-
Heb je nog geen vragen, maar wel interesse in dit onderwerp?
Samen vernieuwen.
Duurzaamheid en gedragsverandering: sociale innovatie in het groen
Op 26 november sprak Marlieke Kieboom in Brussel over sociale innovatie en gedragsverandering op de conferentie ‘Catalyzing Action: EU Sustainable Lifestyles Roadmap and Action Plan to 2050’. De conferentie was het slotevent van een tweejarig Europees onderzoeksprogramma naar het mogelijk maken en versnellen van duurzame leefpatronen in Europa.
Het ochtendgedeelte vond plaats in het Vlaams Ministerie en stond in het teken van het presenteren van de eindresultaten van twee jaar samenwerking in het SPREAD-consortium. De onderzoeksgroep bestaat uit onderzoekers en maatschappelijke organisaties uit heel Europa. Zij presenteerden in Brussel vooral aan beleidsmakers van de Europese Commissie.
In de middag verdeelde het publiek zich over drie workshops bij de Koninklijke Vlaamse Academie. Eén van de workshops handelde over de rol van sociale innovatie op gedragsverandering richting meer groene, duurzame leefstijlen. Voor een 100-koppig publiek, voornamelijk bestaande uit wetenschappers, beleidsmakers en adviseurs uit de duurzaamheidssector, sprak Marlieke in de middag over de belangrijke rol van coöperatieve navigatie, gidsende randvoorwaarden en versnellende werkprincipes. Ze baseerde haar verhaal op haar werkervaring met innovatiepraktijken bij Kennisland. De workshop bevatte ook presentaties van Laura Storm (Sustainia, Denemarken) en Elinor Blair (Departement voor milieu, voedsel en landbouw, Verenigd Koninkrijk). De workshop werd gefaciliteerd door Maria Ritola van Demos, een Finse denktank.
De directeur van Demos, Aleksi Neuvonen, visualiseerde later in de middag via de toekomstscenariomethode vier mogelijke wegen die leiden naar een samenleving waarin onze individuele, materiële voetafdruk is teruggebracht naar 8.000 kilo per persoon. Je kunt het rapport hier downloaden.