Marlieke Kieboom

Marlieke Kieboom

Onderzoeksadviseur maatschappelijke innovatie

Onderzoeksadviseur op het gebied van maatschappelijke innovatie.

Marlieke Kieboom is onderzoeksadviseur op het gebied van maatschappelijke innovatie. Marlieke vindt dat onderzoek slimmer kan worden ontworpen zodat de innovatiepraktijk beter wordt ondersteund.++OpiniestukMarlieke pleit voor een verandering in de huidige onderzoekscultuur. Lees verder in haar opiniestuk voor Nesta. Maar hoe doe je dat? Dat is de hamvraag waar Marlieke vorm en inhoud aan geeft bij Kennisland. Zo ontwerpt ze nieuwe leeromgevingen, zoals Wicked Series en Lab2, en ontwikkelt zij in samenwerking met Europese partners een nieuwe evaluatiemethode voor de ondersteuning van sociale innovatieprojecten in het onderwijs en de overheid. Verder is Marlieke auteur van verschillende publicaties, zoals de paper Lab Matters++Lab MattersWat zijn de vier blinde vlekken van sociale innovatie labs? Lees Marlieke’s kritische paper: “Lab Matters: Challenging the practice of Social Innovation Laboratories”., het boek Labcraft++LabcraftLabcraft is een bijzonder boek:het is geschreven in een boeksprint door 10 auteurs in 4 dagen! Nieuwsgierig? Download het boek! en het artikel ‘Onderwijsvernieuwing door pionierende leraren’.

Marlieke komt van oorsprong uit het Zeeuws-Vlaamse Biervliet. Na de middelbare school verruilde ze het platteland voor de stad en ging Antropologie studeren. In 2006 rondde ze haar studie af. Haar ervaringen met veldwerk in Guatemala en Bolivia wilde ze graag delen met anderen. Daarom volgde na haar master een jaar lesgeven aan de Universiteit van Utrecht. Toen de kans zich aandiende om met studiebeurzen in het buitenland te gaan studeren, begon ze een tweede master: ‘Governance and Conflict’ aan de Simon Fraser University in Vancouver.

De observatie- en analysevaardigheden die ze leerde tijdens haar studies komen nog steeds goed van pas. Maar er ontstond ook frustratie: academische kennis bleef vooral in de universiteit hangen. Haar scriptie belandde dan wel in een boek++Verdeel en heersHaar artikel ‘Verdeel en heers: sociale uitsluiting en actieve burgerparticipatie in stedelijk Bolivia is opgenomen in het boek ‘Antropologische vergezichten: mondialisering, migratie en multiculturaliteit’, maar wat betekent een publicatie nou voor de armste stadsbewoners van Bolivia? Niet veel.

Om uit te zoeken hoe je kennis wél praktisch kunt gebruiken, deed ze voor denktank PRIA actieonderzoek naar geweld tegen vrouwen in Noord-India. Eenmaal terug thuis startte ze met een nieuwe baan: kennismanager bij het Kennisprogramma van Hivos en de Erasmus Universiteit. Weer ging ze de hele wereld over. Ditmaal om ontwikkelingswerkers en wetenschappers te verbinden rond maatschappelijke vraagstukken, zoals problematiek rond mijnbouw in Guatemala, homorechten in Peru en watervoorzieningen in Zuid-Afrika. Ze organiseerde de conferentie ‘Knowledge & Change’ en was editor van een aantal publicaties. Ook bij haar baan bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaf ze een praktische invulling aan academische kennis. Hier droeg Marlieke bij aan het ontwerpen van de Kennis- en Innovatie Agenda ‘Business Innovation’ en het vormen van het CI-Next netwerk in de Topsector Creatieve Industrie.

Wil je in jouw vraagstuk hersenkrakers combineren met een praktische instelling die nog het best zou kunnen worden omschreven als: ‘Zo. Nu weten we het wel. Dus hoe gaan we er wat aan doen?’. Trek dan aan de bel bij Marlieke.

Cookie toestemming
De KL-website gebruikt cookies om Google Analytics, YouTube en Vimeo mogelijk te maken. Lees meer over ons privacybeleid.