Archieven: Opiniestukken

Sociale innovatie nodig in de energietransitie

Of je het nu vraagt aan een beleidsmedewerker duurzame energie bij de gemeente of een willekeurige bewoner op straat, de energietransitie wordt vaak negatief, als technisch complexe en bureaucratische opgave omschreven. 

Nieuwsgierigheid als uitgangspunt voor leren

Fabienne: “Een van de leukste dingen aan mijn baan vind ik dat ik veel mensen tegenkom met een passie of een missie. Wanneer zij vol vuur, of juist bedachtzaam, vertellen over het thema dat hun aan het hart gaat, hang ik aan hun lippen. Zo ook bij Ron Berlinski, 21 jaar en oprichter van Curiosity Learning, een organisatie die leren leuk maakt, gerund voor en door jongeren.”

Zullen we politici vervangen door AI?

De politieke poppenkast in Den Haag in combinatie met de razendsnelle opkomst van generatieve AI, werpt een interessante vraag op: is het niet beter om menselijke politici te vervangen door algoritmes? Goede modellen op basis van feiten en gespeend van emoties en ego’s zouden immers een veel eerlijkere discussie kunnen voeren met elkaar over belangrijke maatschappelijke vraagstukken.

Meer betrokkenheid van jongeren? Eerst randvoorwaarden op orde!

Als wij, volwassenen, aan jongeren kunnen bewijzen dat we hun meningen en leefwereld serieus nemen – met aandacht én actie – dan vergroten we de kans op meer politiek en maatschappelijk betrokken jongeren. In die volgorde. Niet andersom.

Generatieve AI: kalm aan en rap een beetje

Echt bedreigd voelt Marcel zich als Kennislands communicatiegeneralist nog niet door generatieve kunstmatige intelligentie. Nóg niet. Maar de loftuitingen en onheilsprofetieën vliegen hem om de oren. Er staan hem daarom twee dingen te doen: de boot niet missen en meedenken over hoe we deze digitale storm in goede banen kunnen leiden.

Antwoord op populisme begint bij beter burgerschapsonderwijs

Populisme wint terrein, ook onder jonge mensen. Daarnaast gaan de kennis en democratische vaardigheden van scholieren achteruit. Volgens Wessel moet je burgerschap ervaren om het te leren. Daarom moet het burgerschapsonderwijs veel beter. Scholen zijn immers de perfecte oefenplaatsen voor de democratie.

Voorzitter CNV Onderwijs: “Beroepsprofessionaliteit niet op waarde geschat”

Daniëlle Woestenberg is al twaalf jaar docent levensbeschouwing en sinds 2020 voorzitter van CNV Onderwijs. In de samenleving zijn eindeloos veel opvattingen waarbij pedagogiek en didactiek door elkaar heen lopen. Maar de mening van de echte professional wordt volgens haar niet genoeg op waarde geschat.

Een dans van behoud en innovatie

Behoud van zorgmedewerkers en innovatie moeten hand in hand gaan, stelt adviseur zorginnovatie Ferry Nagel. Belangrijk onderdeel van behoud is het goed ‘onboarden’ van nieuwe medewerkers. En onboarden biedt prachtige kansen voor vernieuwing van de organisatie, schrijft hij in dit opiniestuk.

De ongekende mogelijkheden van het jongerenbrein

In de puberteit liggen kwetsbaarheden op de loer, maar we moeten niet vergeten dat het jongerenbrein ook unieke mogelijkheden biedt. Risico’s nemen hoort bij hun ontwikkeling en helpt jongeren grenzen te verkennen en creatief te zijn. Laten we jonge mensen serieus nemen, hun bijzondere brein waarderen en ze betrekken bij maatschappelijke uitdagingen op een manier die bij hen past. Lees Fabiennes opiniestuk met waardevolle inzichten vanuit de hersenwetenschap en de praktijk.

Niet een hoofddoekverbod, maar diversiteit zorgt voor ‘neutrale’ politie

Afgelopen donderdag was de kogel door de kerk. Minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid (VVD) verbood expliciet uitingen van geloofsovertuigingen in kleding van politieagenten. “Keppels of hoofddoeken passen niet bij de neutraliteit van het politie-uniform”, stelt ze. En daarmee neemt ze wat Nina betreft een verkeerde en zelfs gevaarlijke afslag. In plaats van te kiezen voor kritische reflectie op het publieke imago van de politie, kiest ze voor deze stigmatiserende schijnoplossing. 

Advies voor Onderwijsraad: ga niet voorbij aan alles wat wél goed gaat

De Onderwijsraad heeft de noodklok geluid over het lerarentekort (alsof die al niet volop aan het galmen was). Het tekort blijft maar toenemen en alle goede ideeën en innovaties hebben niet voldoende geholpen, stelt de raad in de publicatie “Schaarste schuurt”. Het nieuwe advies roept op om rekening te houden met worstcasescenario’s en om “pijnlijke en harde keuzes” te maken. Daar valt niks op af te dingen. Tot je leest welke keuzes ze bedoelen.

Geen geitenpaadjes, maar ruim baan voor burgerinitiatieven

Marieke van Doorninck, directeur van Kennisland, pleit voor meer ruimte voor burgerinitiatieven, niet alleen bij kleinschalige buurtprojecten maar ook als burgers als collectief of coöperatie publieke taken willen uitvoeren. Dat vraagt om een nieuwe samenwerking tussen overheid en burgers, die begint met elkaar begrijpen. Hoe kun je immers samenwerken als je elkaars taal en context niet goed snapt? Regelmatig eindigt een veelbelovend bewonersinitiatief in frustratie aan beide kanten. De zogenaamde participatiesamenleving is niet goed ingericht op burgers die zeggenschap en eigenaarschap claimen. Burgerinitiatieven passen niet goed in de ‘overheidsmal’. Tijd voor verandering. Lees haar opiniestuk:

Betere eerstelijnszorg is mogelijk door buiten huidige kaders te denken

Op 3 april 2023 publiceerde de Raad van Volksgezondheid en Samenleving (RVS) een advies over het belang van de eerstelijnsgezondheidszorg in Nederland: ‘De basis op orde’. Maar door alleen de basis op orde te brengen en het systeem ongemoeid te laten, zal het niet lukken om de kwaliteit en toegankelijkheid van de eerstelijnszorg te behouden. Ferry pleit daarom voor oplossingen buiten de kaders van het huidige systeem en geeft twee belangrijke aanvullende adviezen.

Goede bedoelingen zitten emancipatie van ouderen in de weg

Door zich onder te dompelen in de ouderenzorg van Turkije, leerde Sarai dat we ouderen ook in Nederland te vaak betuttelen onder het mom van respect. We zien ouderen vooral als mensen waarvoor we moeten zorgen, in plaats van als mensen die iets te bieden hebben. Dit goedbedoelde gedrag is niet altijd in het belang van ouderen. Beter gaan we uit van wat zij zelf willen en kunnen en vragen we onszelf af of onze goede ‘respectvolle’ bedoelingen wel de juiste uitkomsten hebben.

Woke is geen bedreiging voor wetenschap (polarisatie wel)

Er is al ontzettend veel geschreven en gepraat over woke, wokeness, wokisme. Is woke nou een compliment, belediging of een geuzennaam? Het hangt er nogal van af met wie je praat. Zo zou wokisme een bedreiging voor de rechtsstaat zijn, aldus onze minister van Justitie en Veiligheid. Zij noemde woke in één adem met terrorisme en complottheorieën. Anderen zien woke zelfs als vijand van de academische vrijheid. Dit soort meningen werken polarisatie en wantrouwen jegens de wetenschap alleen maar in de hand.

Hoera voor de zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars krijgen vaak de schuld als er dingen niet goed gaan in de zorg. De stelselwijziging in 2006, waarin een gereguleerde marktwerking werd geïntroduceerd, zou meer kwaad gedaan hebben dan goed. Zorgverzekeraars zouden op winst gerichte commerciële instellingen zijn die zorgaanbieders uitknijpen en patiënten in de kou laten staan. In werkelijkheid zijn zorgverzekeraars over het algemeen zeer efficiënte organisaties, die juist bijdragen aan betaalbare zorg. Onze adviseur zorgvernieuwing Ferry Nagel breekt een lans voor ze.

Klimaatactivisten: geen werkloze hippies of soepverspillers, maar betrokken burgers

Er is veel commentaar op de acties van klimaatactivisten die zich vastplakken aan talkshowtafels of kunstwerken besmeuren. Toch knaagt bij veel mensen de vraag of er niet stiekem iets van waarheid zit in wat de activisten roepen. Intussen verschuilen velen van ons zich achter goede bedoelingen zoals minder vlees eten en voeren we het broodnodige gesprek liever niet. Nina breekt een lans voor de activisten.

Geen terugkeer van bejaardenhuizen maar vooruit met ouderenwelzijn

Bij het sluiten van de bejaardenhuizen in 2013 is vergeten dat er iets tussen thuis wonen en het verpleeghuis moet zijn waar je als oudere terechtkan. Want op dit moment komt een groep ouderen in de knel: zij zijn te goed voor een verpleeghuis maar te slecht om zelfstandig te wonen. Sommige mensen in de politiek pleiten daarom voor de terugkeer van bejaardenhuizen. Faduma en Ferry leggen uit waarom ze dat geen goed plan vinden.

Gebrek aan kruisbestuiving tussen technologische en sociale innovatie

De werelden van technologische en sociale innovatie zijn gescheiden. Maar waarom? De tagline van Kennisland is ‘Samen vernieuwen’. Samen werken aan maatschappelijke vraagstukken met betrokkenen, ervaringsdeskundigen, professionals, experts en gelukkig ook vaak met creatieven. Hun out-of-the-box denkvermogen komt goed van pas bij het ontwerpen van sectoroverstijgende oplossingen. Maar samenwerken met techneuten of bijvoorbeeld digitale makers gebeurt nog te weinig, vindt Nina.

Omgevingsmanager, je bent zélf ‘de omgeving’

Dave verslikte zich in deze zin in een vacature voor een omgevingsmanager bij een gemeente: “Omdat je komt te werken in een omgeving met verschillende belangen, ben jij in staat om stakeholders te verbinden en ze voor een zaak te winnen, ook als die niet direct in hun belang is”. Pardon!? Dit berust op een fundamenteel onjuiste, ouderwetse en helaas diepgewortelde visie op de rol van de overheid in relatie tot bewoners. Lees wat er volgens hem wél nodig is.

Cookie toestemming
De KL-website gebruikt cookies om Google Analytics, YouTube en Vimeo mogelijk te maken. Lees meer over ons privacybeleid.