Op 29 mei ontving Matthias Ansorg uit Duitsland tijdens de finale van de eerste Europese Sociale Innovatie Competitie in Brussel de prijs van 20.000 euro voor zijn innovatie Apps for Economy uit handen van President Barroso.
Apps for Economy is een mobiele applicatie waarmee ruilhandel vergemakkelijkt wordt. Matthias is een van de sociale vernieuwers die meedeed aan de Sociale Innovatie competitie, opgezet door de Europese Commissie (DG Enterprise), en een van de drie winnaars uit meer dan 600 inzendingen. De andere winnaars waren Community Catalists en Mitwin.net: allemaal innovatieve manieren om werkloosheid te bestrijden.
De verschillen tussen Matthias en president Barroso kunnen niet groter zijn. Matthias is een hacker, een actief lid van de Edgeryders-community en Barroso is de baas van Europa. Wat hebben die twee elkaar dan te bieden? Hoe zijn ze eigenlijk samen op dit podium beland? En wat heeft dit met sociale innovatie te maken?
Unusual suspects
Sinds 2009 is Europa geïnteresseerd in sociale innovatie en is Barroso persoonlijk een van de grootste pleitbezorgers. Het idee is dat er veel innovatiekracht aanwezig is vanuit de samenleving die bij kan dragen aan een betere samenleving, een beter Europa. Veel van die innovatiekracht zit juist niet bij traditionele instituten zoals kennisinstellingen, grote bedrijven of overheden, maar juist bij de unusual suspects zoals hackers, kunstenaars, burgers, bij gepassioneerde individuen. Mensen met innovatieve ideeën, vaak geboren vanuit een bepaalde frustratie of droom, die eigenstandig – als sociaal ondernemer – zo’n idee trachten te realiseren.
Je kunt je afvragen of een competitie de meest geëigende weg is om sociale vernieuwers te ondersteunen. Maar voor de Europese Commissie is het een manier om in contact te komen met een doelgroep die anders voor hen vrijwel onzichtbaar is. De competitie brengt twee werelden bij elkaar en maakt het mogelijk voor de Commissie om in aanraking te komen met nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, en voor de sociale vernieuwers om toegang te krijgen tot kennis, kunde, netwerken en financiën. Zo was een tweedaagse Sociale Innovatie Academy (opgezet en georganiseerd door Kennisland) onderdeel van de competitie waarin de vernieuwers werden bijgestaan in de ontwikkeling van hun innovaties.
Licht bizarre fotomomenten leverde deze ontmoeting tussen deze twee werelden wel op. Onder het mom van ‘hip’ was er een rookmachine en een heuse lichtshow en speelde er tijdens de borrel een veel te luide band. De mannen in pakken stonden er wat onwennig bij. De sociale vernieuwers keken op hun beurt wat meewarig naar het tafereel en vroegen zich waarschijnlijk af of alle feestjes van de Europese Commissie zo vreemd waren. Maar een feestje was het.
Links: persbericht, foto's, video