Wessels podcast-tip: ‘Kindervisie de Podcast’
Wessel Kok Adviseur onderwijsinnovatieNiet alleen volwassenen maken zich druk over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Neem bijvoorbeeld Lars Westra, die al vanaf zijn negende(!) actief is als kinderrechten- en klimaatactivist. Eerder schreef hij al een boek – ‘Ons recht’ – en nu heeft Lars een podcast gemaakt waarin hij met kinderen en volwassen in gesprek gaat over kinderrechten. Een luistertip van Wessel voor iedereen die het perspectief van jonge mensen serieus neemt. Als bonus geeft hij een lijstje met plekken waar je als jongere met een goed idee ondersteuning kunt krijgen.
In december 2020 fietste ik met de toen dertienjarige Lars mee op zijn ‘kinderrechtenronde’ door Nederland. Lars++Volg LarsJe kunt de avonturen van Lars volgen via zijn Instagrampagina of website.
bood zijn tienpuntenplan voor kindinclusie aan verschillende burgemeesters aan.
In Leiden spraken we met burgemeester Henri Lenferink af bij het Kinderrechtenhuis, waar het citaat van Janusz Korczak++Janusz KorczakPseudoniem van Henryk Goldszmit, een Poolse kinderarts, pedagoog en kinderboekenschrijver, ook bekend als de Oude Dokter. Hij was van Joodse afkomst. Lees meer in steen – en sindsdien in mijn geheugen – staat gegraveerd:
“Kinderen zijn niet de mensheid van de toekomst, maar mensen van vandaag.”
Jonge kinderrechten- en klimaatactivist
Voor wie ‘m nog niet kent: Lars Westra is Nederlands meest ondernemende jonge kinderrechten- en klimaatactivist. Het heeft hem in kranten zelfs de bijnaam ‘de Greta Thunberg van Nijmegen’ gegeven.
Als jongste ooit sprak Lars in 2020 het Gelders provinciebestuur toe over hun gebrek aan klimaatambitie en toekomstvisie. Kinderen kunnen daar volgens Lars een belangrijke rol in spelen: “Kinderen denken heel anders, zonder vooroordeel.” Door zich uit te spreken, bombardeerde Lars zichzelf tot doelwit van het oude denken. PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber noemde het een schande:
“Je ouders hadden je hiervoor moeten behoeden. Je wordt misbruikt. Ik hoop dat je gaat genieten, gaat voetballen, en dat als je wat groter bent, je lekker achter de meiden aan gaat. Laat het maar aan de volwassenen over wat we moeten gaan doen.”
Die betuttelende en arrogante houding ten opzichte van de mening van kinderen en jongeren is precies waarom het werk van Lars helaas nog altijd hard nodig isDe betuttelende en arrogante houding ten opzichte van de mening van kinderen en jongeren is precies waarom het werk van Lars helaas nog altijd hard nodig is.. Saillant detail: Marjolein Faber is in opspraak gekomen door nepotisme en het verspreiden van nepnieuws. Yeah right, laat het maar aan de volwassenen over.
Voor mij en gelukkig vele anderen is Lars een voorbeeld. Om de vraagstukken van onze tijd aan te kunnen pakken hebben we de ideeën en energie van de jeugd hard nodig. Dat begint met beter luisteren. Dat kun je zelf organiseren, bijvoorbeeld met deze tips van de NJR (Vereniging Nationale Jeugdraad).
En nu kun je dus óók naar de nieuwe podcast van Lars luisteren.
Kindervisie de Podcast
In Kindervisie de Podcast gaat Lars elke week in gesprek met kinderen en volwassenen over kinderrechten. Hij interviewt verschillende mensen die zich op allerlei manieren inzetten om de rol en de stem van jongeren te versterken. Lars praat met zijn gasten over het belang van kinderrechten in verschillende contexten, waaronder de politiek, de zorg en zelfs het opgroeien in een gesloten geloofsgemeenschap.
De podcast illustreert met mooie voorbeelden hoe kinderen en jongeren regelmatig worden onderschat en wat hun meerwaarde kan zijn.De podcast illustreert met mooie voorbeelden hoe kinderen en jongeren regelmatig worden onderschat en wat hun meerwaarde kan zijn. Zo zegt arts-assistent kindergeneeskunde en onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen Malou Luchtenberg in aflevering 5:
“Kinderen hebben meer oog voor details, waar volwassenen meer overkoepelend kijken (in bijvoorbeeld onderzoek, red.).”
In aflevering 4 pleit Groenlinks-raadslid in Nijmegen Sander van der Goes ervoor kinderen en jongeren meer te betrekken in de politiek:
“Het is belangrijk dat jongeren in de politiek komen, juist om dat andere licht te schijnen op de belangrijke zaken van nu… Jongeren van zestien weten echt wel wat ze belangrijk vinden.”
In aflevering 6 spreekt Lars met Kindercorrespondent Tako Rietveld++Tako’s Ted TalkKijk ook Tako’s Ted Talk over zijn unieke geleerde lessen als Kindercorrespondent en 10 jaar werken voor het NOS Jeugdjournaal.. Waarom we volgens Tako naar kinderen moeten luisteren?
“Het is een bevolkingsgroep. We stellen toch ook niet meer de vraag ‘waarom moeten we naar vrouwen, vluchtelingen, joden of moslims luisteren’?”
De kracht van jonge veranderaars ondersteunen
Ken of ben je een jong iemand met goede ideeën? Dan zijn er gelukkig allerlei organisaties die ondersteuning kunnen bieden. Ik heb er een paar op een rij gezet:
- NJR Ik ben geweldig: Jongeren (t/m 24 jaar) kunnen aanspraak maken op een budget van maximaal duizend euro en begeleiding bij het uitvoeren van hun Geweldige Plan.
- KidsRights Changemakers Movement: KidsRights helpt jonge changemakers wereldwijd met het uitwerken en financieren van hun plan. Ze bieden een internationaal netwerk van jonge veranderaars.
- Lokale subsidies: Steeds meer gemeenten bieden (financiële) ondersteuning voor kinderen en jongeren met ideeën. Check bijvoorbeeld Den Bosch, Sittard-Geleen of Apeldoorn. Kijk vooral ook in jouw eigen gemeente: er is vaak meer mogelijk dan je denkt als je de stoute schoenen aantrekt!
- Fondsen: diverse fondsen bieden ondersteuning voor jonge activisten en veranderaars. Soms zonder speciaal doel, zoals het Alert Fonds, maar vaak ook rondom maatschappelijke thema’s of, net zo belangrijk, goede speelideeën. Een goed overzicht van fondsen in Nederland kun je hier bekijken.