Gesprekstool voor dialoog over diversiteit en inclusiviteit in ouderenzorg

Voor zorgorganisatie ZINN ontwikkelen we samen met de medewerkers een interactieve gesprekstool om de thema’s diversiteit en inclusiviteit verder uit te kunnen werken binnen de organisatie.


header_img
Constructieve dialoog

Still uit een video over een toolkit die we eerder maakten voor een zorginstelling.

2024

Zorgorganisatie In Noord-Nederland (ZINN) biedt met meer dan 3.000 zorgprofessionals in Haren, Hoogezand en Groningen een breed scala aan zorgdiensten voor ouderen. ZINN wil een veilige en fijne plek zijn om te werken en wonen. Diversiteit en inclusiviteit zijn daarom belangrijke kernwaarden in hun nieuwe visie ‘ZINN in 2033’++ZINN in 2033Lees meer over de nieuwe visie in het kwaliteitsverslag van 2023. , die nog wel verder uitgewerkt moeten worden. Kennisland ontwerpt samen met een diverse groep medewerkers een gesprekstool om hierover organisatiebreed met elkaar in dialoog te gaan.

Diversiteit en inclusiviteit spelen binnen ZINN op verschillende manieren een rol.

Hoe ga je bijvoorbeeld om met discriminerende opmerkingen van bewoners over jou of over een collega? Hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers zich, ongeacht hun functie, gewaardeerd en gezien voelen? In hoeverre moeten persoonlijke opvattingen van medewerkers overeenkomen met de visie en normen en waarden van ZINN?

De reacties op deze vragenHoe zorg je ervoor dat alle medewerkers zich, ongeacht hun functie, gewaardeerd en gezien voelen? kunnen sterk van elkaar verschillen, daarom is het belangrijk dat het gesprek hierover continu gevoerd wordt en dat iedereen de kans krijgt om elkaars behoeften te begrijpen.

Een duurzame, interactieve gesprekstool

We ontwikkelen samen met ZINN-medewerkers een creatieve, interactieve gesprekstool, bijvoorbeeld een serious game++Serious gameEerder speelden we bij ZINN onze serious game ‘Verschralen of Vernieuwen’ over de toekomst van de ouderenzorg. Lees meer , een rollenspel of een set vragenkaarten. De gesprekstool maakt grote thema’s zoals diversiteit en inclusiviteit concreet en behapbaar, en geeft structuur aan het gesprek. De tool helpt om gezamenlijk te onderzoeken wat er nodig is om deze relatief nieuwe thema’s binnen de organisatie een plek te geven.

Aan het einde van het maakproces levert Kennisland de gesprekstool op inclusief organisatiebriefing, zodat de dialoog door medewerkers van ZINN zelf opgepakt en georganiseerd kan worden. De tool kan de komende jaren aangevuld worden met nieuwe scenario’s en dilemma’sDe tool kan de komende jaren aangevuld worden met nieuwe scenario’s en dilemma’s. die rondom deze thema’s ontstaan binnen de organisatie.

 

Medewerkers maken verzamelbussen om verhalen van collega
Verzamelbussen

Medewerkers maken verzamelbussen om verhalen van collega's op te halen.

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
Medewerkers van ZINN maken verzamelbussen om verhalen van collega's op te halen.

Als je dit interessant vond, dan waarschijnlijk ook:

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/gesprekstool-voor-dialoog-over-diversiteit-en-inclusiviteit-in-ouderenzorg/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/gesprekstool-voor-dialoog-over-diversiteit-en-inclusiviteit-in-ouderenzorg/