We zetten ons al meer dan 25 jaar in voor een kennissamenleving waarin de optelsom van alle vormen van kennis een belangrijke bron van welvaart en welzijn is. We werken aan een samenleving waarin maatschappelijke systemen mensen ondersteunen in plaats van tegenwerken.
Over KL
Wij zijn Kennisland, al meer dan 25 jaar expert in sociale innovatie en participatie.
Nederland staat voor grote uitdagingen. De welvaart is op papier hoog, maar lang niet iedereen profiteert daarvan. De klimaatcrisis, polarisering en complexe geopolitieke verhoudingen brengen onzekerheid en vragen om nieuwe oplossingen. Veel mensen twijfelen of de overheid wel de juiste antwoorden heeft. Tegelijkertijd zien we overal goede initiatieven opbloeien: mensen die in hun buurt of op hun werk positieve verandering in gang zetten.
Wij pakken deze uitdagingen aan:
-
De zorg loopt vast. Daarom werken we aan meer prioriteit voor gezondheid in onze samenleving.
-
Het onderwijs moet beter. Daarom leggen we het eigenaarschap van goed onderwijs bij onderwijsprofessionals, jongeren en ouders/verzorgers.
-
De overheid kan niet zonder haar burgers. Daarom helpen we de overheid beter met hen samen te werken. Alleen zo kunnen we de grote maatschappelijke opgaven van deze tijd aan.
We schudden vastgeroeste systemen op. Want die werken vaak niet voor de mensen die ermee moeten leven.
Hoe
Hoe werken wij aan vooruitgang?
Wij geloven in die kracht van onderop, in de wijsheid van ons allen samen. We willen ruimte maken voor vernieuwing. Want oude ideeën, systemen en organisatievormen botsen vaak met nieuwe waarden, behoeften en mogelijkheden. Daarom moeten we vooruit, samen.
We verbinden, delen kennis en ondersteunen vernieuwers. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendig Nederland waaraan iedereen kan bijdragen en meedoen. Bouw met ons mee aan positieve verandering!
Kennis
We gaan uit van de kennis en ervaring van mensen die het dichtst op het vraagstuk zitten
We zetten ons al meer dan 25 jaar in voor een kennissamenleving waarin de optelsom van alle vormen van kennis een belangrijke bron van welvaart en welzijn is. Wij werken in de ruimte tussen beleidsmakers, organisaties en burgers. We gaan uit van de kennis en ervaring van mensen die het dichtst op het vraagstuk zitten, zoals leraren, zorgmedewerkers en bewoners, maar ook beleidsmakers, bestuurders en wetenschappers. Hun kennis en ervaringen zijn evenveel waard en onmisbaar voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Wij verbinden die verschillende soorten kennis van directbetrokkenen, om tot maatschappelijke vooruitgang te komen voor iedereen, niet alleen voor de happy few. Dat is volgens ons sociale innovatie.
Krachten bundelen binnen Stichting CAOP
In onze projecten experimenteren we in de praktijk met nieuwe mogelijkheden en maken we ook nieuwe kennis door middel van actieonderzoek. Die waardevolle kennis uit de praktijk zetten we binnen de hele Stichting CAOP in en delen we met zoveel mogelijk mensen in Nederland. Want wij weten: kennis wordt nog veel meer waard als je het deelt. Stichting CAOP bestaat uit CAOP, Sardes en Kennisland. Door onze krachten te bundelen, kunnen we onze gezamenlijke ambities voor de samenleving beter verwezenlijken. We kunnen bijvoorbeeld succesvolle projecten en concepten makkelijker opschalen en verder brengen dankzij het grote netwerk, de organisatiekracht en expertise van Stichting CAOP. De stichting profiteert van onze innovatiekracht, creativiteit en expertise op het gebied van participatie en co-creatie.
We werken aan een samenleving waarin maatschappelijke systemen mensen ondersteunen in plaats van tegenwerken, waarin technologieën vooruitgang brengen in plaats van ongelijkheid. Ons doel is om kennis, ervaring en beleid samen te laten komen.
Doe mee
We dagen je uit om zelf onderdeel van de oplossing te zijn.
Werk met ons aan een betere samenleving
Vernieuwing leg je niet van bovenaf op, maar moet uit mensen zelf komen. Complexe maatschappelijke vraagstukken vragen om een continu lerende en onderzoekende houding. Daarom dagen we mensen uit om zelf onderdeel van de oplossing te zijn. We maken ze enthousiast en nieuwsgierig naar vernieuwing.
We geloven in de kracht van samenwerken en diversiteit. Daarom smeden we sterke en vaak onverwachte coalities met andere vooroplopers en dwarsdenkers. Werk je met ons mee aan vernieuwing en participatie voor een betere samenleving, aan sociale innovatie?
Volg ons en laat je inspireren
Laat je inspireren door onze projecten, publicaties, opiniestukken en events. Volg ons via LinkedIn en/of meld je aan voor de KL Nieuwsbrief.
Veelgestelde vragen (FAQ)
-
-
In al onze methodes en aanpakken staan directbetrokkenen van een maatschappelijk vraagstuk centraal. Of het nou gaat om bewustzijn vergroten en kennis delen met serious games, campagnes, lobbyen en opiniestukken, of om netwerken waarin we mensen en organisaties samenbrengen. Daarnaast versterken we goede initiatieven die al bestaan en zorgen ervoor dat ze van elkaar kunnen leren. We leren samen met betrokkenen in de praktijk door te experimenteren. We zijn al meer dan 25 jaar experts in vernieuwing en participatie.
-
KL krijgt geen structurele subsidies, maar werkt op projectbasis, zonder winstoogmerk. Dat houdt ons onafhankelijk. KL werkt vooral voor opdrachtgevers in de publieke en semipublieke sector (o.a. ministeries, gemeenten, scholen en overkoepelende onderwijsinstellingen, het OM), maar ook voor zorginstellingen, vakbonden en verenigingen. We zitten in een aantal raamovereenkomsten. Soms initiëren we eigen projecten.
-
We maken maatschappelijke impact door kennis, ervaring en beleid samen te laten komen. We experimenteren in de praktijk, maken nieuwe kennis en verbinden bestaande kennis in al zijn vormen. We proberen goede inzichten en initiatieven in beleid te verankeren en beleid zo te beïnvloeden dat het voor mensen werkt.
-
Stichting CAOP bestaat uit CAOP, Sardes en Kennisland. We vullen elkaar aan. Stichting CAOP is een onafhankelijke stichting die werkt aan een inclusieve samenleving waarin iedereen kan deelnemen en bijdragen. Stichting CAOP kan goed gebruikmaken van onze expertise op het gebied van vernieuwing en participatie, en van onze creativiteit en wendbaarheid. Andersom kunnen wij veel meer impact maken door goede initiatieven op te schalen en kennis uit de praktijk breder in te zetten, dankzij het grote netwerk, de organisatiekracht en expertise van Stichting CAOP als geheel.
-
We noemen onszelf adviseurs, maar we onderscheiden ons van ‘normale’ adviesbureaus omdat we een stichting zonder winstoogmerk zijn. Voor ons zijn de maatschappelijke impact en vooruitgang waaraan we kunnen bijdragen het allerbelangrijkst.
-
We voelen ons er thuis, de creativiteit, eigenwijsheid en levendigheid passen bij ons. KL werkt sinds de oprichting in 1999 vanuit de hoofdstad, maar met onze projecten zitten we in heel Nederland, van Zeeland tot Groningen. Met het CAOP in Den Haag en Sardes in Utrecht vormen we als Stichting CAOP een mooie driehoek.