Margreet Moesker

Margreet Moesker

Adviseur zorginnovatie

Margreet Moesker is cultureel antropoloog en adviseur zorginnovatie bij Kennisland. Het is haar missie om ‘de zorg’ niet als aparte categorie te beschouwen, maar te integreren in de samenleving. Margreet gelooft dat radicale vernieuwing in de zorg mogelijk is door beter naar elkaar te luisteren, een connectie te maken met onderwijs en op zoek te gaan naar onconventionele samenwerkingen.

Margreet Moesker is cultureel antropoloog en adviseur zorginnovatie bij Kennisland. Als onderzoeker is zij op zoek naar de stem en mening van de mensen die direct betrokken zijn bij maatschappelijke vraagstukken. Zij vindt het belangrijk om een casus vanuit verschillende perspectieven te benaderen en de betrokken personen – als experts – actief te betrekken bij het onderzoek. Het is haar missie om ‘de zorg’ niet als aparte categorie te beschouwen, maar te integreren in de samenleving. Margreet gelooft dat radicale vernieuwing in de zorg mogelijk is door beter naar elkaar te luisteren, een connectie te maken met onderwijs en op zoek te gaan naar onconventionele samenwerkingen. 

De vraag wat goede zorg is en hoe we dit met elkaar kunnen vormgeven, is volgens Margreet relevant van jong tot oud. Om een antwoord te krijgen op deze vraag bouwt zij graag aan lerende community’s++Lerende community’sZij maakt hiervoor gebruik van het leertheoretisch concept ‘Communities of Practice’ (Lave & Wenger): “Een groep mensen die een interesse of passie voor iets delen en leren hoe zij dit beter kunnen doen door regelmatige interactie”. Drie componenten zijn vereist voor een CoP: het domein, de community en de praktijk/oefening. rondom zorgen met en voor elkaar. Hierin maakt ze gebruik van haar antropologische blik, gecombineerd met haar ervaring als docent, journalist en jeugdtelevisiemaker bij Het Klokhuis++Het Klokhuis Het Klokhuis (NTR) is een Nederlands informatief jeugdtelevisieprogramma dat al meer dan dertig jaar bestaat en kinderen informeert over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord. . Een zorginstelling kan voor haar net zo ‘exotisch’ zijn als een inheemse stam in Afrika. Ze ziet organisaties, gemeenten, scholen, wijken en zorginstellingen als culturen met elk hun eigen rituelen en gewoonten. 

Margreet heeft ervaring met het actiefBij het bouwen aan lerende community’s maakt ze gebruik van haar antropologische blik, gecombineerd met haar ervaring als docent, journalist en jeugdtelevisiemaker bij Het Klokhuis.betrekken van jongeren bij onderzoek als ‘co-researcher’. Zo deed zij voor haar master Cultural Anthropology: Sustainable Citizenship++Culturele antropologieBestudeert de culturele diversiteit van de mens en de onderlinge verschillen én verbanden tussen uiteenlopende samenlevingen.etnografisch onderzoek naar hoe straatjongeren in Zuid-Afrika een ‘thuis’ en ‘thuisgevoel’ creëren en onderzocht zij voor haar bachelor Genderstudies++GenderstudiesBij Genderstudies onderzoeken we voor wie, waar en waarom bepaalde kennis van belang is. En hoe de verschillen op het gebied van gender, ras, etniciteit, religie, klasse, leeftijd en seksualiteit maatschappelijke en culturele in- en uitsluitingsprocessen en machtsverhoudingen versterken. samen met Marokkaanse tienermeisjes wat hun ideeën over succes zijn en hoe zij hun toekomstdromen willen realiseren.  

Een jaar lang stimuleerde ze jongeren om hun toekomstdromen na te leven, in haar rol als docent in de bovenbouw van een middelbare school. Daarna begon zij aan een master Journalistiek om haar eigen droom na te jagen: werken bij jeugdtelevisieprogramma Het Klokhuis. Hier heeft zij meer dan honderd afleveringen gemaakt. Van internationale afleveringen over plasticsoep tot een crossmediale serie over design – van een serie over werelderfgoed tot afleveringen over orang-oetans, koala’s en de teek. Als redacteur en researcher kon ze haar oneindige nieuwsgierigheid inzetten en was het haar missie om kinderen te informeren over de wereld om hen heen en ze aan het denken te zetten. Vanuit haar motivatie om een jonge generatie te laten nadenken over maatschappelijke vraagstukken, werkte Margreet bovendien als docent Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. 

Wat zij daarnaast ook graag doet? Ontbijten in de tuin, toerist of antropoloog spelen in eigen stad en zoveel mogelijk buiten zijn. Samen met haar zoontje en vriend fietsen door Utrecht, wandelen op het strand van Texel, of op avontuur met de kano en tent. Ooit wil ze nog een interactieve documentaire maken waarin kinderen wereldwijd verschillende generaties binnen hun familie interviewen over levenslessen.

Cookie toestemming
De KL-website gebruikt cookies om Google Analytics, YouTube en Vimeo mogelijk te maken. Lees meer over ons privacybeleid.