-
Heb je nog geen vragen, maar wel interesse in dit onderwerp?
Samen vernieuwen.
Bekijk direct het boek ‘Wij zijn ritme’
Ritme is houvast. Ritme geeft ons structuur. Ritme is overal; in ons zelf, tussen ons in, en om ons heen. Ritmes vormen markeringen in de tijd. Die markeringen geven betekenis aan het dagelijkse bestaan, ze geven aan wanneer we opstaan, naar school gaan, werken, sporten, vrij zijn of slapen. Kortom, ritmes geven structuur aan ons leven en als ze er niet waren, zou de tijd voor ons gevoel eindeloos doorlopen.
Juist nu onze dagelijkse ritmes steeds opnieuw door corona overhoop worden gehaald, zoeken we naar nieuwe houvast. Van de lente 2020 tot de zomer van 2021 werkten meer dan honderd kunstenaars en wetenschappers samen om naar die houvast op zoek te gaanMeer dan honderd kunstenaars en wetenschappers gingen samen op zoek naar houvast. Dat resulteerde onder andere in dit boek. , in het kader van het onderzoeksprogramma Values for Survival++Values for SurvivalDit onderzoeksprogramma is in opdracht van Het Nieuwe Instituut, namens het ministerie van OCW, ontwikkeld en in samenwerking met gemeente Amsterdam tot stand gekomen. Naar aanleiding van de hoofdvraag van de Architectuur Biënnale ‘How will we live together?’ en de wedervraag van het Nederlandse Paviljoen ‘Who is we?’ Lees meer . Ze kenden elkaar niet en konden elkaar meestal ook niet ontmoeten. Toch vonden ze een ritme in hun interactie en lukte het om hun kennis en verhalen uit te wisselen.
Omdat ritme in alles en iedereen zit, is het ook zeer geschikt om kinderen en jongeren hierover te leren. Zo is het boek ‘Wij Zijn Ritme’ tot stand gekomen. Vijftien bijzondere verhalen over ritmes, alledaags en ongewoon. Blader (scroll) door het boek en laat je meevoeren door de unieke verhalen, illustraties en beelden (in Nederlands en Engels). De verhalen zijn ook te beluisteren als podcast ++Ook EngelstaligMeer podcasts (in het Engels) vind je op Spotify. op Spotify, met muziek en geluidenOmdat ritme in alles en iedereen zit, is het ook zeer geschikt om kinderen en jongeren hierover te leren. die je de ritmes van het leven laten voelen.
Lees of luister bijvoorbeeld naar Het Ritme van Ruzie, door sociologe en criminologe Marie Rosenkrantz-Lindegaard of naar Elsa en het stoplichtencomplot, door professor human-centered artificial intelligence Alessandro Bozzon.
Enkele van de vele prachtige illustraties in het boek:
Heb je vragen over het onderzoek of wil je betrokken raken bij het vervolg, stuur een mail naar team CSO van de gemeente Amsterdam: secretariaat.cso@amsterdam.nl