Update

KL25 Workshop ‘De toekomst van werkgeluk’

In de workshop ‘De toekomst van werkgeluk’ in AMS Institute onderzochten deelnemers hoe we arbeidsvreugde centraal kunnen stellen in een wereld vol technologische innovatie.

werkgeluk-1
Foto: Milja Markies

Kennisland is in 2022 samengegaan met het CAOP. Een gemeenschappelijke passie van Kennisland en het CAOP is werk voor iedereen beter maken. Deze workshop werd dan ook begeleid door Iselien Nabben van Kennisland en Afra Verkerk van het CAOP.

Een werkweek van 15 uur

In de jaren ‘30 was de voorspellingOrganisaties worstelen met een te grote uitstroom, te weinig instroom, hoog verzuim en een te hoge werkdruk. dat we 100 jaar later slechts 15 uur per week zouden werken. Een eeuw lang automatisering en technologische vooruitgang zou tot een enorme toename van arbeidsproductiviteit leiden. We zouden daardoor veel meer vrije tijd krijgen en met veel minder mensen veel meer werk kunnen verzetten.

Nu, bijna 100 jaar later, hebben we te maken met een gemiddeld 38-urige werkweek en overal arbeidstekorten. Organisaties worstelen met een te grote uitstroom, te weinig instroom, hoog verzuim en een te hoge werkdruk. We krijgen bovendien de jongere generatie niet meer voor de klas of aan het bed.

Foto: Milja Markies

Groeien zullen we

We voeren debatten over de toekomst van werk en we doen voorspellingen over de impact van AI. We denken na over andere en slimmere manieren van organiseren om met minder mensen dezelfde productiviteit te halen… of zelfs meer productiviteit… want groeien zullen we!++Groei?Lees ook dit artikel over nieuwe economische denkramen.

Er zijn talloze subsidiesWerkgeluk is een businessmodel geworden. en beleidsmaatregelen die het vraagstuk moeten oplossen, onder ronkende headlines als duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Werkgevers en HR-managers ontwikkelen programma’s om hun medewerkers te onboarden en te behouden. Ze hopen medewerkers tevreden te houden met onder andere mindfullnesstrainingen. Er zijn honderden adviesbureaus en adviseurs die gespecialiseerd zijn in verzuimbegeleiding, carrièreswitches, zij-instroom en last but not least, sociale veiligheid. Een businessmodel.

Maar leidt al deze goedbedoelde inzet tot meer werkgeluk? Deelnemers onderzochten deze vragen vanuit een oncomfortabel standpunt, namelijk hun individuele, hoogstpersoonlijke eigen perspectief.

Is technologie de heilige graal om arbeidskrapte op te lossen, zoals veel mensen beweren? En leidt efficiënter werken echt tot beter werk?

Wat maakt je gelukkig in je werk?

We vroegen deelnemers om in hun eigen taal op post-its te omschrijven wat hen op dit moment gelukkig maakt in het werk. Vervolgens vroegen we hen om er een propje van te maken en dat weg te gooien. Een volgende opdracht was om – aan de hand van een video over de gevolgen van AI op de toekomst van arbeid – een extreem door technologische vernieuwingHoe houden we ons werk leuk én menselijk in een wereld waarin technologie steeds meer taken overneemt? getransformeerd beeld te schetsen van hun werk in de toekomst.

Vervolgens legden we de opengevouwen propjes met uitspraken over wat hen in de huidige tijd gelukkig maakt in het werk naast die uitvergrote vergezichten. Snel bleek dat al die technologische ontwikkelingen het werk niet per se leuker maken. Als ‘dwars zijn’ je nu gelukkig maakt, of ‘mensen en hun onderlinge relaties’, of ‘bellen, rondlopen en diepe gesprekken voeren’, of ‘balanceren tussen besturen en creativiteit’, of ‘mensen in hun kracht zetten’… hoe verhoudt zich dat dan tot een toekomst waarin misschien alleen computers nog met elkaar communiceren en onderwijs wellicht alleen nog aan huis wordt gegeven, omdat het kan en efficiënter is?

Samen nadenken over de toekomst van werkgeluk

Wil je ook met je team op een diepere, verbindende manier nadenken over de toekomst van werk? Neem dan contact op met Iselien.

Iselien weet meer

Ook interessant

Cookie toestemming
De KL-website gebruikt cookies om Google Analytics, YouTube en Vimeo mogelijk te maken. Lees meer over ons privacybeleid.