Nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam
Vorige week donderdag brachten Nikki en ik een bezoek aan de nieuwe Centrale Bibliotheek Oosterdokseiland (ODE) om te kijken hoe de bibliotheek van de toekomst eruit ziet. Wat een geweldig pand! De brede trappen bij de ingang, de stilzwijgende bewaking bij de ingang, de eigen bewaakte gratis fietsenstallng. De entree biedt een uitzicht op de lager gelegen kinderafdeling en een doorkijk naar de hogere etages waar alle boeken en media zijn te vinden. Snelle roltrappen die je in mum van tijd door het pand leiden.
Vorige week donderdag brachten Nikki en ik een bezoek aan de nieuwe Centrale Bibliotheek Oosterdokseiland (ODE) om te kijken hoe de bibliotheek van de toekomst eruit ziet. Wat een geweldig pand! De brede trappen bij de ingang, de stilzwijgende bewaking bij de ingang, de eigen bewaakte gratis fietsenstallng.
De entree biedt een uitzicht op de lager gelegen kinderafdeling en een doorkijk naar de hogere etages waar alle boeken en media zijn te vinden. Snelle roltrappen die je in mum van tijd door het pand leiden.Op de bovenste etage is een LaPlace-restaurant te vinden. Op het buitengelegen terras was het vechten met de grijze dames met haarnetjes en Japanse toeristes om een plekje met uitzicht. Heel begrijpelijk, want de Centrale Bibliotheek heeft het hoogste openbare terras van Amsterdam (alleen die van het naastgelegen Club 11 is nog hoger, maar die is niet altijd open).
Cijfers
Even wat cijfers. De Centrale Bibliotheek ODE is de grootste van Nederland met maar liefst 28.000 m2 vloeroppervlak, 2500 tijdschriftabonnementen en 700 computers waaronder 200 Imacs. Ik kwam er op de site trouwens niet achter hoeveel boeken er eigenlijk staan. Voormalig Rijksarchitect Jo Coenen tekende voor het ontwerp.Er werken in totaal 200 mensen. In lijn met de tijdgeest is het gebouw zeven dagen per week open van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Dat is zelfs de supermarkt bij mij op de hoek niet! Het streven is het komende jaar 2 miljoen bezoekers te verwelkomen. Aangezien er in het oude gebouw aan de Prinsengracht nog maar 1 miljoen waren betekent dat nog hele uitdaging, zeker omdat het Stationseiland de komende jaren nog in steigers staat en slecht bereikbaar is. Om die bezoekers naar de bibliotheek te halen ontpopt ze zich als een partners voor veel events in Amsterdam die in de stad en in de bibliotheek plaatsvinden. Er zijn vier zalen die tegen schappelijke prijzen zijn te huren. Daarnaast is er gratis draadloos internet.
Design en techniek
Het gebouw heeft zo’n 76 miljoen euro gekost en dat zie je eraf. Alles is nog spik en span en voelt supernieuw. Ben je niet gestruikeld over de designstoelen die achter de computers staan dan kun je weer uitpuffen in een gestyled zitobject of megastoel. Er zijn in totaal 700 computers beschikbaar waarvan 200 uit flitsende iMacs bestaan. Jammer dat ze daar dan weer zo’n hufter-proof toetsenbord aan hebben gehangen dat erg onhandig werkt. Ik kon al nauwelijks overweg met de ijzeren trackball en muisknoppen, hoe moet dat gaan met de grijze garde met haarnetjes?
Conclusie: zeker als het Stationsplein over een paar jaar klaar is heeft Amsterdam een bibliotheek met internationale allure. Nu maar hopen dat het ze lukt om de bezoeker naar de bieb te krijgen en dat niet iedereen over een paar jaar met een Iliad digitale boeken leent en leest.
Een uitgebreid verslag van een bezoek aan de bibliotheek is ook te vinden bij JanTweePuntNul.
Auteur: Geert Wissink