Project

Crimelabs Heerlen: jeugdcriminaliteit aanpakken mét jongeren

2024 - 2025

De perspectieven, ervaringskennis en vaardigheden van jongeren inzetten om jeugdcriminaliteit aan te pakken.

Raadzaal Heerlen
Kick-off van Crimelabs in de raadzaal van Heerlen

Bij het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken, zoals jeugdcriminaliteit, zijn de perspectieven, ervaringskennis en vaardigheden van jongeren zelf veel belangrijker dan vaak wordt gedacht. Vanuit die overtuiging sloegen de Gemeente Heerlen, het VISTA College en Kennisland de handen ineen om een structurele inspraak van jongeren op beleid rondom jeugd en veiligheid te realiseren.

Afgelopen december ondertekende Roel Wever, burgemeester van Heerlen, in het kader van Preventie Met Gezag++Preventie Met GezagHeerlen is in 2023 gestart met het programma Preventie Met Gezag (PMG). PMG richt zich op het voorkomen dat jongerenStudenten van de mbo-opleiding Handhaver toezicht en veiligheid openbare ruimte van het VISTA College gaan de gemeente elk jaar adviseren over een vraagstuk rondom jeugd en veiligheid. in aanraking komen met criminaliteit, of daarin afglijden. In heel Nederland doen 27 gemeenten mee met het programma. Lees meer een convenant met het VISTA College voor een tienjarige samenwerking. Studenten van de mbo-opleiding Handhaver toezicht en veiligheid openbare ruimte van het VISTA College gaan de gemeente elk jaar adviseren over een vraagstuk rondom jeugd en veiligheid. Van nieuwe vormen van criminaliteit waar jongeren mee te maken kunnen krijgen, zoals ‘geldezelen++GeldezelenEen geldezel, money mule of katvanger laat zijn bankrekening gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken of wit te wassen.’, tot taaie onderwerpen zoals jeugdoverlast en drugscriminaliteit. Want, zo zegt de burgemeester:

Door jongeren actief te betrekken bij het maken van beleid zorgen we ervoor dat lokale interventies beter aansluiten op hun leefwereld en behoeften. Jongeren weten immers als geen ander wat er speelt onder hun leeftijdsgenoten en wat ze nodig hebben om een mooie toekomst op te bouwen. Zo maken we in de plaats van beleid óver jongeren beleid mét jongeren.

— Roel Wever, burgemeester Heerlen

Kennisland zorgt voor een vliegende start van het Crimelabs-programma, dat we eerder in Arnhem, Gouda en Den Haag uitvoerden. Docenten van het VISTA College leren het programma vervolgens zelf uit te voeren.

Anders omgaan met jeugdoverlast

Dit jaar gaan de jongeren aan de slag met een vraagstuk waar de gemeente Heerlen mee worstelt: grote overlast veroorzaakt door groepen hangjongerenDit jaar gaan de jongeren aan de slag met een vraagstuk waar de gemeente Heerlen mee worstelt: grote overlast veroorzaakt door groepen hangjongeren. op twee locaties in Heerlen. Dat is niet een beetje op straat hangen, maar het gaat om grote groepen jongeren die hele pleinen onveilig maken, met onder andere vandalisme, bedreigen van omwonenden en soms zelfs criminele activiteiten.

Tot nu toe heeft de gemeente al een aantal dingen geprobeerd, zoals meer camera’s en meer inzet van jeugboa’s, straatcoaches en jongerenwerkers. Echt beter is het er nog niet van geworden. Welke andere manieren om hiernaar te kijken en handelen zijn nog onvoldoende verkend? Dat is een urgente en belangrijke uitdaging.

De burgemeester en de beleidsmakers van Preventie Met Gezag zijn benieuwd naar de inzichten die de mbo-studenten van het VISTA College kunnen verzamelen over wat jongeren en omwonenden in Heerlen nodig hebben. En ook naar welke ideeën zij hebben om overlast duurzaam aan te pakken.

Over Crimelabs

We hebben het Crimelabs-programma ontwikkeld om jongeren mee te laten denken over vraagstukken rondom jeugd en veiligheid. Het zijn namelijk vraagstukken die hen aangaan: ze zien het om zich heen gebeuren of hebben er direct of indirect zelf mee te maken.

In Crimelabs gaan de jongeren aan de slag als actieonderzoekers++ActieonderzoekActieonderzoek brengt theorie en praktijk samen in een dynamisch proces van leren en veranderen. Het slaat een brug tussen denken en doen. De kern is duurzame verandering mét mensen, niet over mensen. Lees meer. Ze verzamelen kennis door uit eigen ervaringen te putten en gaan in gesprek met professionals en mensen met ervaringskennis++ErvaringskennisDenk bijvoorbeeld aan jongeren en medewerkers van jeugdopvang Levanto die zich hebben aangemeld om als adviesraad te fungeren. Zij beantwoorden vragen over leven en opgroeien met complexe problemen. . Ze krijgen de vrije ruimte om zelf te bepalen wat volgens hén het werkelijke probleem++Crimelabs GoudaBij Crimelabs Gouda pleitten studenten bijvoorbeeld voor een buurthuis gerund voor én door jongeren, peer-educatie op middelbare scholen, een opvoedcoach voor elk gezin of een basisinkomen voor jongeren. Zie ook  deze video is dat opgelost moet worden, en welke ideeën ze hebben om dat te realiseren. Zoals in een echt lab gaan ze experimenteren, feedback ophalen en verbeteren.

Samenwerken?

Benieuwd naar onze aanpak? Het Crimelabs-programma is op allerlei manieren in te zetten voor kleine en snelle trajecten, of juist voor uitgebreide en diepgravende vraagstukken.Het Crimelabs-programma is op allerlei manieren in te zetten voor kleine en snelle trajecten, of juist voor uitgebreide en diepgravende vraagstukken. We werken altijd met werkvormen die passen bij wat jongeren nodig hebben om creatief te zijn en zich veilig en gehoord te voelen.

Neem contact op met Monique, Faduma of Wessel voor meer informatie!

Zij weten meer

Ook interessant

Cookie toestemming
De KL-website gebruikt cookies om Google Analytics, YouTube en Vimeo mogelijk te maken. Lees meer over ons privacybeleid.