Archieven: Publicaties

Evaluatie MDT on Tour

Maatschappelijke diensttijd (MDT) opent de deur naar nieuwe werelden en ervaringen voor jongeren. Om scholen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met MDT, is 2 jaar geleden de landelijke campagne MDT on Tour gestart. Het Ministerie van OCW vroeg Kennisland om de educatieve dagprogramma’s te evalueren. In deze publicatie lees je ook onze aanbevelingen voor hoe MDT on Tour nog effectiever kan bijdragen aan de integratie van maatschappelijke diensttijd in het onderwijs.

Het Beroepsbeeld Leraar is klaar!

Er wordt veel geschreven over leraren. Maar de enigen die weten wat het vak écht inhoudt, zijn de leraren zelf. En dat staat met het Beroepsbeeld Leraar eindelijk op papier. Deze week presenteerden leraren en de lerarenorganisaties het beroepsbeeld aan de directeur-generaal Funderend Onderwijs Inge Vossenaar op het ministerie van OCW. Bekijk het beroepsbeeld waar 6.000 leraren aan meewerkten.

Rapportage Beroepsbeeld Leraar: verantwoording, proces en aanbevelingen

Goed dat er eindelijk een Beroepsbeeld Leraar is, sectoroverstijgend én gemaakt en gedragen door leraren zelf. Hoe zijn we daar gekomen en wat hebben we geleerd van het proces? Welke methodes hebben we ingezet? Welke aanbevelingen hebben we voor leraren, lerarenorganisaties, opleiders, werkgevers en overheidsinstanties? Lees het in de rapportage.

22 lessen over samen vernieuwen

We delen graag met jullie wat we vorig jaar allemaal over samen vernieuwen geleerd hebben in de praktijk. Dat lijkt ons relevanter dan te pochen met onze mooie projecten. We willen immers dat anderen van onze lessen en inzichten profiteren. Want kennis is – in al zijn verschijningsvormen – de belangrijkste bron van maatschappelijke vooruitgang. Laten we leren van elkaars fouten en successen, en voortbouwen op elkaars werk.

De kunst van netwerken

Betere kennisdeling en bekrachtiging van onderwijsprofessionals vragen om sterke netwerken. Daarom onderzocht Kennisland samen met de Algemene Onderwijsbond (AOb) hoe en waarover onderwijsprofessionals zich met elkaar willen verbinden. In deze handreiking delen we wat er nodig is voor succesvolle netwerken.

Download: recepten voor een smartphonevrije school

Het ministerie van OCW heeft scholen dringend geadviseerd om mobiele telefoons niet langer in de klas toe te staan. Leerlingen worden er te veel door afgeleid. Maar hoe pak je zo’n ingrijpende cultuurverandering aan? We hebben veel ervaring opgedaan met het helpen ontwikkelen van een smartphonevrijbeleid op het Amstelveen College en delen graag onze inzichten met dit inspiratiepakket waar alle scholen wat aan hebben.

Wat heeft het onderwijs nodig voor succesvolle inbedding MDT?

Om scholen te helpen maatschappelijke diensttijd (MDT) structureel te integreren in het onderwijs, wil het ministerie van OCW een landelijk ondersteuningsaanbod voor scholen ontwikkelen dat goed aansluit op de wensen en behoeften vanuit het onderwijs. Wij voerden daarom een ontwerpend onderzoek uit rond de vraag: ‘Wat heeft het onderwijs nodig om structureel met MDT aan de slag te gaan en er een succes van te maken?’ Lees onze aanbevelingen in de publicatie.

Dialoog via serious game: “Goed startpunt van beweging naar passende zorg”

Wat levert het spelen van onze serious game ‘Verschralen of Vernieuwen’ op voor een zorgorganisatie? Ouderenzorgorganisatie Tangenborgh reflecteert op de dialogen met medewerkers over hun visie op de toekomst van ouderenzorg. Het leverde bruikbare inzichten op voor iedereen die betrokken is bij zorg en welzijn van ouderen, nu en in de toekomst.

Zes lessen over co-creatie in de energietransitie

Gemeenten en provincies zoeken manieren om effectief ruimtegebruik in de energietransitie te bevorderen en co-creatie met bewoners en bedrijven van de grond te krijgen. Deze handreiking bevat daarvoor zes waardevolle lessen uit het co-creatietraject voor een zonneparking in Heemstede dat Kennisland begeleidde.

Actieplan ‘Samen vooruit met energie’

We zitten middenin een energietransitie, waarin we overstappen van energie uit fossiele brandstoffen naar volledig groene energie. Met de huidige hoge energieprijzen is het besef dat het anders moet met de energievoorziening groter dan ooit. Helaas kan niet iedereen meedoen of profiteren van de energietransitie. Voor sommige huishoudens zijn de financiële consequenties van de stijgende energieprijzen funest. In opdracht van de gemeente Stichtse Vecht ontwikkelden we een lokale aanpak tegen energiearmoede. We hebben veertien acties gebundeld in een actieplan waar andere gemeenten ook profijt van kunnen hebben.

Gebruik je inzicht of intuïtie als je een zorgverlener kiest?

Wanneer je zorg nodig hebt, is het belangrijk om zelf te kunnen kiezen naar welke zorgverlener je gaat. De juiste keuze kan namelijk het verschil maken tussen een soepele genezing en een minder aangename ervaring met de zorgverlener. Maar hoe weet je welke zorgverlener het beste bij jou past? Er is zoveel informatie beschikbaar van allerlei bronnen, zoals zorgorganisaties, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en de overheid. Maar wat hebben mensen die een zorgkeuze moeten maken écht nodig? Kennisland ging op onderzoek uit en kwam tot nieuwe inzichten dankzij een serious game.

Dit leerden wij over samen vernieuwen in 2022

Jongeren weten zelf het beste wat ze nodig hebben om een positieve bijdrage aan de samenleving te kunnen leveren. Het is een van de belangrijke lessen die wij in de praktijk leerden het afgelopen jaar. We zagen hoe een positieve startvraag de betrokkenheid en motivatie van deelnemers aan een actieonderzoek enorm vergroot. Dat een serious game voor betere oplossingen zorgt dankzij de gelijkwaardigheid en veiligheid die spelers ervaren. En dat individuele verhalen soms veel meer zeggen dan een grafiek. Lees al onze 21 lessen over samen vernieuwen.

Tot tien tellen: evaluatie Halt-training Sport & Gedrag

Halt zet in samenwerking met de KNVB de Training Sport & Gedrag in om ongewenst en grensoverschrijdend gedrag onder voetballende jongeren aan te pakken en herhaling te voorkomen. Om zicht te krijgen op de effectiviteit van de training deed Kennisland een evaluerend onderzoek met als belangrijkste vraag: wat heeft de Training Sport & Gedrag opgeleverd voor de jongeren en hun omgeving? De verhalen geven een bijzonder inkijkje in het leven van jonge voetballers, hun dromen en de moeilijkheden waar ze soms op stuiten.

Keuzes maken voor de toekomst van ouderenzorg: kansen, zorgen en aanbevelingen

De toekomst van de ouderenzorg ligt nog helemaal open. Bekend is wel: meer ouderen, minder zorgprofessionals, minder mantelzorgers. Voortgaan op dezelfde manier in de ouderenzorg is niet langer mogelijk; er moet iets veranderen. Maar wat? Met de serious game ‘Samen de ouderenzorg van morgen kiezen’ ging Kennisland in dialoog met ouderen, mantelzorgers, zorgmedewerkers, familieleden en andere betrokkenen over de toekomst van de ouderenzorg. In deze publicatie lees je het resultaat van deze dialogen. Het kan iedereen die betrokken is bij ouderenzorg helpen bij het maken van keuzes.

Handreiking: ‘Samen naar een zinvolle daginvulling voor mensen met dementie’

Wil je mensen met dementie in jouw gemeente helpen aan een zinvolle daginvulling en onderzoeken wat dat eigenlijk inhoudt? Deze publicatie helpt je met belangrijke lessen, acties en tools voor het opzetten van zo’n onderzoek. We geven aan de hand van zeven persoonlijke verhalen concrete aanbevelingen voor hoe we allemaal kunnen bijdragen aan een zinvolle daginvulling voor mensen met dementie.

Toolkit: ‘Aan de slag met een Leer- en Innovatienetwerk binnen jouw zorginstelling’

Wil je alles weten over het combineren van werken en leren in de ouderenzorg en hoe we ondanks een groot personeelstekort toch medewerkers kunnen opleiden? Een van de gevonden oplossingen daarvoor is het Leer- en InnovatieNetwerk. De afgelopen drie jaar heeft Kennisland een actieonderzoek uitgevoerd over deze vorm van leren en werken op één plek. De lessen hebben we gebundeld in een praktische toolkit met concrete tips en tools die kunnen helpen bij het opzetten en verbeteren van een
Leer- en InnovatieNetwerk.

Handreiking ‘Verbeteren van de positie van jongeren met een beperking’

Onze maatschappij is letterlijk en figuurlijk nog niet zo drempelloos als we willen. Vier miljoen Nederlanders hebben een beperking. Het is moeilijk voor hen om volledig mee te doen in de maatschappij en ze worden vaak onderschat in hun kunnen. Zonde, omdat zij net als iedereen een plek in onze maatschappij verdienen waar zij onbeperkt mee kunnen doen. In deze handreiking delen we een aantal lessen voor iedereen die zich bezighoudt met het verbeteren van de positie van jongeren met een beperking.

KL Portfolio 2021 ‘Waardevolle inzichten voor maatschappelijk vernieuwers’

Bekijk wat wij het afgelopen jaar geleerd hebben over de samenleving en over samen vernieuwen. We delen namelijk liever wat we geleerd hebben, dan te pochen met onze mooie projecten. We willen graag dat anderen van onze lessen en inzichten profiteren, omdat we geloven dat kennis in al zijn verschijningsvormen de belangrijkste bron van maatschappelijke vooruitgang, welvaart en welzijn is. Laten we leren van elkaars fouten en successen, en voortbouwen op elkaars werk.

Dynamische evaluatie Actieprogramma Werken in de Zorg

Helpt het programma daadwerkelijk bij het uitvoeren van regionale actieplannen om het arbeidstekort in de zorg aan te pakken? Wat werkt en wat werkt minder: juist meer controleren of beter ondersteunen? Meer vertrouwen geven of is meer regie nodig? In deze publicatie delen we negen bouwstenen voor een verbeterde landelijke aansturing van regionale actieplannen.

De ouderenzorg klaarmaken voor de toekomst – alle lessen gebundeld

Na twee jaar innoveren in de ouderenzorg met ouderen, mantelzorgers, sociaal ondernemers, vernieuwers, zorgmedewerkers en zorgorganisaties, weten we wat er nodig is voor vernieuwing, en voor het systeem. Onze lessen vind je in deze publicatie. Essentieel voor iedereen die werkt, of wil werken, aan het vernieuwen van ouderenzorg. Waar kan je morgen mee starten als je de ouderenzorg beter wilt maken?

Cookie toestemming
De KL-website gebruikt cookies om Google Analytics, YouTube en Vimeo mogelijk te maken. Lees meer over ons privacybeleid.