-
Heb je nog geen vragen, maar wel interesse in dit onderwerp?
Samen vernieuwen.
Goed idee voor de talentontwikkeling van jongeren? Wij zoeken jou!
Met thema ‘RE:THINK LOCAL’ is de European Social Innovation Competition++European Social Innovation CompetitionDe competitie is een initiatief van het DG Growth van de Europese Commissie, en wordt uitgevoerd door Kennisland in samenwerking met Nesta, Ashoka, ENoLL en Scholz & Friends. dit jaar gericht op ideeën voor het vergroten van kansen voor jongeren in een veranderende economie. Daarmee zijn we op zoek naar initiatieven die relokaliseren++ RelokaliserenRelokaliseren is het herstellen en stimuleren van lokale economische activiteiten. Een nieuwe trend die de leefbaarheid van stedelijke gebieden zou verhogen. Koko schreef hier eerder over in dit opiniestuk. en inspelen op economische en technologische trends. Het doel is om jongeren op lokaal niveau meer kansen te bieden voor de arbeidsmarkt. De competitie is op afgelopen maandag gelanceerd in Station F in ParijsEr liggen volop kansen om jeugdwerkloosheid op de lokale arbeidsmarkt aan te pakken..
In de Europese Unie is 16,7 procent van de jongeren onder de 25 werkloos++JeugdwerkloosheidCijfers over jeugdwerkloosheid van 2000 tot 2018 zijn na te lezen in de statistieken van Eurostat., ruim twee keer zoveel als het aantal werklozen onder volwassenen++Werkloosheid hoger onder jeugd dan onder volwassenenDit blijkt uit dit rapport van Eurostat gepubliceerd in juli 2017.. Daarbij heeft een groot deel van de jongvolwassenen dat wel actief is op de arbeidsmarkt een tijdelijk contract of een functie onder diens (opleidings)niveau++Tijdelijke contracten en functies onder niveauDit blijkt uit een rapport uit 2017 van de International Labour Organization, over jongerenwerkgelegenheid.. Dat maakt een carrière en de professionele ontwikkeling van jongeren onzeker en onvoorspelbaar.Tegelijkertijd liggen er volop kansen om jeugdwerkloosheid op de lokale arbeidsmarkt aan te pakken. Door technologische ontwikkelingen – denk aan het continu met elkaar in verbinding zijn – ontstaan nieuwe manieren van werken, bijvoorbeeld de mogelijkheid overal en altijd je laptop open te kunnen klappen en aan de slag te gaan (flexwerken). Dit soort trends hebben grote invloed op de aMet deze competitie willen we innovaties stimuleren die bijdragen aan de weerbaarheid en daadkracht van jongeren en het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt.rbeidsmarkt en dragen mogelijk bij aan een slimme, duurzame en een inclusieve samenleving. Om dit daadwerkelijk te realiseren is sociale innovatie nodig: vernieuwende initiatieven die relokaliseren of inspelen op de economische en technologische ontwikkelingen om daarmee werkloosheid onder jongeren op de lokale arbeidsmarkt aan te pakken.
Met deze competitie willen we innovaties++InnovatiesVoorbeelden zijn initiatieven als Koeckebakkers en BLOK, die je misschien kent van ons ontwikkeltraject Amsterdammers, Maak je Stad!. stimuleren die bijdragen aan de weerbaarheid en daadkracht van jongeren en het vergroten van hun kansen op de lokale arbeidsmarkt, bijvoorbeeld op het gebied van:
- het ondersteunen van jongeren in het creëren van eigen kansen voor een inclusieve en duurzame arbeidsmarkt op lokaal niveau
- lokaal samenwerken met jongeren om specifieke vaardigheden, ervaringen en kansen te genereren onder jongeren
- het creëren van financiële zekerheid voor jongeren in onvoorspelbaar werk
Meld je aan!
Zowel individuen als groepen en organisaties kunnen zich inschrijven voor de competitie. Deelnemers moeten woonachtig zijn in de Europese Unie of in een van de European Horizon 2020 landen++LandenBekijk hier de volledige lijst met landen die onderdeel zijn van het European Horizon 2020 programme.. Het consortium dat de European Social Innovation Competition organiseert zal de meest innovatieve ideeën helpen om duurzame impact te realiseren. Dertig van de meest belovende inzendingen worden geselecteerd als semi-finalist en nemen deel aan de Sociale Innovatie Academy in juli 2018. De drie beste projecten ontvangen een prijs van 50.000 euro tijdens de prijsuitreiking in november 2018.
We zijn op zoek naar inspirerende ideeën, groot of klein, van mensen uit heel Europa. Heb jij, of een van je familieleden, vrienden of collega’s, een goed idee? Aanmelden kan tot 27 april 2018. We zijn op zoek naar inspirerende ideeën, groot of klein, van mensen uit heel Europa. Namens de organisatie van de European Social Innovation Competition wensen we iedereen die zich aanmeldt veel succes. We kijken uit naar jullie ideeën!
Meld je aan door hier je idee in te sturen.
Volg de competitie op Twitter via @EUSocialInnov en deel het in je netwerk met de hashtag #diogochallange.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met info@socialinnovationprize.eu.