Update

KL25 Workshop ‘Struikelen over participatie’

In de KL25-workshop ‘Struikelen over participatie’ nam expert Nanke Verloo deelnemers van het KL25 Festival mee in de veelvoorkomende valkuilen bij burgerparticipatietrajecten.

Letterlijk struikelen over participatie
Letterlijk struikelen over participatie

Nanke++Nanke VerlooNanke is universitair docent in Stedelijke Politiek en Planologie. Zij heeft zich gespecialiseerd in conflict, burgerparticipatie, en in- en uitsluiting in stedelijke ontwikkelingsprocessen. Haar huidige onderzoek richt zich op de veranderende en vaak conflicterende relatie tussen burgers en lokale overheden. In 2023 publiceerde zij haar boek Struikelen over participatie, Tien ‘kritieke momenten’ voor betere burgerparticipatie in lokale besluitvorming.  vertelde in het pand van AMS Institute++AMS InstituteAMS Institute is een gezamenlijk onderzoeksinstituut van de vooraanstaande universiteiten Wageningen University & Research (WUR), TU Delft, en Massachusetts Institute of Technology (MIT).  over 4 kritieke en vaak ongemakkelijke hobbels waardoor participatie spaakExpert Nanke Verloo vertelde over de hobbels waardoor participatie spaak kan lopen. kan lopen: haperende besluitvorming rondom het instrument ‘participatie’, gebrek aan aandacht voor de lokale geschiedenis, werkvormen die helemaal niet passen bij de verhalen die inwoners willen vertellen, en een ontoereikende vertaling van participatie naar plan- en/of beleidsvorming.

Als ambtenaar word je soms in een keurslijf geduwd. Als ik bijvoorbeeld met jongeren samenwerk die ‘vuiger’ taalgebruik bezigen, waarom zou ik dan niet gewoon vuig terug mogen praten? Zodat je echt op elkaars niveau kan spreken, in plaats van dat je keurig in je ambtenarenjargon moet blijven.

— gemeenteambtenaar/deelnemer

Interessante vragen die je aan het denken zetten. Hoe ga je als begeleider om met weerstand? Wat doe je als je meer participatie wil rondom onderwerp A, maar onderwerp BConstructief ongemakkelijk werd het vooral bij de vraag wat iemands eigen rol was bij het mislukken van participatie. veel hoger op de agenda staat bij de mensen om wie het gaat?

Cruciaal bij participatie is goed naar elkaar luisteren. In een speed-solve-sessie deelden bezoekers daarom ervaringsverhalen, waarna ze elkaar bevroegen, bekritiseerden en adviseerden.

Constructief ongemakkelijk werd het vooral bij de vraag wat iemands eigen rol was bij het mislukken van participatie. Een van de deelnemers: “Ik heb zelf vaak 10 wandelingen nodig om tot zelfinzicht te komen. Terwijl dat juist cruciaal is om tot verbetering van participatietrajecten te komen.” Nanke reflecteerde vanuit haar onderzoekservaring op de gedeelde verhalen uit de praktijk.

Ik had laatst een minder goede ervaring met participatie, die begon namelijk met een voorlichtingsavond...

— deelnemer workshop ‘Struikelen over participatie’

Aan de slag met participatie

Kennisland heeft veel ervaring met participatietrajecten waarbij de mensen om wie het gaat echt betrokken worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar ons actieonderzoek over aardgasvrij wonen, of Crimelabs, waarin jongeren oplossingen bedachten tegen criminaliteit, of naar ons actieonderzoek over polarisatie op school.

Zij weten meer

Ook interessant

Cookie toestemming
De KL-website gebruikt cookies om Google Analytics, YouTube en Vimeo mogelijk te maken. Lees meer over ons privacybeleid.