-
Heb je nog geen vragen, maar wel interesse in Onderwijs en jeugd?
Samen vernieuwen.
InnovatieSafari Katholieke Pabo Zwolle van start
Voor het tweede jaar op rij organiseert Kennisland de InnovatieSafari, een module van de master ‘Leren en Innoveren’ op de Katholieke Pabo in Zwolle. In drie intensieve dagen gaan de studenten met vraagstukken op een van de aangesloten scholen aan de slag. Na het inventariseren van de vraagstukken op 14 april is de Safari gestart.
De groepen hebben zich vastgebeten in complexe vraagstukken als: “Hoe kunnen we leerlingen met een voorsprong in groep 3 voldoende uitdaging bieden om deze voorsprong vast te houden?”, “Hoe creëren we meer zelfsturing bij leerlingen?” en “Hoe kan de school ouderbetrokkenheid vergroten?”. Voor vrijwel elk vraagstuk zijn de deelnemers erachter gekomen dat er achter elke ogenschijnlijk simpele vraag, een complex probleem schuilt.
Leerproces
Met een frisse blik nemen de groepjes deze vraagstukken onder de loep. In plaats van een dichtgetikt plan te schrijven staan principes uit actie-onderzoek++Safari-methodiekLees meer over de methodiek achter de Safari. centraal in de Safari. Studenten ervaren hoe het is om met onderwijsvernieuwing in de praktijk bezig te zijn. Waar loop je allemaal tegenaan als je beweging probeert te creëren? Hoe houd je een open blik en welke aannames spelen er mee op de achtergrond? De Safari is een leerproces voor de deelnemers, én zorgt voor beweging en een nieuwe kijk op actuele vraagstukken waar scholen mee zitten.De Safari is een leerproces voor de deelnemers, én zorgt voor beweging en een nieuwe kijk op actuele vraagstukken waar scholen mee zitten.
Op de tweede Safari-dag verkennen zij, samen met alle betrokkenen, diverse oplossingsrichtingen door middel van prototypen. Zo komen ze erachter welke reacties verschillende interventies in de lokale context oproepen. Door alle stakeholders direct bij het uittesten van de oplossingsrichtingen te betrekken, ervaren zij in een vroeg stadium welke mogelijkheden er bestaan om een vraagstuk te benaderen.
De studenten presenteren op 9 juni voor elkaar en voor de directeuren van de aangesloten scholen de lessen die zij leren uit deze opdrachten én hun eigen leerervaringen. Met deze aanbevelingen gaan zij na de Safari verder aan de slag.
Ben je benieuwd naar de ervaringen tot nu toe? Bekijk dan de blog!