Amsterdam niet zonder meer aan Elektronisch Kinddossier
Auteur: Lobke van der Meulen
Het is de bedoeling dat vanaf 1 janauri 2008 van alle Nederlandse kinderen een Elektronisch Kinddossier wordt bijgehouden. Hierin houden consultatiesbureaus, schoolartsen en huisartsen niet alleen de groeicurve en het gewicht van het kind bij, maar vermelden ook opvallende blauwe plekken. Op die manier kunnen problemen veel sneller gesignaleerd en aangepakt worden, dan nu met alle afzonderlijke papieren dossiers het geval is.
De planning voor het maken en invoeren van het dossier is krap. Eind april wordt pas bekend wie het systeem mag gaan maken, in juni moet de demonstratieversie klaar zijn. Of de planning gehaald gaat worden is nog maar de vraag. Er is veel protest over het budget van 23 miljoen euro dat het ministerie van VWS hiervoor uitgetrokken heeft. Dit zou veel te weinig zijn. Daarnaast wil niet iedereen zomaar aan het Elektronisch Kinddossier (EKD). Bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam.
Amsterdam werkt al sinds 2004 met een elektronisch dossier voor alle kinderen tot vier jaar: Kidos. Sinds een jaar doen ook de schoolartsen mee en is Kidos voor alle kinderen tot negen jaar. Ook in Rotterdam en in Noord- en Midden-Limburg wordt het systeem inmiddels gebruikt. De maker van Kidos, Ordina, is nog in de race voor het landelijke EKD. Maar als het Kidos niet wordt, dan wil Amsterdam niet met het EKD gaan werken. Er is zoveel tijd en geld in het systeem gestoken, dat het zonde zou zijn om dit na zo’n korte tijd alweer over boord te gooien. Bovendien weet je niet hoe het nieuwe systeem gaat werken.
Ik ben benieuwd of inderdaad alle kinderen in Nederland in januari 2008 een EKD krijgen. Er lijken nog heel wat kinken in de kabel te kunnen komen…