enthousiaste, aanmoedigende en open houding van alle KL’ers zorgde ervoor dat ik me op mijn plek voelde, me kwetsbaar durfde op te stellen en me op verschillende vlakken heb kunnen ontwikkelen.”, borrels en het KL-uitje niet snel vergeten.

Wat ik bij Kennisland over innoveren heb geleerd is dat het, net als je eigen ontwikkeling, een dynamisch, niet-lineair proces is. En je doet het altijd samen: stoom afblazen wanneer het even tegenzit, nieuwe plannen maken, hulp vragen als je er niet uitkomt en behaalde successen vieren. Mijn tip aan toekomstige stagiairs zou zijn: ga het gewoon doen. Wees nieuwsgierig en open, dan ben je voor je het weet onderdeel van deze fantastische club!

 


Frodi Fransman over zijn stage bij KL (2019)

Tijdens mijn master Social Policy & Public Health aan de Universiteit Utrecht, wilde ik met mijn hoofd uit de boeken en in de praktijk aan de slag gaan. Ik was specifiek op zoek naar een organisatie die zich bezighoudt met sociale innovatie. Ik ben zelf een groot voorstander van experimenteren in het sociale domein en ik heb het idee dat sociale innovatie hier goed bij aansluit. Ik wilde wel eens weten hoe sociale innovatie nu daadwerkelijk werkt in de praktijk en welke vaardigheden ik kan ontwikkelen om er zelf mee aan de slag te gaan.“Ik wilde wel eens weten hoe sociale innovatie nu daadwerkelijk werkt in de praktijk en welke vaardigheden ik kan ontwikkelen om er zelf mee aan de slag te gaan.” En hoe is het nou eigenlijk om te werken bij een denktank?

Mijn binnenkomst bij Kennisland was uitdagend: meteen aan de slag! Vanaf dag één werd ik als gelijkwaardige collega opgenomen in het zorgteam en werd ik overal bij betrokken. Ik mocht meepraten en -beslissen over de opzet van projecten en de taken die ik hierin zou gaan oppakken. Dat is spannend, maar vooral ook superleerzaam en er was altijd ruimte voor vragen. Jezelf kwetsbaar opstellen wordt alleen maar gewaardeerd en levert een hoop bruikbare feedback op.

In mijn tijd bij Kennisland heb ik kunnen proeven van het dynamische werk als innovator in het sociale domein. Het volledig doorlopen van het actieonderzoek naar de maatschappelijke diensttijd++Maatschappelijke diensttijdMet het Rijksbrede programma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) wil de overheid dat jongeren en maatschappelijke organisaties elkaar kunnen vinden en versterken in hun bijdrage aan de maatschappij. Lees meer, in gesprek gaan met jongeren, uitgebreide interpretatiesessies en het schrijven van een rapportage, dit alles heb ik mogen leren en verbeteren. De bezoekjes aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waren als een uitstapje naar een andere werkelijkheid. Hierbij verbaasde ik me over hoe alle Kennislanders zo dicht bij zichzelf blijven en geen gekke petten opzetten te midden van al het ‘blauw’. In de korte periode van de stage maak je bijzonder veel mee van alle aspecten die komen kijken bij het innoveren in het sociale domein!

Ik zou Kennisland omschrijven als een ‘warme’ organisatie in al zijn facetten. Al gaat het over de inhoud van een project of juist over jouw persoonlijke ervaringen binnen een project, er is oprechte aandacht voor. De open sfeer die alle Kennislanders uitdragen, zorgde ervoor dat ik mij thuis voelde en altijd geïnspireerd aan projecten werkte. Want alle mensen bij Kennisland zijn stuk voor stuk bijzonder creatieve en fijne mensen om beter te leren kennen.“De open sfeer die alle Kennislanders uitdragen, zorgde ervoor dat ik mij thuis voelde en altijd geïnspireerd aan projecten werkte. Want alle mensen bij Kennisland zijn stuk voor stuk bijzonder creatieve en fijne mensen om beter te leren kennen.” Ook toen ik een mindere fase doorliep, werd ik van alle kanten gesteund en was er veel begrip, waar ik ontzettend dankbaar voor ben.

Bij Kennisland heb ik praktische vaardigheden opgedaan die belangrijk zijn voor het innoveren in het sociale domein, maar ik heb vooral ook ervaren hoe belangrijk het is dat je werkt met mensen die jou inspireren en zich ook graag door jou laten inspireren.

 


 

Naomi Himmelreich over haar stage bij KL (2019)

Voor een afstudeerstage tijdens de master Sociologie aan Universiteit Utrecht, was ik op zoek naar een organisatie waar ik de ruimte kon krijgen om echt te ontdekken wat ik kan en wil op professioneel vlak. Na een bachelor Algemene Sociale Wetenschappen wist ik immers nog steeds niet hoe ik alles wat ik had geleerd nou ooit kon gaan inzetten op de arbeidsmarkt.

Kennisland bleek voor mij de perfecte match. Vanaf dag één werd ik als volwaardige Kennislander beschouwd en werd mijn input serieus genomen. Ik voelde al gauw dat de vrijheid er was om mijn taken te doen op mijn manier, en ook om met eigen ideeën te komen. Hoe spannend ik dat in het begin ook vond, ik groeide daar snel in.“Ik voelde al gauw dat de vrijheid er was om mijn taken te doen op mijn manier, en ook om met eigen ideeën te komen. Hoe spannend ik dat in het begin ook vond, ik groeide daar snel in.” Het was enerzijds de openheid van alle KL’ers die daarin een grote rol speelde, en anderzijds de energie die kreeg van alle gave projecten waar ik aan mee mocht werken binnen het onderwijsteam.

Het voorbereiden van labdagen van Broedplaats010, nadenken over de toekomstvisie van Broedplaats, maar ook in gesprek gaan met leraren over hun drive om het onderwijs te vernieuwen. Aan de wieg staan van het project Junior Mediation++Junior MediationIn dit project coachen jongeren hun leeftijdsgenoten tijdens de echtscheiding van hun ouders. KL is in deze pilot verantwoordelijk voor het gestructureerd leren. We doen dat in de vorm van een actieonderzoek. Lees hier meer. , waarvoor ik verschillende interviews met jongeren mocht afnemen. Het sparren over een nieuw project, IKC Broedplaats Hoorn: hoe gaan de labdagen eruitzien, wat willen we echt bereikt hebben aan het einde van het project? Maar ook: hoe werk je samen met andere partijen zoals een gemeente, hoe vind je een middenweg in verschillende visies en hoe leer je anderen innovatief te denken? Er zijn eigenlijk te veel dingen waarover ik heb geleerd om ze hier allemaal op te noemen.

De afgelopen maanden waren niet alleen leerzaam, maar ook heel gezellig. Elke ochtend kwam ik ’thuis’ bij Kennisland, een club met ambitieuze, creatieve, open en inspirerende mensen. Die ga ik allemaal heel erg missen.“Elke ochtend kwam ik ’thuis’ bij Kennisland, een club met ambitieuze, creatieve, open en inspirerende mensen. Die ga ik allemaal heel erg missen.” Oké, en de geweldige lunches bij Choux ook. En de gezellige koffiedates, de inspirerende omgeving van Spring House, meditatie op dinsdag en donderdag, en de gezellige vrijmibo’s.

Tot slot kan ik je verzekeren dat je bij Kennisland ontzettend veel zal leren door de vrijheid die je krijgt om de dingen op jouw manier te doen en om fouten te maken, maar ook omdat je in alles als volwaardig collega wordt beschouwd. Van een stage bij Kennisland zal je dus absoluut geen spijt krijgen!

 


 

Bas Nieuwenhuizen over zijn stage bij Kennisland (2019)

Mijn stage bij Kennisland kenmerkte zich vooral door vrijheid. Het was een enorme luxe. Ik vond het heerlijk om rond te zwerven door het gebouw en om onderuit gezakt in de loungestoelen interviews uit te typen. Wanneer de trein weer eens niet reed, kon ik gemakkelijk de bibliotheek of een café induiken om vanuit daar aan de slag te gaan. Een ander soort vrijheid die ik kreeg, was direct een vuurdoop. Ik mocht voor het project MBO BurgerschapLab de locaties voor de steden Amsterdam en Den Haag regelen. Het nadenken over de verschillende facetten van de organisatie van een succesvolle bijeenkomst, hoorden daar ook bij.

“Wauw, mag je dat allemaal doen?” – Aldus bijna iedereen aan wie ik uitleg gaf over mijn stagewerkzaamheden.

Bovenstaande uitspraak hoorde ik vrijwel elke keer wanneer ik uitleg gaf over wat ik deed tijdens mijn stage. Ik zei dan: “Ik draag bij aan coaching en training, werk mee als interviewer, ondersteun bij organiseren en schrijf stukken.” Ik stond niet vaak bij stil bij wat ik allemaal deed, maar nu ik er op terugkijk ben ik trots op wat ik heb mogen doen. Wanneer je stage loopt bij Kennisland heb je snel een volle, maar leuke agenda. Ik mocht voor de City Deal Kennis Maken het land door om interviews af te nemen. Daarbij kwam ik in contact met allerlei interessante projecten waarin kennisinstellingen samenwerken met het bedrijfsleven en de gemeente om aan maatschappelijke vraagstukken te werken. Voor Broedplaats010 mocht ik een aantal maanden meekijken bij inspirerende docenten die zich inzetten voor de ontwikkeling van het Rotterdamse onderwijs. Ik heb hier ervaren wat ‘hart voor het onderwijs hebben’ betekent. Voor Broedplaats010 mocht ik een aantal maanden meekijken bij inspirerende docenten die zich inzetten voor de ontwikkeling van het Rotterdamse onderwijs. Ik heb hier ervaren wat ‘hart voor het onderwijs hebben’ betekent. Tijdens MBO BurgerschapLab mocht ik een coachende bijdrage leveren. Studenten en docenten uit het mbo werkten samen aan ideeën om het Burgerschapsonderwijs beter, leuker en spannender te maken. Mijn rol was om te ondersteunen bij de procesbegeleiding en de neuzen dezelfde kant op te laten staan.

Tijdens de stage mocht ik trouwens ook een training geven over pitchen en een expertsessie mede-organiseren. Er zijn een hoop momenten geweest om mijzelf te ontwikkelen, nieuwe mensen te leren kennen en betekenisvolle bijdrages te leveren. Kennisland is overigens ook meer dan dat. Het is ook een plek waar, als alle drukte erop zit, mensen graag de ontspanning opzoeken. Zo heb ik tijdens het KL-uitje enorm genoten van een dertig kilometer lange mountainbiketocht, met een heerlijk diner na, te midden van de mooie Veluwse natuur. Dat, en nog zeker meer, zijn voor mij de mooie dingen tijdens mijn stage bij KL geweest.

 


 

Savannah van Dongen about her internship at Kennisland (2018)

I completed an internship at Kennisland during my 2018 summer break from law school in Canada. I wanted to intern internationally and learn new things but still work with the law. This made Kennisland a perfect placement for me. Through my experiences at KL, I learned things that I have never been exposed to in the classroom. Everything we did had a practical application and I got to see the outcome of some of our hard work in a European Parliament vote++VoteRead more about this vote and the outcome on the COMMUNIA website. . Even though I don’t speak very much Dutch, I felt welcomed and part of the team.

I“My copyright law team had diverse talents and different backgrounds. In this workplace culture, my own skills and background were valued. The team at Kennisland encouraged me to provide my own insights from the research I did. My opinions were valued and treated as useful.” worked with the copyright team on copyright law projects relating to an upcoming European Union directive. All of my work was done to support existing projects. One of my main tasks was to research the emerging term “digital single market” in an EU context. I had the freedom to structure my research how I wanted and had to be creative in finding sources. KL also partners with other like-minded organisations to achieve goals. I had the opportunity to work with COMMUNIA, and see how copyright issues play out from their perspective in other European countries. For my second major task, I assisted KL and the broader COMMUNIA team to analyse changes in the articles of the directive on copyright in the digital single market. This utilised the legal skills I learned in university and also taught me about the function of the EU legislative process. In addition to these tasks, I did minor research projects, composed tweets to send to MEPs, and wrote a blog post.

Kennisland places a strong emphasis on being flexible to further project goals. My copyright law team had diverse talents and different backgrounds. In this workplace culture, my own skills and background were valued. The team at Kennisland encouraged me to provide my own insights from the research I did. My opinions were valued and treated as useful. My supervisors were very supportive and ensured I was comfortable with what I was doing but also being challenged by the work.

Lastly, I would recommend that anyone try working at Spring House! Kennisland has a designated space, but employees are free to work anywhere in the building. I will miss the artwork, many windows, and view of the IJ. There are always extra activities to attend, organised by either Spring House or Kennisland. Employees eat lunch together every day – a new experience for this Canadian!

 


 

Thalina Rose over haar stage bij Kennisland (2018)

KL, wat was je leuk! Ik realiseerde me eigenlijk pas in mijn laatste week hoeveel ik heb gedaan en geleerd, zowel inhoudelijk als over mezelf. Een half jaar lang ben ik, als stagiaire in het gloednieuwe zorgteam, thuisgekomen met nieuwe inzichten en bijzondere verhalen. Ik vond het fijn dat ik vanaf het begin mocht meedenken over de missie en invulling van ons team en onze projecten. Dat maakte deze stage extra waardevol. “Een half jaar lang ben ik, als stagiaire in het gloednieuwe zorgteam, thuisgekomen met nieuwe inzichten en bijzondere verhalen. Ik vond het fijn dat ik vanaf het begin mocht meedenken over de missie en invulling van ons team en onze projecten. Dat maakte deze stage extra waardevol.”Het was enorm interessant om binnen een organisatie die zichzelf blijft ontwikkelen mee te kijken in een werkveld dat in constante beweging is en hierover te discussiëren met collega’s. Ik was blij om te ontdekken dat kennis en verhalen uit de praktijk echt de basis vormen bij projecten van Kennisland en niet als middel gebruikt worden om iets te verkopen of niet-duurzame ‘maatschappelijke innovatie’ in beleid door te voeren. Iets wat ik helaas vaak tegenkom tijdens mijn master ‘Social Policy & Public Health’.

Het meest heb ik meegewerkt aan Zorgeloost++ZorgeloostIn samenwerking met de Gemeente Amsterdam onderzochten we voor project Zorgeloost op welke manier wijkzorg momenteel functioneert in Amsterdam Oost en hoe dit, volgens zowel bewoners, professionals, mantelzorgers, vrijwilligers als beleidsmakers, verbeterd kan worden.. Mijn taken waren erg uiteenlopend en ik vond die afwisseling geweldig. Zo heb ik poffertjes gegeten en gekletst over vroeger met een oud-marinier in een buurthuis in Amsteldorp maar ook afspraken gehad met de Gemeente Amsterdam en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drie interessante bijeenkomsten georganiseerd, stukjes geschreven voor op de website, foto’s gemaakt, materiaal gemaakt, benodigdheden gekocht, het mailingcontact bijgehouden en evaluaties met zowel ons projectteam als met de opdrachtgever vormgegeven.  ​

Andere hoogtepunten van mijn stage waren: boulderen en een cocktailproeverij tijdens het KL-uitje, alle verschillende interessante lezingen, symposia en workshops waar ik heen kon, de sessies en tips over werkdruk, afgevaardigden van de Zuid-Koreaanse overheid vertellen over bottom-up maatschappelijke vernieuwing, helpen het LerarenOntwikkelFonds-lab van de onderwijscoöperatie (waarin een paar honderd Nederlandse leraren hun initiatieven uitwerkten) in goede banen te leiden, knuffelen met de kuikens van het Doehetzelfkip-project en leren over de vleesindustrie, leraren uit Hong Kong begeleiden die verschillende scholen bezochten en dit met speciale drones filmden, zodat hun leerlingen met virtual reality-brillen mee konden kijken, in slaap vallen op de tijdelijke grasmat op de derde verdieping en zweten in de pop-up sauna tijdens de SH-academy.

Naast interessant en leerzaam was het ook gewoon enorm gezellig! Goed contact hebben met collega’s is voor mij erg belangrijk en daarin ben ik bij KL met mijn neus in de boter gevallen. Vanaf de eerste dag heb ik me welkom gevoeld en de ruimte gekregen om mezelf te zijn, vragen te stellen en te groeien. Ik denk echt dat al het lachen de enige reden is dat ik niet tonnetje rond ben geworden van alle koffiedates, borrels, ijsjes, verjaardagstraktaties, het uitgebreide chipsassortiment en de bizar lekkere lunches van Choux.   

Ten slotte mijn tips om nog meer uit je (wie weet!) toekomende stage te halen: gluur in andermans agenda om te kijken of er misschien interessante afspraken zijn waar je mee naartoe kan of projecten waarbij je kan helpen. Twijfel nooit om vragen te stellen en plan zelf feedbackmomenten in met iedereen waar je mee hebt gewerkt!

 


 

Tessa Houwing over haar stage bij Kennisland (2018)

Voor de laatste fase van mijn master Sociologie aan de Universiteit Utrecht was ik op zoek naar een afstudeerstage, waar ik tegelijkertijd mijn scriptie kon schrijven. De stageplek in het onderwijsteam van Kennisland voldeed aan al mijn zoekcriteria: ik zocht naar een organisatie die idealistisch durft te zijn en het verbeteren van de samenleving nastreeft en daarnaast zich bezighoudt met vraagstukken in het onderwijs. Na vijf maanden kan ik zeggen dat ik ontzettend blij ben dat ik de kans heb gekregen om bij Kennisland stage te lopen in het onderwijsteam.

Ik heb Kennisland leren kennen als een club leuke, slimme, nieuwsgierige en bovenal idealistische mensen. Vanaf dag één werd ik me“Iedere dag ziet er anders uit bij KL. Daardoor kon ik veel verschillende dingen doen, zien en leren. Van een groep leraren uit Hongkong begeleiden tijdens hun bezoeken aan Nederlandse scholen, tot het organiseren van een documentaire-avond.”t open armen verwelkomd en werd ik beschouwd als een volwaardige collega. Op deze manier leerde ik ontzettend veel tijdens mijn stage. Op mijn tweede dag was ik bijvoorbeeld al gevraagd om een groepje te begeleiden tijdens een brainstormavond naar aanleiding van de jongerenrechtbank: op welke manier kunnen jongeren nog meer zelf verantwoordelijkheid nemen en krijgen in de samenleving? 

Verder heb ik tijdens mijn stage vooral gewerkt aan het project City Deal Kennis Maken: een afspraak tussen steden en hun hoger onderwijsinstellingen om de verbinding tussen de samenleving en het hoger onderwijs te stimuleren. Voor deze opdracht heb ik veel inspirerende mensen geïnterviewd over hun visie op de verbinding tussen het hoger onderwijs en de stad, maar ook een expertsessie georganiseerd met verschillende studentenorganisaties over de visie van de student op deze verbinding. Als kers op de taart mocht ik voor deze opdracht in juli bij het diner pensant zijn van de City Deal Kennis Maken, een diner met onder andere de minister van Engelshoven, wethouders van Onderwijs en voorzitters van de Colleges van Bestuur van allerlei universiteiten en hbo’s.

De City Deal Kennis Maken vormde samen met de Broedplaats010 de grote onderdelen van mijn stage, maar bij Kennisland ben je vrij om je stage zelf vorm te geven. Zo zag iedere dag er anders uit en kon ik veel verschillende dingen doen, zien en leren. Van een groep leraren uit Hongkong begeleiden tijdens hun bezoeken aan Nederlandse scholen, tot het organiseren van een documentaire-avond in Spring House. Wat betreft afstuderen was dit voor mij ook een valkuil. Er was zoveel leuks en leerzaams te doen, dat het voor mij moeilijk (en veel minder leuk) was om aan mijn scriptie te zitten. Om die reden heb ik mijn scriptie deadline iets uitgesteld naar augustus, wat het absoluut waard was.

Eigenlijk is dit stukje veel te kort om vijf maanden samen te vatten, maar de hoofdlijn is vast wel duidelijk: een stage bij Kennisland is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk!

 


 

Sophie van Opstal over haar stage bij Kennisland (2017)

Tijdens mijn studie Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam was ik altijd op zoek naar de vertaalslag van de studie naar de samenleving. Deze vertaalslag vond ik bij mijn stage bij Kennisland. De eerste week werd ik meteen in het diepe gegooid. Zo hielp ik direct al mee met het LerarenLab, waar ongeveer 300 leraren bezig waren met vernieuwen, ging ik op een tweedaagse safari met de nieuwe lichting deelnemers van de Broedplaats010++Broedplaats010De gemeente Rotterdam wil met dit project ambitieuze leraren de kans geven om zich optimaal te ontwikkelen en zelf de leiding te nemen over nieuwe onderwijsinitiatieven. in Rotterdam en sliep ik met het onderwijsteam op een lek luchtbed in een Airbnb. Dit zorgde ervoor dat ik meteen een goed beeld had van alle projecten en mijn nieuwe collega’s. Kennisland was een hele fijne informele plek, iedereen stond open voor een gesprekje of voor hulp.

Bij mijn stage was ik vooral betrokken bij de invulling van het LerarenOntwikkelFonds en de Broedplaats010. Bij deze projecten dacht ik mee over de inhoud, de strategie en hielp ik bij het voorbereiden van de labs.“Los van je werk bij KL is er in Spring House elke dag wel iets te beleven. Naast je eigen collega’s krijg je er hierdoor een heleboel nieuwe interessante gezichten bij.” Met de Broedplaats010 heb ik de kans gekregen om met een project mee te lopen, van kop tot staart. Hier leerde ik een groep heel gemotiveerde en ambitieuze leraren kennen. Het betrekken van de mensen die direct bij een vraagstuk betrokken zijn vond ik bij deze projecten heel erg leerzaam. Daarnaast was er heel veel ruimte om bij andere projecten aan te haken, na te denken over nieuwe projecten of om helemaal in interessante onderwerpen te duiken.  

Het kantoor van Kennisland zit in Springhouse. Dit mooie rode pand in Amsterdam is de werkplek voor verschillende organisaties die zich bezighouden met ‘radicale vernieuwing’. Los van je werk is hier elke dag wel iets te beleven. Zo worden er ‘Monday morning talks’ georganiseerd, zijn er ‘lunch talks’ of wordt er samen geborreld. Naast je eigen collega’s krijg je er dus een heleboel nieuwe interessante gezichten bij. Mijn stage is echt omgevlogen en ik zou heel graag nog langer willen blijven! Ik ben vooral heel erg blij dat ik hier mijn stage heb mogen lopen. Het heeft de lat zeker hoog gelegd!

 


 

Anne Lemmens over haar stage bij Kennisland (2017)

Als onderwijssocioloog ben ik altijd gefascineerd geweest door onderwerpen en thema’s die zich bevinden op het snijvlak van de maatschappij en het onderwijs. Gedurende mijn stage wilde ik graag ervaring opdoen in de praktijk, en middenin de maatschappij en het onderwijs staan. De vacature bij Kennisland voor een stage in het onderwijsteam leek mij daarom op het lijf geschreven! Kennisland, een denktank die effectieve oplossingen bedenkt voor complexe maatschappelijke vraagstukken, bood mij de mogelijkheid om te opereren op dat snijvlak van de maatschappij en het onderwijs, en dit te koppelen aan de eindgebruikers: burgers, leerlingen, leraren en andere onderwijsprofessionals. Het bijzondere aan stage lopen bij Kennisland is dat je vanaf dag één wordt beschouwd als volwaardig lid van het projectteam. In allerlei projecten werd ik uitgedaagd om na te denken over hoe je het innovatief vermogen van het onderwijs kunt aanspreken en vergroten.

Bij Kennisland ziet geen dag er hetzelfde uit++FilmpjeBenieuwd hoe een dag uit het leven van een Kennisland stagiaire eruit ziet? Bekijk dan ook een keer mijn timelapse!. De organisatie is proactief, dynamisch, creatief en innovatief en van deze kenmerken heb ik veelvuldig mogen proeven tijdens mijn stage. Ik nam onder andere“Ik heb op zowel professioneel als persoonlijk vlak zo ontzettend veel geleerd! Van het sparren over de toekomstige onderwijsdoelstellingen van het onderwijsteam tot het bespreken van mijn eigen ontwikkeling in persoonlijke en leerzame feedbackgesprekken.” deel aan vergaderingen en bijeenkomsten met de Onderwijscoöperatie om na te denken over hoe het programma van het Lerarenontwikkelfonds kan worden verbeterd. Ik hielp bij het inhoudelijk vormgeven en organiseren van de bijeenkomsten voor Broedplaats010. En daarnaast begeleidde ik samen met mijn collega’s Belle, Dennis en Stéphanie vijf po-scholen en één vo-school in het kader van het project Operatie Regels Ruimen. Samen met schooldirecteuren, leraren en IB’ers onderzochten we waar er ruimte lag om administratieve taken te schrappen zodat leraren weer tijd krijgen voor dat wat ze het liefste doen: lesgeven. Verder nam ik deel aan een workshop over auteursrecht en werd ik geïnspireerd door de verschillende inzichten over uitsluitingsmechanismen in onze samenleving tijdens een Out of Office++Out of OfficeKennisland organiseert elke laatste vrijdagmiddag van de maand een bijeenkomst in Spring House. We gaan in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen over onderwerpen die we belangrijk vinden en waar we meer over willen leren. over ‘De Nederlander’. De volgende dag schudde ik weer de hand van staatssecretaris Sander Dekker die op de, door ons georganiseerde, slotbijeenkomst van Operatie Regels Ruimen in gesprek ging met scholen over de regeldruk in het onderwijs.

Ik kan nog uren uitweiden over de toffe dingen die ik tijdens mijn stage bij Kennisland heb mogen doen, maar de schrijfruimte is helaas beperkt. Een ding is zeker: ik heb op zowel professioneel als persoonlijk vlak zo ontzettend veel geleerd! Van het sparren over de toekomstige onderwijsdoelstellingen van het onderwijsteam tot het neerploffen op de bank voor gezellige koffiedates met collega’s; van het leren maken van een projectplanning en het schrijven van projectevaluaties tot de bruisende (karaoke-) vrijdagmiddagborrels; van het uitdenken van concrete opdrachten voor leraren om het Rotterdamse onderwijs te vernieuwen tot het bespreken van mijn eigen ontwikkeling in persoonlijke en leerzame feedbackgesprekken. Kennisland heeft alle verwachtingen voorafgaand aan mijn stage dubbel en dwars overtroffen en ik ben stiekem een beetje van alle KL’ers gaan houden.

 


 

Joris Ebben over zijn stage bij Kennisland (2017)

De vacature voor stagiair sociale innovatie bij Kennisland was de kers op de taart van een lange zoektocht. Hoewel een stage verplicht onderdeel is van mijn master sociale psychologie aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam was ik erg selectief in mijn keuze. Terecht vind ik zelf, want waarom zou ik maandenlang werk doen waar ik mij niet in kan vinden. Kennisland gaf mij de mogelijkheid om te werken aan maatschappelijke vraagstukken en tegelijkertijd mijn kennis in de praktijk te brengen.

Dat werken bij Kennisland veelzijdig is, is een understatement. Op mijn eerste dag begon ik met een conference call voor de European Social Innovation Competition (EUSIC) met Nesta en Impacthub en eindigde met een vergadering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Utrecht met de partners in de Green Deal Aardgasvrije Wijken. Het werken aan meerdere projecten en met verschillende partijen is tekenend voor Kennisland en zorgt voor een leuke en interessante“Spring House, de thuisbasis van Kennisland, is nog zo’n plek die ik ga missen. In de afgelopen vijf maanden heb ik hier een tweede huis in gevonden met fijn contact met collega’s, hard werken, een goede sfeer en altijd een mooie leunstoel tussen de planten om een kop koffie te drinken.” afwisseling. Waar ik in het begin vooral onderzoek heb gedaan naar het sociale innovatieklimaat van Madrid voor de EUSIC academy heb ik mij later meer gericht op Amsterdammers, Maak je Stad! En de sociale innovatie-excursie voor de Ratkaisu-100 van Sitra, het Finse innovatiefonds. Als onderdeel van Maak je Stad! heb ik de kans gehad om samen te werken met Pakhuis de Zwijger, Waag society, AMS institute en de gemeente Amsterdam om een grootschalig programma op te zetten om maatschappelijke initiatieven in Amsterdam te steunen en te laten groeien.

Met de sociale innovatie-excursie heb ik de kans gekregen een project mee te lopen van kop tot staart. Begin mei hebben wij zestig Finse stadmakers vier dagen in Amsterdam en Rotterdam laten leren over reframing, het herformuleren en herdenken van vragen, invalshoeken en uitdagingen. Als onderdeel daarvan gingen wij langs bij zestien sociaal innovatieve initiatieven. Zo lieten wij ze proeven van wat voor moois hier gebeurt op gebied van sociale innovatie, om geïnspireerd te worden en te zien wie de mensen achter die initiatieven zijn. Naast een mooie excursie als eindproduct en een superenthousiaste groep was dit hele project ook een unieke kans voor mij om zelf te leren over sociale innovatie in ons land.

Naast toffe projecten heb ik meerdere leerzame symposia en conferenties bij mogen wonen, interessante meetings gehad door het hele land, en heb ik ook nog een koffieproeverij georganiseerd voor collega’s. Spring House, de thuisbasis van Kennisland, is nog zo’n plek die ik ga missen. In de afgelopen vijf maanden heb ik hier een tweede huis in gevonden met fijn contact met collega’s, hard werken, een goede sfeer en altijd een mooie leunstoel tussen de planten om een kop koffie te drinken. Als afsluiter nog een tip voor toekomstige stagiairs: neem de tijd en probeer zo lang mogelijk te blijven, je krijgt er een enorm waardevolle ervaring voor terug.

 


 

Simone van Dijk over haar stage bij Kennisland (2016)

Voor mijn onderzoeksmaster Social Sciences aan de UvA moest ik een onderzoeksstage lopen. Ik zag dit als een perfecte gelegenheid eens buiten de wetenschappelijke bubbel te treden en op zoek te gaan naar een plek waar ik erachter kon komen of ik me met al die research skills ook nuttig kon maken in de praktijk. Hier bleek Kennisland de perfecte plek voor. Bij KL gaat het over complexe sociale vraagstukken, en daar wordt vaak op abstracte, wetenschappelijke manieren over nagedacht. Aan de andere kant staat de ‘echte wereld’ bij KL centraal, en worden deze vraagstukken dus altijd vertaald naar concrete (vaak onconventionele, innovatieve) projecten. 

Ik heb tijdens mijn stage zowel meegelopen in het Social Labs-team, waarvoor ik wekelijks in Amsterdam Nieuw-West te vinden was om daar met bewoners, professionals en beleidsmakers te praten over het leven in de wijk, als onderzoek gedaan naar de methode van de social labs. Voor mijn onderzoek bij KL ben ik stad en land afgereisd om allerlei mensen te spreken die betrokken zijn geweest bij Kennislands eerdere social labs. En dat is meteen ook het coole aan Kennisland: je wordt echt gezien als een van de KL’ers, en je krijgt dus heel veel verantwoordelijkheid en autonomie. Het standaardbeeld van een stagiair die alleen mag kopiëren en koffie halen is dus absoluut niet aan de orde.“Het coole aan Kennisland: je wordt echt gezien als een van de KL’ers, en je krijgt dus heel veel verantwoordelijkheid en autonomie. Het standaardbeeld van een stagiair die alleen mag kopiëren en koffie halen is dus absoluut niet aan de orde.”

Daarnaast mag je bij Kennisland overal aanhaken, aanschuiven en over mee denken. Zo ben ik bijvoorbeeld ook betrokken geweest bij een evenement voor leerkrachten in het nieuwkomersonderwijs en een innovatief lesprogramma voor leerlingen op een school in Amsterdam. Allemaal hele interessante projecten waarvan ik helaas niet alles heb meegekregen, maar waar ik gelukkig wel even van heb kunnen proeven!

Last but not least kan ik ook wel stellen dat ik mijn stage bij KL afsluit met aanzienlijk verbeterde karaoke skills. En een hele leuke, leerzame ervaring waar ik met heel veel plezier op terugkijk!

 


 

Rik Salomé over zijn stage bij Kennisland (2016)

Ik was bijna klaar met mijn master Political Science maar wilde graag meer praktische ervaring opdoen, dus ik besloot een stage te doen. Via via hoorde ik over Kennisland en drie weken later was mijn eerste stagedag. De stage was geen onderdeel van mijn studie waardoor ik vrij was om me te richten op wat ik zelf interessant vond. Kennisland bleek hier een perfecte omgeving voor te zijn.

Ik kwam binnen als stagiair Social Labs, maar ik ben ook onderdeel geweest van het onderwijsteam en meerdere kleine projecten. Kennisland geeft je de ruimte om aan te sluiten bij projecten die jij tof vindt en begeleidt je goed tijdens het proces. Ze kijken goed naar de skills die je al hebt, maar laten je ook juist vrij om jezelf te ontwikkelen op gebieden die je wilt verbeteren. Voor mij werkte dit supergoed.“Kennisland geeft je de ruimte om aan te sluiten bij projecten die jij tof vindt en begeleidt je goed tijdens het proces. Ze kijken goed naar de skills die je al hebt, maar laten je ook juist vrij om jezelf te ontwikkelen op gebieden die je wilt verbeteren. Voor mij werkte dit supergoed.” Niet alleen vanwege de professionele werksfeer, maar juist ook vanwege de persoonlijke werkstijl. Het sociale aspect is bij Kennisland minstens zo belangrijk als de professionele kant en daar heb ik tijdens de vrijdagmiddagborrels dan ook erg van genoten.

Om je een beetje een idee te geven van de diversiteit van de projecten: ik heb met het onderwijsteam gewerkt aan de ontwikkeling van een app om kennisdeling tussen vernieuwers in het basis- en voortgezet onderwijs te stimuleren. Ik ging met het Social Labs-team naar Schiedam om te onderzoeken hoe de oudere generatie eenzaamheid ervaart en hoe we hier actie op kunnen ondernemen. Ik ontving een week lang een groep vernieuwers uit Hong Kong om ze de Feed Forward-methode van Kennisland bij te brengen. En ik dacht mee met designers van over de hele wereld over hoe we de integratie van vluchtelingen in stedelijke omgevingen kunnen faciliteren.

Kennisland was mijn eerste (relevante) professionele werkomgeving en ik ben bang dat ik een beetje verwend ben geraakt met zulke leuke collega’s en zoveel inspiratie. Ik heb nog geen vergelijkingsmateriaal, dus of dit terecht is houd je nog van me tegoed.

 


 

Tessa de Geus over haar stage bij Kennisland (2014)

Ik had de eer om als eerste stagiaire ooit aan de slag te gaan bij het nieuwe leerprogramma voor de culturele sector: Leiderschap in Cultuur++LinCLeiderschap in Cultuur is een programma voor (potentële) leiders in de culturele sector. Meer info (LinC). LinC wordt uitgevoerd door Kennisland en de Universiteit Utrecht (UU), in samenwerking met HKU en Coaching in de Cultuur. Van september 2013 tot en met januari 2014 heb ik als ondersteuning van programmaleider Iselien Nabben gewerkt.

Op mijn eerste dag viel ik gelijk met mijn neus in de boter: om half tien hadden we een afspraak met onze opdrachtgever, het ministerie van OCW. Vervolgens reisden we af naar de UU voor selectiegesprekken met potentiële deelnemers.“Op mijn eerste dag viel ik gelijk met mijn neus in de boter: om halftien hadden we een afspraak met onze opdrachtgever, het ministerie van OCW. Vervolgens reisden we af naar de UU voor selectiegesprekken met potentiële deelnemers.” Ondertussen gaf Iselien me – letterlijk – in sneltreinvaart een update over de stand van zaken bij LinC.

Vanaf het begin af aan werd ik overal bij betrokken: van inhoudelijke tot organisatorische zaken of het bijhouden van de website. Ik werkte echt als ondersteuning van Iselien en probeerde zoveel mogelijk taken op te vangen. Zodanig kreeg ik inzicht in wat er zoal komt kijken bij het opzetten van een programma als LinC. Doordat Iselien werkzaam is als directeur van de KL Academie, was ze geregeld niet op kantoor aanwezig. Hierdoor heb ik veel zelfstandig gewerkt en was er veel ruimte voor eigen initiatief.

Iselien en ik waren veel onderweg voor LinC. We bezochten conferenties en gingen op bezoek bij onder anderen Els van Odijk (directeur Rijksakademie), Prof. dr. Paul ‘t Hart (USBO), en Prof. dr. Abram de Swaan (UvA). Door deze ontmoetingen en mijn gesprekken met de diverse gastdocenten, ambassadeurs, coaches en de deelnemers kreeg ik snel grip op de specifieke vraagstukken waar de culturele en kunstsector mee worstelt.

Deze hands-on benadering was een interessante aanvulling op mijn studie, waar ik me had gespecialiseerd in Globalisation studies en Civil Society. Kennisland trok mij enorm doordat ze zich op een creatieve manier bezighoudt met de spanningen“Mijn stage bij Kennisland werd gekenmerkt door vele interessante gesprekken en ontdekkingen over het brede spectrum aan initiatieven voor maatschappelijke vernieuwing in Nederland.” tussen beleid van bovenaf en de realiteit op de grond. De huidige dynamiek in de culturele en kunstsector die in LinC behandeld wordt, is bij uitstek onderhevig aan dergelijke spanningen en veranderingen door globalisering en de economische recessie. Na afloop van mijn stage kan ik zeggen dat ik bij KL niet alleen veel praktische vaardigheden heb vergaard doordat ik zo dicht bij het vuur zat, maar een dieper begrip van vele maatschappelijke discussies in Nederland heb gekregen.

 


 

Tessa de Swart over haar stage bij Kennisland (2014)

Praktisch aan de slag, met dat idee solliciteerde ik bij Kennisland naar de stageplek onderwijs en overheid. Met een bachelor Nederlands, een bachelor Wijsbegeerte en een tweedegraads lesbevoegdheid op zak wilde ik even ontsnappen aan de academische wereld. Voor een baan in het onderwijs leek het me nog te vroeg, maar de onderwijsprojecten van KL spraken me zeer aan door de nadruk op innovatie en de koppeling tussen beleid en praktijk.

Tijdens mijn eerste stagedag werd gevraagd of ik naast Onderwijs Pioniers++Onderwijs PioniersZie ook de case ‘Onderwijsvernieuwing door pionierende leraren‘. ook wilde helpen bij het crowdfundingplatform Voor je Buurt++Voor je BuurtKijk eens op www.voorjebuurt.nl. Misschien zit er wel een mooi project bij dat je wilt ondersteunen.. Daar wist ik weinig van af, maar dat bleek daardoor juist een leuke uitdaging. En praktisch aan de slag, dat kon ik bij KL zeker: evenementen organiseren, artikelen schrijven, crowdfunders begeleiden, sociale media bijhouden, congressen bijwonen… Naast praktische vaardigheden heb ik ook veel kennis opgedaan over pionieren, veranderen en crowdfunden. Ik ben met zo veel nieuwe ideeën, mensen en werkvormen in aanraking gekomen; daar heb ik enorm veel“Kennisland is een bijzondere organisatie met slimme en gedreven mensen. Er heerst een prettige, vrije sfeer waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.” van geleerd. Er wordt aan veel verschillende projecten gewerkt, maar toch wordt er ook tijd genomen om met het hele team te kijken naar initiatieven en de organisatie zelf. Het nemen van initiatief wordt erg gewaardeerd, net als gluren en helpen bij andere projecten. Zelf ben ik bijvoorbeeld mee geweest op een ‘safari’ rondom de hoge jeugdwerkloosheid in Amsterdam. Daarnaast is KL een erg gezellige werkomgeving.

 


 

Mette Bruinsma over haar stage bij Kennisland (2014)

Als onderdeel van de onderzoeksmaster Wetenschapsgeschiedenis heb ik vijf maanden stage gelopen bij Kennisland. In deze maanden heb ik mij vooral beziggehouden met het project InnovatieImpuls Onderwijs (IIO). Waar mij vooraf nog niet meteen duidelijk was wat een organisatie als Kennisland precies deed, merkte ik al snel dat het ook niet mogelijk is dit in één zin te vangen. Alleen al binnen InnovatieImpuls Onderwijs gebeuren er zoveel verschillende dingen, waardoor de stage geen dag hetzelfde was. In de stageperiode ben ik op verschillende scholen geweest, heb ik met veel leraren en schoolleiders gesproken en heb ik geholpen met de organisatie van verschillende bijeenkomsten. Hierdoor heb ik in een korte tijd veel geleerd: niet alleen over het onderwijs, maar ook over gesprekstechnieken, auteursrecht, veranderkunde en sociale innovatie. Het leuke aan een stage bij Kennisland is dan ook dat je, naast je vaste werkzaamheden binnen een of meerdere projecten, veel meekrijgt van de andere projecten.

Het allerleukst aan de stageperiode vond ik de verschillende bezoeken aan scholen in het hele land. Van Zwolle tot Venlo, van Zaanstad tot Dronten: op elke school en in elke regio spelen weer andere kwesties. Waar in de ene regio een tekort aan leraren is, is er in de andere sprake van krimp van het leerlingenaantal. De verschillende problemen vragen om een andere aanpak vanuit de projectleiding van IIO. Hierdoor bleef elk bezoek onvoorspelbaar en was het belangrijk constant scherp te blijven. Ik heb veel geleerd over de diversiteit onder het onderwijspersoneel. Terwijl sommige leraren dolenthousiast zijn en graag meedenken over onderwijsinnovatie, is er ook een groep die het liefst de deur dichthoudt. Het was heel leerzaam om na te denken over hoe je niet alleen de groep voorlopers“Ik denk dat ik in de maanden bij Kennisland meer heb geleerd dan in de voorgaande studiejaren.” kunt bereiken, maar ook de vele anderen.

Niet alleen inhoudelijk over de onderwijssector, maar ook over hoe organisaties werken, hoe je het beste kunt samenwerken wanneer de betrokken partijen een heel verschillende achtergrond hebben, en wat er allemaal komt kijken bij een duurzame verandering binnen een organisatie of beroepsgroep. Hoewel ruim vijf maanden eigenlijk een korte tijd is, ben ik in deze periode op zoveel interessante plekken geweest, heb ik zoveel leuke dingen gedaan, heb ik zoveel bijzondere mensen ontmoet en evenzoveel gezellige vrijdagmiddagborrels gehad, dat ik deze laatste fase van mijn studie zeker zal gaan missen.

 


 

Vivian Videler over haar stage bij Kennisland (2012)

Afstuderen kwam ineens wel erg dichtbij dus ik besloot om een half jaar afscheid te nemen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en te solliciteren bij Kennisland. Ik liep stage van februari tot juli voor het project Slimmernetwerk.

Ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Ik heb alles maar gewoon over me heen laten komen, ontzettend veel aantekeningen gemaakt, gelezen en ik ben veel mee gegaan naar afspraken buiten de deur. Al snel begon het te dagen, en voelde ik me op mijn gemak. Kennisland houdt zich bezig met complexe vraagstukken maar is daardoor een leerzame werkomgeving. De projecten van Kennisland zijn op een bepaalde manier opgebouwd en kennen een uitgedachte structuur en methode. Het is erg interessant“KL-ers delen en discussiëren ontzettend veel met elkaar, waardoor je overal wat van mee krijgt. Ik vond het leuk om hier deel van uit te maken.” om dit te achterhalen en daarvan te leren.

Tijdens mijn stage heb ik me voornamelijk bezig gehouden met het bijhouden van de website, de social media en het organiseren van Slimmernetwerk Cafés. Het organiseren van de Cafés vond ik erg leuk om te doen. Ik was verantwoordelijk voor de locatie, het programma en de gastenlijsten. Zelfs het openen van de dag met een presentatie werd mij toevertrouwd. Spannend, maar heel leuk om te doen! Ook heb ik veel geschreven. Van opiniestukken, tot nieuwsberichten, posterteksten en flyers. Erg leerzaam om eens opiniërend en levendig te schrijven in plaats van academisch!

Initiatief wordt beloond bij Kennisland. Dat geeft je de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Ik vond het leuk om naar aanleiding van een bijeenkomst, discussie of artikel met een idee te komen en dan ook de mogelijkheid te krijgen dit uit te voeren.

Na een periode van zes maanden ga ik terug naar de UvA om mijn masterscriptie te schrijven. Ik heb enorm veel geleerd bij Kennisland, en kijk tevreden terug op de afgelopen tijd!

 


 

Sophie Berkhout over haar stage bij Kennisland (2012)

Vers uit Schotland kwam ik, na het afsluiten van mijn master, bij Kennisland om werkervaring op te doen. Ik liep stage bij het overheidsproject Slimmernetwerk en het onderwijsproject InnovatieImpuls Onderwijs. Werkervaring deed ik direct op.

En hoe! De tweede dag van mijn stage kon ik meteen mee naar Amersfoort voor een grote bijeenkomst van Slimmernetwerk. Dit is het kenmerkende aan een stage bij Kennisland: je ziet meteen de praktijk en wordt bij zoveel mogelijk bezigheden en gebeurtenissen betrokken.“Je ziet meteen de praktijk en wordt bij zoveel mogelijk bezigheden en gebeurtenissen betrokken.” Je wordt niet echt als een stagiaire behandeld maar veel meer als onderdeel van het team.

Voor Slimmernetwerk heb ik mij beziggehouden met de website en het accepteren van nieuwe mensen bij de LinkedIn-groep. Daarnaast was ik deels betrokken bij de organisatie van het Slimmernetwerk Café op 5 september 2012. Het grootste project waar ik mee bezig ben geweest is de organisatie van het Grand Café van 22 november 2012. Hierbij regelde ik allerlei zaken en was ik contactpersoon van de locatie. Verder hielp ik bij alle verdere organisatie zoals het meeschrijven aan het programmaboekje, het uitnodigen van en bijhouden van lijsten met deelnemers, etc. Ook hielp ik mee met verslagen schrijven, vooral om zelf beter te leren schrijven. Dit was heel nuttig en leerzaam.

Dankzij de vele schoolbezoeken die ik voor de InnovatieImpuls Onderwijs (IIO) heb afgelegd, heb ik aan het einde van mijn stage een goed beeld gekregen van hoe projecten in elkaar zitten en wat er goed loopt en wat minder goed. Door deze bezoeken heb ik dus ook een goed inzicht gekregen in de praktijk van projecten in het onderwijs. Ik zag hoe de ondersteuning vanuit OCW van innovatie in het onderwijs plaatsvindt. Al deze bezoeken hadden als gevolg dat ik heb kunnen zien hoe de organisatie van zo’n groot project in elkaar zit. Het was echt ontzettend leuk en leerzaam om zoveel mee te gaan!

De afgelopen vier maanden bij Kennisland waren ontzettend leuk en leerzaam.

De collegialiteit en betrokkenheid van de collega’s dragen hier enorm aan bij.

 


 

Ruby Wever over haar stage bij Kennisland (2012)

Uitgekeken op alle vakken, papers en tentamens, besloot ik het laatste semester van mijn bachelor Europese Studies in te vullen met een stage. Ik zocht een plek waar ik op een leerzame manier kon proeven van ‘echt’ werken en alles wat ik tijdens mijn studie had geleerd kon toepassen .

Dat proeven bleek bij Kennisland meer het verorberen van grote brokken te zijn. Nadat ik van Carolien van der Haas-Bok te horen had gekregen dat ik de nieuwe stagaire Onderwijs en Overheid van Kennisland was, kon ik meteen de volgende week beginnen. En hoe. Op één van mijn eerste dagen vertelde mijn stagebegeleider Kimon Moerbeek me dat al over anderhalve maand de slotbijeenkomst van Onderwijs Pioniers zou plaatsvinden en ‘of ik de organisatie daarvan even op me wilde nemen.’ Toen was het meteen klaar met rustig inlezen. Maar als ik zo terugkijk, was dit toch de beste manier om erachter te komen hoe het is om fulltime te werken. Niet telkens kleine opdrachtjes aangeleverd krijgen, maar in één keer de verantwoordelijkheid krijgen over een groot onderdeel van een project.

Naast het organisatorische aspect van Onderwijs Pioniers, heb ik me ook beziggehouden met het schrijven van een dossier over sociale innovatie in de Europese Unie, iets waarin ik alle kennis die ik opgedaan heb tijdens mijn studie heel goed kwijt kon. Het schrijven van dit dossier stond niet als opdracht aangegeven in mijn originele stageopdracht. Bij Kennisland kan een stage echter altijd aangepast worden aan de interesses en creativiteit van de stagiair.“Bij Kennisland kan een stage aangepast worden aan de interesses en creativiteit van de stagiair.” Mij werd dus een gepersonaliseerde stage aangeboden.

Het meest interessante en, excusez le mot, hypercoolste onderdeel van mijn stage vond ik het project Emergence by Design (MD), een onderzoek naar een nieuw model van dynamisch evalueren (link). MD is een Europees project en door hier aan mee te mogen werken, heb ik gezien dat er veel meer carrièremogelijkheden zijn voor een student Europese Studies dan de standaardopties als medewerker op een ministerie of in Brussel. Er is een hele wereld vol interessante projecten en aan het begin van mijn stage had ik nooit gedacht dat ik die via Kennisland zou kunnen bereiken. Zo zie je maar: op Keizersgracht 174 is veel mogelijk!

 


 

Tim van Polen over zijn onderzoeksstage bij Kennisland (2011)

Bij de tweede helft van mijn masteropleiding Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht hoorde een stage, om opgedane kennis en theorie te toetsen aan de praktijk. Mijn interesse binnen de studie gaat onder andere uit naar relaties tussen nieuwe media en cultureel erfgoed. Via het project Beelden voor de Toekomst kwam ik bij Kennisland terecht. Tijdens een open sollicitatie met Thijs van Exel en Maarten Zeinstra besloten we dat ik na de zomervakantie aan de slag kon. Thijs werd mijn stagebegeleider. Ik onderzocht gebruikersparticipatie in de erfgoedsector met het platform Open Beelden als case. Samen met Thijs en Maarten formuleerden we een duidelijke onderzoeksvraag die mijn onderzoek richting gaf. Ondanks dat ik rekening moest houden met academische én praktische relevantie ging dit proces erg soepel, en ik beschouw het als een belangrijke reden voor het succesvol verlopen van mijn stage. Naast mijn onderzoek heb ik ook geholpen met praktische bezigheden voor de website tv60jaar.nl.

Aan het begin van mijn stage motiveerde men mij enorm om Kennisland en de mensen die er werken te leren kennen. Het is niet zo eenvoudig om in simpele taal uit te leggen wat Kennisland is en doet, dus dit was een interessant proces. Wat me meteen opviel bij Kennisland was de collegialiteit, de gezellige sfeer en het feit dat iedereen toch erg gedreven en serieus met zijn werk bezig is. “Wat me meteen opviel bij Kennisland was de collegialiteit, de gezellige sfeer en het feit dat iedereen erg gedreven en serieus met zijn werk bezig is.”Dat maakt KL een leuke en leerzame omgeving, voor mij een perfecte combinatie. Als stagiair wordt je behandeld als een volwaardig lid van het team. Dat kan soms het gevoel geven dat je niet zo goed weet waar je mee bezig bent, maar wanneer je met concrete vragen komt is men meer dan bereid je te helpen.

De ziekte van Pfeiffer leek roet in het eten te gooien. Maar omdat Thijs en ik zo enthousiast waren over mijn onderzoek ben ik (op halve kracht) doorgegaan met een resultaat waar we erg tevreden over zijn. Een gevolg hiervan was dat ik minder met de praktische werkzaamheden van de stage bezig kon zijn en ik al mijn energie voor het onderzoek moest gebruiken. Het was erg fijn om te merken dat de resultaten van het onderzoek echt relevant en nuttig waren voor projecten waar Kennisland mee bezig was. De stage heeft me erg geholpen bij het inzien waar kennis en vaardigheden vanuit mijn studie concreet voor kunnen worden ingezet. Lees hier mijn opiniestuk.

 


 

Jitske Brinkman over haar stage bij de Innovatie Impuls Onderwijs (2011)

Als onderdeel van mijn master Onderwijskunde aan de UvA heb ik in totaal 9 maanden stage gelopen bij KL. Ik had net mijn bachelorscriptie over burgerschapsvorming en de maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs afgerond. De theorie bracht ik mee en Kennisland vroeg mij de praktijk te gaan verkennen. Ik kreeg een berg vertrouwen en ging op pad, mijn collega’s vormde de achterwacht. Ze volgde me en stimuleerde me om met plannen en ideeën te komen. Het verschil met de manier van werken die ik kende van de universiteit was groot. Soms moet je niet alles drie keer willen overdenken, maar iets doen. Bij KL kun je als geen ander leren ‘iets te doen’.“Het verschil met de manier van werken die ik kende van de universiteit was groot. Soms moet je niet alles drie keer willen overdenken, maar iets doen. Bij KL kun je als geen ander leren ‘iets te doen’.”

Toen ik halverwege mijn stage meer dagen in de week kwam, werd ik steeds meer betrokken in een groot lopend onderwijsproject: de InnovatieImpuls Onderwijs. Ik hielp bij het organiseren van Bendecafés en werd daar aangestoken door enthousiaste schoolleiders met innovatieve ideeën. Ik ontmoette onderwijsadviseurs en vroeg ze met me mee te denken. De volgende dag zat ik op het ministerie. Voor mij een nieuwe wereld met een andere taal, waar ik ook graag kennis mee maakte. Ten slotte zag ik uiteenlopende scholen van binnen, als we op pad gingen met de Innovatiebrigade. Ondertussen leerde ik mijn wollige universitaire schrijfstijl om te zetten in catchy stukjes voor de website en een prikkelend opiniestuk.

De wereld van de universiteit vond ik soms klein. ‘Aan het werk’, was voor mij nog heel ver weg. Mijn grootste doel met een langlopende stage bij KL was dan ook om een echte werkervaring op te doen. En die kun je bij KL krijgen. Je wordt in alle opzichten serieus genomen. Meedenken over waar Kennisland nu eigenlijk voor staat? Naar jouw opmerkingen wordt geluisterd. De website morgen de lucht in? Dan werk je samen met je collega twee keer harder. Mensen die hun afspraken niet nakomen? Bel jij ze maar. Na 8 maanden vroeg iemand me: zeg werk jij hier nou of is het nog je stage? Ik voelde me een volwaardig schakeltje van het grote geheel. Door deze manier van werken is je eigen verantwoordelijkheid groot, moet je zorg dragen voor je eigen leerproces en mensen aan hun mauw durven te trekken. Maar als je dat kunt, heb je een unieke stage.

 


 

Alette Baartmans over haar stage bij Kennisland (2010)

In januari 2010 dacht ik opeens: Afstuderen op basis van ontelbare tentamens en een enorme scriptie geeft mij niet het gevoel dat ik er klaar voor ben om als organisatieadviseur de wereld in te trekken. Ook het beloofde land van promotie en traineeships begonnen me steeds meer te benauwen… wilde ik dat wel?

Nee, kan ik volmondig antwoorden na een stage bij Kennisland. Nee, dat wil(de) ik niet. En wat ik wel wilde, maar dacht (nog) niet te kunnen, kon wel. Dat leerde ik ook bij Kennisland.

Hoe dat gebeurde…

Bij Kennisland kwam net een plek vrij om onderzoek te doen voor de Kenniseconomie Monitor 2010. Niet direct organisatiekunde, maar wel interessant. Met mijn achtergrond als Liberal Arts & Sciences student durfde ik wel in zee te gaan met deze gekke club. Dat is het namelijk wel, een gekke club. Het zijn altijd rond de twintig zeer uiteenlopende, intelligente, ietwat aparte mensen met ieder hun eigen agenda en allemaal dezelfde overtuiging dat grote veranderingen beginnen met kleine, slimme, inspirerende acties.

Tijdens mijn onderzoek voor de monitor ontdekte ik dat vrijheid en verantwoordelijkheid samen opgaan bij Kennisland en dat je zoveel krijgt als je denkt aan te kunnen. Dat maakt dat je hard werkt en veel gedaan kan krijgen. Het maakt dat je kunt ontdekken wat je wel en niet kunt en vooral hoeveel je kan. Ik heb er heel veel van geleerd! Dat ik echt kan onderzoeken bijvoorbeeld. Ook zonder opdracht van de universiteit. Maar ook dat onderzoek niet altijd zo verloopt als je leert op de universiteit en dat onderzoek in de praktijk vraagt om heel veel kritisch vermogen. Vragen stellen is het meest belangrijk. Zo kun je achterhalen welke intenties verschillende partijen hebben en waarom de wereld draait zoals die doet“Kennisland is stiekem een opleidingscentrum voor mensen om zichzelf te ontdekken en daarmee Nederland een stukje beter kunnen maken. Ik ben er gelukkig van geworden.”.

Terug op de universiteit heb ik andere vragen gesteld en een andere afstudeerrichting gekozen. Ik ben mijn eigen onderneming gestart op basis van wat ik kan en verzamel mensen om me heen die kunnen wat ik niet kan. Zo werk ik nu alweer een jaar binnen een netwerk waar ook Kennisland deel van uitmaakt.

 


Joris Pekel over zijn stage bij Beelden voor de Toekomst (2010)

In november 2009 heb ik mijn bachelor Theater, film en televisiewetenschappen afgerond. Binnen deze studie heb ik mij voornamelijk gericht op nieuwe media. Omdat ik in november klaar was en mijn master New Media pas in september zou beginnen, ben ik op zoek gegaan naar een manier om deze periode vol te maken. Doordat mijn bachelor eindwerkstuk over digitaal erfgoed ging, was ik al bekend geraakt met het project Beelden voor de Toekomst. Toen ik vervolgens zag dat Kennisland een stagiair voor dit project zocht, hoefde ik niet lang na te denken. Na een paar gesprekken met mijn stagebegeleider Thijs van Exel en Harry Verwayen hebben we een traject uitgestippeld voor een stage van zes maanden.

In deze periode heb ik voornamelijk onderzoek gedaan naar de kortlopende projecten van Beelden voor de Toekomst, de zogenaamde Parelprojecten. Door deze stuk voor stuk nader te analyseren en te evalueren kwam goed naar boven waar deze projecten goed op scoorden, en waar in het vervolg meer aandacht aan besteed moet worden. Door ook samen te werken met de partners van Beelden voor de toekomst zoals Beeld en Geluid en EYE kon een helder beeld geschetst worden van waar behoefte aan is binnen het project en wat de verschillende partijen graag naar buiten willen brengen. Met de hulp van verschillende personen binnen Kennisland heb ik deze resultaten om weten te zetten naar een tool die door alle partijen binnen het consortium bruikbaar is en de projectplanning sneller en efficiënter maakt.

Hiernaast heb ik mij bezig gehouden met meer de praktische zaken die komen kijken bij het organiseren van zo’n Parelproject en ook bij enkele congressen.

Het mooie van mijn stage bij Kennisland vond ik vooral dat je niet aan je hand meegenomen wordt. Verwacht geen vastomlijnd plan waar je van dag tot dag te horen krijgt wat je moet gaan doen. KL laat je zelf onderzoeken waar jouw interesses liggen, waar jij beter in wilt worden en wat je kunt betekenen voor Nederland als kennisland. Mocht je daar even niet uitkomen dan staan er altijd mensen klaar die je weer verder op weg kunnen helpen.“KL laat je zelf onderzoeken waar jouw interesses liggen, waar jij beter in wilt worden en wat je kunt betekenen voor Nederland als kennisland. Mocht je daar even niet uitkomen dan staan er altijd mensen klaar die je weer verder op weg kunnen helpen.”

Mijn stage bij Kennisland heeft naast een schat aan ervaring ervoor gezorgd dat ik nog gemotiveerder ben voor mijn master en een stuk beter begrijp wat de mogelijkheden van mijn studie zijn. Ik heb een half jaar met een groep fantastische mensen samengewerkt en ontzettend veel leuke momenten meegemaakt. Kennisland is een club van mensen die meer doen dan alleen hun werk. Ze zien het echt als hun missie om Nederland slimmer te maken. En juist dat maakt het een ontzettend motiverende plek om te werken.

 


 

Marc den Hoed over zijn stage Digitale Pioniers (2010)

Binnen de master Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit van Utrecht stond ook een stage op het programma. Na wat eenvoudig Googlewerk kwam ik op de vacaturepagina van Kennisland terecht met een stageplek voor Digitale Pioniers. Tijdens mijn stage heb ik mee mogen draaien in de molen van projectaanvraag, projectbeoordeling en honorering. Het verbaasde me keer op keer hoe creatief ideeën van burgers kunnen zijn en ook hoe belangrijk het is dat daar gehoor aan wordt gegeven. Naast de ondersteunende taken is mij heel veel ruimte gegeven om onderzoek te doen. Daar heeft uiteindelijk dan ook de meeste focus op gelegen.

In dit onderzoek heb ik gekeken naar verschillende ondersteunde Digitale Pioniersprojecten sinds 2002 en dan vooral naar wat de bijdrage is geweest aan het publiek domein op internet. Om zover te kunnen komen heb ik literatuurwerk gedaan om te onderzoeken wat nu dat publiek domein op internet is, maar ook wat voor precondities er bestaan voor dit digitale domein. Op basis van deze precondities“Tijdens mijn stage heb ik mee mogen draaien in de molen van projectaanvraag, projectbeoordeling en honorering. Het verbaasde me keer op keer hoe creatief ideeën van burgers kunnen zijn en ook hoe belangrijk het is dat daar gehoor aan wordt gegeven.”, waarvan de belangrijkste transparante informatievoorziening en pluriform debat bleken te zijn, heb ik interviews gehouden met tien projectleiders. Ik heb hun projecten geanalyseerd om de praktijk aan de theorie te kunnen toetsen… en die bleken te verschillen. Het theoretisch ideaal is toch weer anders dan wat er zich in de praktijk afspeelt. Waar Digitale Pioniers een ontzettend belangrijke rol in heeft vervuld, is het transparanter maken van informatie, of dit nu overheidsinformatie of muziek en video betreft. Online pluriform debat blijkt het lastigst om uit te voeren vanwege technologische beperkingen, zoals het ontbreken van face-2-face contact en anonimiteit, waardoor veel flaming ontstaat.

Alhoewel Digitale Pioniers haar laatste ronde tegemoet ziet, blijkt er nog veel vraag te zijn naar dit soort initiatieven. Simpelweg omdat er geen alternatieven bestaan. Ik ben er dan ook trots op bij Kennisland en Digitale Pioniers stage te hebben mogen lopen en deel te zijn geweest van dit initiatief.

Bekijk zijn onderzoek ‘Digitale Pioniers en het publiek domein op internet’

 


 

Aaischa Hussain over haar stage bij KL (2009)

Mijn naam is Aaisha Hussain en ik ben 18 jaar. In juli 2009 heb ik de opleiding Directiesecretaresse niveau 4 met succes afgerond. Tijdens mijn derde en laatste jaar heb ik in de periode van 19 januari t/m 15 mei 2009 stage gelopen bij Kennisland.

In het begin wist ik niet goed wat ik kon verwachten, maar ik werd erg goed opgevangen bij de eerste kennismaking en voelde me al snel op mijn gemak. Bij Kennisland hangt een ontzettend prettige en gezellige sfeer, en aan collegialiteit wordt zeer veel aandacht besteed.

Van mijn stagebegeleidster Carolien Bok heb ik ontzettend veel geleerd en ook alle andere collega’s stonden altijd klaar om mij te helpen als ik het even niet meer wist. Er werd mij van alles toevertrouwd, ook dingen waarvan ik dacht dat ik het niet zou kunnen. Erg fijn, want het geeft je het gevoel dat je het wel aankunt. Als ik een fout maakte of iets vergat, werd dit op een normale manier aan mij verteld met advies over hoe het beter zou kunnen.

Ik kreeg een eigen werkplek en werd vrijwel meteen zelfstandig aan het werk gezet. Mijn taken waren onder andere: inkomende en uitgaande post verwerken, archiveren, agenda’s beheren, afspraken maken, notuleren, telefoonlijsten en adresbestanden bijhouden, etc.

Tijdens deze stage heb ik veel kunnen leren, zowel over mezelf als over de organisatie.“Tijdens deze stage heb ik veel kunnen leren, zowel over mezelf als over de organisatie.” Zestien weken zijn eigenlijk erg kort, maar toch ben ik blij dat ik hier stage heb mogen lopen!

 


 

Marieke Hegeman over haar stage bij KL (2009)

Als onderdeel van mijn bachelortraject Taal- en Cultuurstudies heb ik ruim vier maanden stagegelopen bij Kennisland voor het project Beelden voor de Toekomst. Hiervoor deed ik een zelfstandig onderzoek naar de Nederlandse game-industrie. Ik heb gewerkt aan een onderdeel waarvan niemand bij KL veel wist, en het is ontzettend leuk en motiverend om het vertrouwen en de verantwoordelijkheid te krijgen om dat te doen.

Ondanks het feit dat ik als het ware op mijn eigen eilandje heb gewerkt door het individuele karakter van mijn onderzoek, heb ik me bij KL nooit alleen of in de steek gelaten gevoeld. Met vragen en problemen (zowel op professioneel als persoonlijk vlak) kon ik altijd bij iemand terecht en het enthousiasme waarmee mensen, ondanks de volle agenda’s, de vragen beantwoordden en me verder hielpen is tekenend voor de bijzondere groep mensen die bij KL werkzaam is.“Met vragen en problemen (zowel op professioneel als persoonlijk vlak) kon ik altijd bij iemand terecht en het enthousiasme waarmee mensen, ondanks de volle agenda’s, de vragen beantwoordden en me verder hielpen is tekenend voor de bijzondere groep mensen die bij KL werkzaam is.” Mensen leren je dingen uit hun eigen ervaring zonder een schoolmeesterrol op zich te nemen en zijn ook geïnteresseerd in jouw bezigheden, drijfveren en expertise (hoewel die laatste in mijn geval nog vrij beperkt is).

Het is niet altijd gemakkelijk, maar bij KL is het belangrijk dat je je eigen verantwoordelijkheid kan nemen en zelf om hulp vraagt als je die nodig hebt. Zodra je aangeeft dat je wel een steuntje in de rug kan gebruiken wordt daar meteen daadkrachtig op gereageerd, maar mensen kunnen niet ruiken dat jij vast zit. Bij Kennisland werken interessante, gedreven, hardwerkende mensen die je graag verder helpen. Er is genoeg realisme om heel veel projecten te laten slagen en genoeg idealisme om van de al geplaveide weg af te durven wijken.

De ongedwongen sfeer in het kantoor, de leuke mensen, sfeervolle flexwerkplekken, de vrijheid om je eigen agenda en werktijden in te delen, de gezellige informele lunches en de zeer geslaagde borrels en uitstapjes hebben mijn tijd bij Kennisland tot een onvergetelijke gemaakt. Je wordt behandeld als een volwaardig collega en de horrorverhalen van miserabele stages die ik wel eens van vrienden hoor, zijn op mijn stage in ieder geval niet van toepassing. Ik heb gewerkt op mijn eigen niveau, en dingen voor elkaar gekregen waarvan ik zelf niet eens wist dat ik ertoe in staat was. Je krijgt volop de mogelijkheid om je te ontplooien in een werkend leven, en om de grenzen van je eigen kunnen op te zoeken.

 


 

Hanneke Kleinjan over haar stage bij KL (2008)

Als Recht en Bestuur-student wilde ik graag zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Want ziet de werkvloer van de Nederlandse samenleving er hetzelfde uit zoals je wordt voorgeschoteld tijdens je studie? Wat is de uitwerking van beleid en regelgeving in de praktijk en wat betekent het concreet voor een burger? En als beleid en regelgeving niet een juiste uitwerking blijkt te hebben, hoe dan verder?

Het zijn vragen waarop mijn studie mij (tot nu toe) geen antwoord heeft kunnen geven. Het is mijn stage bij Kennisland (en dan specifiek de Kafkabrigade) geweest die mij dit heeft laten zien. Ik heb ervaren dat als je toont dat je veel nieuwe dingen wilt leren, je dit uit je stage kunt halen. Dat hangt ook samen met de sfeer bij Kennisland: met een dosis enthousiasme kom je een heel eind. “G“Ik ben gestimuleerd om op eigen initiatief dingen aan te pakken. Was ik eenmaal op de goede weg, dan werd dit tegen me gezegd. En als het beter kon, dan kreeg ik aanwijzingen hoe iets te verbeteren. Zo heb ik me nooit verdwaald gevoeld.”ooi er maar ideeën in, dan zien we vanzelf wat eruit komt”, is iets wat mij absoluut is bijgebleven.

Dit werkt ook andersom. Zo waren voor mij een bezoek aan het innovatiefestival Inaxis, het Congres voor Burgerzaken, het bezoek van het Vlaamse Minderhedenforum en het Festival der Bestuurskunde interessante dagen buiten de deur. Door aanwezig te zijn bij interviews met mensen die zich op allerlei niveaus in de samenleving bevinden -van de in de knel geraakte burger tot de beleidsmaker – is mijn horizon heel wat breder geworden. Theoretisch inhoudelijke artikelen die ik lees, kan ik door mijn stage-ervaringen in een kader van de praktijk plaatsen. En dat verschilt nogal eens, zie ik nu.

Niet alleen op inhoudelijk vlak, maar ook op persoonlijk vlak valt veel te leren bij Kennisland. Ik ben gestimuleerd om op eigen initiatief dingen aan te pakken. Was ik eenmaal op de goede weg, dan werd dit tegen me gezegd. En als het beter kon, dan kreeg ik aanwijzingen hoe iets te verbeteren. Zo heb ik me nooit verdwaald gevoeld.

Als stagiair maak je deel uit van het onderzoeksteam. Op gelijke voet. Ook dat is een van de dingen die ik bijzonder vind aan Kennisland. Je werkt met z’n allen aan een missie. Combineer hiermee het feit dat je kunt lachen met je collega’s, en de ingrediënten voor een uitdagende, plezierige en bijzondere stage liggen voor het grijpen!

 


 

Jan-Willem Hoogstraten over zijn stage bij KL (2006)

Tijdens mijn masterstudie Nieuwe Media & Digitale Cultuur heb ik veel geleerd over de bijzondere, culturele, maatschappelijke en economische mogelijkheden en beperkingen van media. Maar over De Praktijk had ik alleen nog maar in boeken mogen lezen. Surfend over het Net kwam ik in aanraking met één van de vele projecten die Kennisland heeft: Digitale Pioniers. Het project brengt onderwerpen op een speciale manier in de praktijk die tijdens mijn studie alleen theoretisch waren behandeld. Zowel de inhoud als de werkwijze van Digitale Pioniers wekten bij mij interesse. Openheid, het delen van kennis en de slimme inzet van mensen en technologie zijn typerend voor KL-projecten.

Toen ik bij Kennisland begon aan mijn stage merkte ik al snel dat de openheid ook op de werkvloer terug te vinden is. Want, zo luidt de KL-gedachte, vanuit beslotenheid is immers geen innovatie en vooruitgang mogelijk. In mijn ogen heeft Kennisland een prachtige balans tussen professionaliteit en informaliteit gevonden. Zo waren voor mij de gezamenlijke lunches gezellige maar ook leerzame momenten. Bij het doorgeven van de kaas brengt men elkaar op de hoogte van projectontwikkelingen.“In mijn ogen heeft Kennisland een prachtige balans tussen professionaliteit en informaliteit gevonden. Zo waren voor mij de gezamenlijke lunches gezellige maar ook leerzame momenten. Bij het doorgeven van de kaas brengt men elkaar op de hoogte van projectontwikkelingen.” Daarbij wordt veel waarde gehecht aan de mening van collega’s. En als stagiair maak je deel uit van dat team van collega’s.

Hoewel ik soms in het diepe werd gegooid, was de kant altijd dichtbij. Als stagiair bij Kennisland krijg je veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheden. Je moet dan ook zelf goed in de gaten houden wanneer je hulp nodig hebt. Domme vragen bestaan alleen als je het antwoord zelf weet. Ik had een divers takenpakket, dat regelmatig veranderde. Zelf vond ik het heerlijk om niet steeds hetzelfde te moeten doen. Naast praktisch werk vroeg men mij ook mee te denken en hardop ideeën uit te spreken. Dat was soms een moeilijk, maar zeer uitdagend onderdeel van mijn stage. Kennisland gelooft (terecht) in de verfrissende werking van nieuwkomers. Men staat dan ook open voor verandering, feedback en zelfs harde kritiek.

Mijn Kennisland-dagen hielpen bij een mooie afsluiting van mijn studietijd. De openheid van Kennisland werkte voor mij besmettelijk. Hopelijk zullen er nog velen besmet raken met het prachtige virus dat Kennisland heet.

 


 

Anna van Zoest over haar stage bij KL (2004)

Na drie jaar studeren in Londen en het halen van een Bachelor’s degree in moderne geschiedenis wilde ik graag werkervaring opdoen. Bij Kennisland kreeg ik de kans mee te lopen, te ontdekken wat ik leuk vind en zogenaamde ‘professionele vaardigheden’ op te doen. De eerste maanden werkte ik als assistent van Frans Nauta, daarna vooral op projecten. Mijn taken waren divers en afhankelijk van wie er wanneer hulp nodig had. Voor de Stedenlink studiereis naar Ierland onderzocht ik het Ierse innovatiesysteem, voor een publicatie over een leven lang leren verzamelde ik de relevante statistieken. Ik deed de logistieke coördinatie van een aantal bijeenkomsten en hielp mee met de inhoudelijke voorbereiding. Als klap op de vuurpijl mocht ik mee naar een internationale conferentie in Brussel over de Lissabon strategie.

Kennisland is een inspirerende plek. Er heerst een filosofie van ‘laat maar zien wat je kan’ en stagiaires krijgen veel verantwoordelijkheid en vertrouwen, al vanaf het begin.“Er heerst een filosofie van ‘laat maar zien wat je kan’ en stagiaires krijgen veel verantwoordelijkheid en vertrouwen, al vanaf het begin.” Er wordt daarom wel verwacht dat je zelfstandig kunt werken en zelf aangeeft wanneer je hulp nodig hebt. Voor mij werkte dit heel goed, ik heb ontzettend veel geleerd, zowel over inhoud als over operationele zaken, en ondertussen heel veel gelachen met mijn KL-collega’s. Het uitgebreide netwerk van Kennisland heeft me ook aan een volgende stageplek geholpen: bij de denktank IPPR in Londen. Na de zomer blijf ik in Engeland om mijn studie af te maken aan de universiteit van Oxford.

 


 

Corline van Es over haar stage bij KL (2004)

Tijdens mijn stage heb ik de Jaarvergadering van Nederland Kennisland georganiseerd.

Wat mij vooral aansprak aan de stage was de combinatie van de grote mate van vertrouwen dat ik van Kennisland genoot“Wat mij vooral aansprak aan de stage was de combinatie van de grote mate van vertrouwen dat ik van Kennisland genoot.” om mijn eigen (individuele) invulling aan het project “Jaarvergadering” te geven en de noodzakelijke samenwerking met alle medewerkers, waardoor ik iedereen binnen de organisatie in korte tijd leerde kennen.

Kennisland is een interessante organisatie waar mensen niet bang zijn zich te begeven op niet eerder ontgonnen gebieden. Ik heb de mogelijkheid gekregen samen te werken met inspirerende personen binnen de organisatie en kunnen proeven van voor mij nog onbekende gebieden. Stage lopen bij Kennisland raad ik iedereen aan die op zoek is naar een uitdaging en interessante mensen!

p.s. Later is Corline jaren lang in dienst geweest bij Kennisland.

 

 

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/stage-ervaringen/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/stage-ervaringen/