Update

PowerLab: een machtige simulatie

Een directie die niet snapt waarom medewerkers zo vijandig doen. Uitvoerende medewerkers die juist vinden dat de directie er niets van begrijpt. Herkenbaar? Zorgmedewerkers kwamen er in een PowerLab samen achter hoeveel invloed de plek die je inneemt in een systeem eigenlijk heeft op je gedrag, oordeel en perspectief.

Powerlab

Hoe beïnvloeden onze posities en rollen ons perspectief op het geheel? Zitten we mogelijk gevangen in een vorm van systeemdenken, waarbij we verwachtingen van onszelf en anderen baseren op onze plek binnen dat systeem? Om dit te onderzoeken zetten we PowerLabs in, simulaties waarin we experimenteren met macht. Deelnemers worden zich meer bewust van de invloed van macht en onmacht én hoe ze daarmee om kunnen gaan.

Op 20 september kwamen medewerkers van verschillende ziekenhuizen en revalidatiecentra in Utrecht en Brabant bij elkaar voor zo’n PowerLab++OorsprongDe oorspronkelijke PowerLabs zijn ontwikkeld door Barry Oshry en duren 6 dagen. Kennisland heeft het PowerLab naar een Nederlandse context vertaald en ingekort naar een middag. . In deze simulatie krijgen alle deelnemers een rol in een fictieve organisatie en moeten ze in een kort tijdsbestek de boel draaiende houden en de klanten tevreden.

Iedereen praat en overlegt, maar voert intussen niet veel uit.

— deelnemer in de rol van directie

Kijk je vanuit jezelf of vanuit je rol?

De kracht van de simulatie is dat je je vereenzelvigt met de rol die je krijgtMensen passen hun gedrag aan op basis van wat ze denken dat bij hun functietitel of positie in het bedrijf past. toebedeeld. Zo zijn er uitvoerders, teamleiders, directeuren, klanten en een vertrouwenspersoon. Teamleiders ervaren al snel dat zij klem zitten tussen uitvoerders en de directie. De directie snapt niet waarom mensen zo vijandig doen en de uitvoerders vinden dat de directie er niets van begrijpt. Herkenbaar? Het is dan ook de uitkomst van bijna elk PowerLab. Mensen passen hun gedrag aan op basis van wat ze denken dat bij hun functietitel of positie in het bedrijf past.

Ik kreeg best medelijden met de directie.

— deelnemer in de rol van uitvoerende

Ervaren en beseffen dat jouw eigen blik op het geheel gekleurd is doordat je er vanuit je rol naar kijkt, is al winst. Leren dat dit niet alleen komt door wie je bent, maar vooral ook door de plek die je in het systeem inneemt, is een belangrijke stap als je wilt bijdragen aan verbetering of verandering van het systeem.

Sociale veiligheid in teams

Het PowerLab is onderdeel van deHet doel van de training is dat de interne sociale veiligheid binnen ziekenhuizen verbetert, waardoor mensen er met meer plezier blijven werken. training ‘Sociale veiligheid in teams’ die door de StAZ++stAZDe Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) streeft naar een aantrekkelijke ziekenhuisbranche met medewerkers en organisaties die fit zijn voor de arbeidsmarkt. Deze training wordt aangeboden vanuit de subsidie MDIEU. wordt aangeboden aan teamleiders en leidinggevenden in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Het doel van de training is dat de interne sociale veiligheid binnen ziekenhuizen verbetert, waardoor mensen er met meer plezier blijven werken.

De simulatie was de tweede van de uiteindelijk vijf bijeenkomsten. In de volgende bijeenkomsten gaan de deelnemers nog aan de slag met hun eigen casussen en ontwikkelvragen om uiteindelijk iets te veranderen in het systeem binnen hun organisaties. Uiteindelijk draagt dit op de langere termijn bij aan het ervaren van een (sociaal) veiliger werkklimaat.

Het is zo druk dat er weinig ruimte is om een team te worden.

— deelnemer in de rol van uitvoerende

 


Vragen over PowerLabs? Neem contact op met expert Iselien Nabben. Vragen over de training? Neem contact op met Wessel Kok, Ferry Nagel (trainers) of Lise-Lotte Geutjes (projectleider/adviseur).

 

 

“We don't see systems, therefore we are at their mercy.”

Meer weten?

  • Heb je nog geen vragen, maar wel interesse in Gezondheid en zorg?

    Samen vernieuwen.

Ook interessant

Cookie toestemming
De KL-website gebruikt cookies om Google Analytics, YouTube en Vimeo mogelijk te maken. Lees meer over ons privacybeleid.