Thomas van Andel
Adviseur overheidThomas van Andel is adviseur voor het Slimmernetwerk en de Kafkabrigade.
Thomas van Andel studeerde politieke psychologie en bestuurskunde. Als adviseur overheid ontwerpt hij interventies en leerprogramma’s voor beleidsambtenaren en uitvoerende professionals. Hij heeft bijzondere interesse in vraagstukken van professionals die te maken hebben met jeugd en mensen in schrijnende situaties. De afgelopen jaren combineerde hij zijn werk bij Kennisland met de Kafkabrigade. Daar werkt hij als onderzoeker en specialist in het identificeren en bestrijden van onnodige bureaucratie++Onnodige bureaucratieThomas: “bij onnodige bureaucratie moet je niet blijven hangen in de symptomen, zoals lange procedures of administratieve lasten. De kunst is juist om zorgvuldig uit te zoeken waar de oorzaken liggen.”.
In zijn projecten houdt hij zich voornamelijk bezig met vragen over professionaliteit, professionele cultuur en samenwerking tussen organisaties. Als projectleider Slimmernetwerk werkte hij aan een platform en netwerk dat professionals ondersteunt bij het innoveren en verbeteren van de kwaliteit van hun werk. Thomas is intensief betrokken bij de invoering van passend onderwijs. Daar helpt hij samenwerkingsverbanden rondom passend onderwijs om het ontstaan van onnodige bureaucratie zoveel mogelijk te voorkomen. Verder kijkt hij mee met de rijksprogramma’s over de instroom van mensen met een arbeidsbeperking. Daar helpt hij met het opzetten van experimenten om lastige vraagstukken en knelpunten bloot te leggen in het ontwikkelen van nieuwe taken voor jonge mensen met een arbeidsbeperking.
Thomas zoekt samenwerking met mensen en organisaties die zich bezighouden met diensten en beleid rond jeugd en mensen in schrijnende situaties. Juist die groepen hebben vaak te maken met een ingewikkeld web van organisaties, beleidsprogramma’s en diensten. In het doorbreken en aanpakken van die complexiteit valt nog veel te winnen. Dat moet voor professionals een aanleiding zijn om kritisch te kijken naar hun eigen werk en de organisaties waarvoor ze werken. Juist zij bevinden zich in de positie om te zorgen dat dienstverlening beter aansluit op de mogelijkheden en de ondersteuningsbehoefte van mensen. Hoe ze dat het beste kunnen doen, is waar Thomas met zijn collega’s aanpakken voor ontwikkelt.
In zijn vrije tijd klust Thomas aan zijn hofjeswoning in hartje Den Haag. Of hij sluit zich op in zijn eigen studio om filmische elektronische muziek te maken. Zijn eerste album hoopt hij in de zomer van 2015 af te hebben.