Creative Commons lanceert Global Case Studies Project
De laatste maanden hebben verschillende mensen bij Creative Commons samengewerkt met collega’s van Creative Commons Australië om een gezamenlijk systeem te ontwerpen om de succesverhalen van Creatieve Commons (CC) te promoten. Doel is te laten zien hoe goed Creative Commons licenties zijn voor creatief werk.
De laatste maanden hebben verschillende mensen bij Creative Commons samengewerkt met collega’s van Creative Commons Australië om een gezamenlijk systeem te ontwerpen om de succesverhalen van Creatieve Commons (CC) te promoten. Doel is te laten zien hoe goed Creative Commons licenties zijn voor creatief werk.
De wereldwijde lancering van het Collaborative Case Studies Project viel samen met de CC Australië conferentie ‘Building an Australasian Commons‘ (24 juni 2008), waar dit project werd gepresenteerd.
CC’s CEO Joi Ito zegt het in een persbericht voor dit project dat het van belang is dat mensen zich realiseren dat CC niet zomaar een ’schattig idee’ is, maar een cruciaal onderdeel van het succes van veel bedrijven, artiesten, auteurs en andere professionals. Zo worden in het Case Studies Project voorbeelden in de schijnwerper gezet als de Nederlandse Blender Foundation en hun succes met het toepassen van Creative Commons licenties op allebei hun Open Source 3D animaties. Ook het overall gebruik van CC door NYTimes bestseller auteur Cory Doctorow om zijn boeken te verspreiden wordt belicht. Daarnaast zijn gedetailleerde case studies te vinden over het Luxemburgse, maar wereldwijd opererende Jamendo en natuurlijk de casus van Nine Inch Nails Ghost I-IV en The Slip album. Doel is de focus te leggen op het verhaal van deze successen.
Alle hulp welkom
Doel was niet een statisch Collaborative Cases Studies systeem te bouwen. Liever bouwt CC verder op haar Semantic MediaWiki-based wiki (zie ook de participatie pagina van de CC wiki), zodat een simpel, door iedereen te gebruiken formulier ontstaat voor het toevoegen en aanpassen van case studies. Omdat het systeem een gestructureerde wiki is kan er makkelijk doorheen gezocht worden (zoals dit voorbeeld van een zoekactie op alfabetische volgorde met naam van de pagina, auteur, media format en land van herkomst).
Creative Commons nodigt iedereen uit om mee te doen en van het Case Studies project een ’super solide project’ te maken. Er zijn vooral meer case studies nodig, van overal ter wereld, in elke taal. Wie meer dan één taal beheerst kan meehelpen de case studies te vertalen. Wie echt een held wil zijn steekt zijn energie in de public roadmap van het project, geïnteresseerden melden zich via de cc-community mailing list of het IRC chat channel.
Wie meer redenen wil om mee te doen: Creative Commons Australië heeft op haar conferentie een boekje gepresenteerd waarin 60 cases studies uit het project zijn opgenomen. Er komen nog meer van dit soort boekwerkjes, waarin eenieder die nu meedoet dus wellicht in de toekomst zijn project terug kan vinden.
Deze zomer zullen op een aantal conferenties nieuwe case studies in the picture gezet worden op grote schermen, onder andere op Communia/CC Europe op 30 juni en 1 juli in België en FSCONS op 25 en 26 oktober in Gothenburg, Zweden.
Creative Commons bedankt: Jessica Coates, Rachel Cobcroft, Elliot Bledsoe, Timothy Vollmer, Cameron Parkins, Tim Hwang, Greg Grossmeier, en Michelle Thorne die deel waren van het projectteam voor het Collaborative Case Studies Project.
Meer hulp is altijd welkom, in de vorm van aandacht op bijvoorbeeld blogs of door case studies toe te voegen in het systeem.