Opinie

KL Studio 2008 - Sessie Creatieve Economie

Donderdag 2 oktober creëerde Kennisland een plek waar we samen met ons netwerk bedachten hoe we Nederland de komende jaren slimmer kunnen maken: KL Studio 2008. Lees hieronder een verslag van de sessie Creatieve Economie en bekijk het programma op de KL Studio Wiki.

Donderdag 2 oktober creëerde Kennisland een plek waar we samen met ons netwerk bedachten hoe we Nederland de komende jaren slimmer kunnen maken: KL Studio 2008. Lees hieronder een verslag van de sessie Creatieve Economie en bekijk het programma op de KL Studio Wiki.

The day after: Creatieve Economie

Creatief, economisch, agenda-technisch

Kennisland houdt zich al een aantal jaren bezig met het onderwerp ‘creatieve economie’: omdat we denken dat een kenniseconomie niet zonder creativiteit kan en we denken dat innovatie gedijt in een creatief klimaat. Voor de overheid, en dan met name de ministeries van EZ en OCW, kwamen cultuur en economie samen in de beleidsbrief ‘Ons Creatief Vermogen’, een vierjarig programma waar onder meer de Creative Challenge Call uit voortkwam.

Met beleidsmakers op regionaal, stads- en landelijk niveau, ondernemers, lectoren en hoogleraren en iedereen die creativiteit en geld verdienen een warm hart toedraagt, keken we op KL Studio naar de topics voor de komende jaren: Wat zou er op de agenda moeten staan, en welke rol kan de overheid spelen?

De onderwerpen die ter tafel kwamen, waren uit de praktijk gegrepen, en soms wel heel actueel: financiën, auteursrecht, R&D, talent en arbeidsmarkt en regio’s. Aan tafelmoderatoren zoals Ot van Dalen (De Brauw Blackstone), Roy van Dalm (FD, HAN), Willem van Winden (HvA), Diana Krabbendam (The Beach) en Martijn Arnoldus (Kennisland) de nobele taak om er de pijnpunten uit te distilleren waarmee beleidsmakers aan de slag moeten. En wel direct: tijdens een potje speed policy making op KL Studio.

Dat er geen kant en klaar beleid is gevormd, zal niemand verbazen. Dat de balans tussen wat de industrie zelf kan en waar de overheid kan inspringen inderdaad vrij keurig in balans was misschien wel. Realistisch werd door aanwezigen gekeken naar de rol van de overheid: die hoeft niet alles te doen, maar kan in sommige gevallen wel stimuleren en samenbrengen. Met name op het gebied van internationalisering: daar zijn veel ideeën over, maar er bestaat niet de wens om alles op eigen houtje te doen.

Zonder gene durven we te spreken van een inspirerende sessie, de eerste in een reeks die Kennisland dit najaar organiseert. Wil je op de hoogte blijven van wat Kennisland doet op het gebied van de creatieve economie, neem dan contact op met Martijn Arnoldus (ma@kl.nl).

Auteur: Webmaster

Ook interessant

Cookie toestemming
De KL-website gebruikt cookies om Google Analytics, YouTube en Vimeo mogelijk te maken. Lees meer over ons privacybeleid.