-
Heb je nog geen vragen, maar wel interesse in Gezondheid en zorg?
Samen vernieuwen.
Een zachte landing na verhuizing voor mensen met dementie
We volgen verhuizingen van mensen met dementie van hun thuis naar een verpleeghuis en we gaan samen met hen, hun naasten en betrokken zorgprofessionals uitproberen hoe die verhuizingen beter kunnen.
Verhuizen naar een nieuwe woonomgeving is voor mensen met dementie en hun naasten een uiterst ingrijpende gebeurtenis. In opdracht van Netwerk Dementie Noordwest-Veluwe gaat Kennisland samen met zorgprofessionals, mensen met dementie en hun naasten op zoek naar manieren om de overgang van thuis naar een verpleeghuis zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Het wegvallen van de vertrouwde omgeving en het veranderen van dagelijkse routines kunnen leiden tot onzekerheid en onrust bij mensen met dementie. Een ondersteunende omgeving is daarom essentieel om hen stabiliteit en veiligheid te bieden tijdens deze overgang. Bij een ‘zachte landing’ – een verhuizing waarin iemand met dementie zo prettig mogelijk van het ene huis naar het andere gaat – staat de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten voorop.De kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten staat voorop.
We volgen de verhuizingen van een aantal mensen met dementie en gaan samen met hun naasten, hun betrokken zorgprofessionals kijken én uitproberen hoe het beter kan.
Actieonderzoek: wat werkt in de praktijk
We gaan in de regio Noordwest-Veluwe aan de slag met actieonderzoek. Dit betekent dat we experimenteren, observeren en leren, zodat we in de praktijk kunnen ontdekken wat echt werkt. We starten in de gemeenten Nunspeet en Elburg, waar we nauw betrokken zullen zijn bij minimaal 4 verhuizingen.
Voorafgaand aan elke verhuizing stellen we een ‘verhuisgroep’ samen die bestaat uit alle relevante personen die betrokken zijn bij de zorg van de persoon met dementie en invloed (kunnen) hebben op de verhuizing, zoals de casemanager, zorgverlener van het verpleeghuis, POH’er++POH’erDat is een praktijkondersteuner in de huisartsenzorg. Lees meer, naasten en natuurlijk de persoon zelf. Op basis van eerdere ervaringen en een vooronderzoek bepalen we wat we bij deze verhuizingen anders willen doen, om vervolgens samen te reflecteren op wat wel en niet goed ging. Daarnaast halen we tijdens de verhuizingen verhalen op. Zo ontwikkelen we een set van richtlijnen en best practices – een toolbox voor een zachte landing – die na dit project in andere regio’s toegepast kan worden.We ontwikkelen een set van richtlijnen en best practices – een toolbox voor een zachte landing.
Tentoonstelling en inspiratiebundel
Aan het eind van dit actieonderzoek hebben we een schat aan ideeën, ervaringen en inzichten verzameld die helpen om het verhuisproces voor mensen met dementie te optimaliseren en hen een zachte landing na verhuizing te bieden. Tijdens een feestelijke slotbijeenkomst brengen we alle betrokkenen samen en presenteren we de verzamelde ideeën, verhalen en inzichten tijdens een tentoonstelling.
Op basis van de input van alle betrokkenen bepalen we welke best practices en tools in de inspiratiebundel worden opgenomen. Deze bundel wordt vervolgens breed gedeeld met de andere regio’s binnen Dementie Netwerk Nederland++DNNIn Nederland zijn zo’n 65 regionale dementienetwerken actief, waaronder Netwerk Dementie Noordwest-Veluwe. Deze netwerken zorgen samen voor goede zorg en ondersteuning voor mensen met dementie. Dementie Netwerk Nederland versterkt en verbindt deze netwerken, en bundelt hun krachten., zodat ook zij aan de slag kunnen gaan om verhuizingen van thuis naar een verpleeghuis structureel beter te laten verlopen.