Update

Amsterdam kiest nieuwe scholen, bepaal mee!

Het stemmen is begonnen! Ga naar www.onzenieuweschool.nl om de 124 plannen te bekijken en te stemmen.
Het stemmen is begonnen! Ga naar www.onzenieuweschool.nl om de 124 plannen te bekijken en te stemmen.

Vanaf vandaag (15 augustus) kunnen Amsterdammers online stemmen op de school die zij de grootste aanwinst voor hun stad vinden. Voor de gemeente Amsterdam zijn we sinds 22 april op zoek naar initiatieven om de leerlingengroei in de stad op te vangen. Op de website www.onzenieuweschool.nl++Projectpagina ‘Onze Nieuwe School’Lees meer over de achtergrond van Onze Nieuwe School op de projectpagina. kwamen 124 uitgewerkte plannen binnen. Nu is het woord aan het publiek. Zij kunnen tot en met 23 augustus hun stem uitbrengen.

Onderwijswethouder Simone Kukenheim:

“Het aantal ingediende plannen is overweldigend. Dat bewijst eens te meer de betrokkenheid van ouders, leraren en andere Amsterdammers bij het onderwijs in de stad. Het doel is om daadwerkelijk nieuwe onderwijsplekken te realiseren, ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

Tot 15 augustus 2015 had iedere Amsterdammer de mogelijkheid om een plan in te dienen voor een nieuwe school die de verwachte leerlingengroei (deels) opvangt. Deze onderwijschallenge++Meer informatieLees alles over Onze Nieuwe School op deze informatiepagina. heeft uiteindelijk meer dan 124 initiatieven voor een nieuwe school opgeleverd, en is bovendien het startpunt van een dialoog over onderwijs in de stad: Waar ligt de vraag eigenlijk voor nieuwe scholen, waar heeft Amsterdam behoefte aan?Deze onderwijschallenge heeft uiteindelijk meer dan 124 initiatieven voor een nieuwe school opgeleverd, en is bovendien het startpunt van een dialoog over onderwijs in de stad: Waar ligt de vraag eigenlijk voor nieuwe scholen, waar heeft Amsterdam behoefte aan?

Opvallend is dat veel plannen++Verschillende invalshoekenVan groene school, tot persoonlijkheidsgroei. Van buiten naar binnen halen tot een filosofische school. Bekijk alle 124 inzendingen! aandacht besteden aan persoonlijkheidsontwikkeling en gepersonaliseerd leren. Verder wordt bij veel initiatieven de huidige leeftijdsindeling van basis- en middelbaar onderwijs losgelaten. Ook maakt een aantal scholen ruimte voor creativiteit en ‘groen onderwijs’, en lijken veel initiatiefnemers de rol van de leerling binnen de school te willen vergroten.

Uiteindelijk mogen maximaal vijftig schoolmakers hun plan op 31 augustus presenteren voor de jury. De eerste 35 plannen worden geselecteerd door het publiek dat via www.onzenieuweschool.nl met Facebook-likes en Tweets kan stemmen op hun favoriete plan. De jury krijgt de kans om daarna nog maximaal vijftien wild cards uit te delen.

Kennisland-directeur Chris Sigaloff is tevreden:

“Het is een primeur en een spannend experiment: om scholen te crowdsourcen. Er komen veel goed doordachte plannen binnen, dus er is wat te kiezen! Wij kijken er naar uit om de initiatiefnemers die zijn geselecteerd door de jury te ondersteunen in het verder ontwikkelen van hun onderwijsinitiatief.”

De jury, bestaande uit experts uit het onderwijsveld, kiest na de presentatiedag tien tot vijftien initiatieven die door mogen naar de volgende fase: de Incubator (broedkamer). Hierin ontwikkelen de plannen zich met behulp van coaches tot volwaardige scholen. Vervolgens zullen maximaal vier schoolmakers toegelaten worden tot de zogenoemde Kraamkamer, waarin zij worden ondersteund om de scholen daadwerkelijk te starten.Er zullen maximaal vier schoolmakers toegelaten worden tot de zogenoemde Kraamkamer, waarin zij worden ondersteund om de scholen daadwerkelijk te starten. Deze potentiële scholen worden door een deskundige beoordelingscommissie geselecteerd.

Het publiek heeft ruim een week de tijd om een stem uit te brengen op hun favoriete school: van 15 tot en met 23 augustus. Plannen bekijken en stemmen kan op www.onzenieuweschool.nl.

Marcel weet meer

Ook interessant

Cookie toestemming
De KL-website gebruikt cookies om Google Analytics, YouTube en Vimeo mogelijk te maken. Lees meer over ons privacybeleid.