-
Heb je nog geen vragen, maar wel interesse in Overheid in transitie?
Samen vernieuwen.
Verhalen over aardgasvrij wonen: waarom doe je dat (niet)?
Kennisland doet in opdracht van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving onderzoek naar de beweegredenen van bewoners om aardgasvrij te wonen of om dat juist niet te doen.++OnderzoekLees hier meer over het onderzoek. Daarnaast is de vraag wat bewoners helpt en wat hen belemmert bij het aardgasvrij maken van hun woning.
We hebben gedurende het onderzoek meer dan twintig bewoners gesproken en heel veel verhalen opgehaald over waarom mensen ervoor kiezen om hun woning aardgasvrij te maken. Hieronder vind je alvast één van die verhalen. Het volledige onderzoeksrapport nu te downloaden.
Monumentaal aardgasvrij
Het verhaal van Mark++Deelnemer onderzoekDe namen in het onderzoek zijn gefingeerd om privacyredenen.
Wat is je (woon)situatie?
Dit is een monumentale, vrijstaande koopwoning uit 1860 in Enkhuizen. Mijn overgrootouders hebben het huis in 1916 gekocht, mijn overgrootvader was kolenboer, ik heb het huis zelf aardgasvrij verbouwd. We hebben gekozen voor een luchtwarmtepomp en het huis goed geïsoleerd met een aaneengesloten isolatieschil binnen de gevels en het dak nadat de oude woning volledig was gestript.
Welke overwegingen speelden een rol bij het aardgasvrij willen wonen?
Ik heb mijn vorige huis zelf opgeknapt. Dat is zeven jaar geleden, aardgasvrij wonen speelde toen nog niet.Ik heb mijn vorige huis zelf opgeknapt. Dat is zeven jaar geleden, aardgasvrij wonen speelde toen nog niet. Ik had het wel goed geïsoleerd. Door mijn gasverbruik te vergelijken met dat van de vorige bewoners, realiseerde ik me hoeveel de verduurzaming van mijn woning mij financieel opleverde. Toen dacht ik: als ik het nog een keer ga doen, dan doe ik het nóg even beter. Dat heb ik hier geprobeerd. We zouden een nieuwe cv-ketel en gasleidingen moeten aanleggen, want we hadden alles tot aan de meters weggesloopt. Ook het risico van open vuur hebben we meegenomen in de overweging voor de keuze voor gasloos koken, dat scheelt in de brandverzekering. Waarom zou je dan niet alvast naar de toekomst gaan?Waarom zou je niet alvast naar de toekomst gaan?
Daarnaast, stroom kun je zelf opwekken, aardgas niet. Daarom hebben we ook geïnvesteerd in windenergie en zonnepanelen. Uiteindelijk hoop ik na een jaar of acht uit de kosten te zijn qua energie. De warmtepomp heb ik niet meegerekend in de kosten. Daarvan heb ik het gevoel dat ik gewoon goed bezig ben voor voor het milieu. En het is ook het plezier van zelf alles uitzoeken, kiezen en alles bepalen.
Hoe heb je het aangepakt met een monument?
In de koopperiode ben ik meteen al bij de gemeente en de erfgoedcommissie langs geweest met mijn plannen en tekeningen. Ik wilde het huis uitbreiden en ook de plannen daarvoor heb ik steeds laten zien, toegelicht en aangepast als dat nodig was. Uiteindelijk had ik alle vergunningen voor elkaar en kon iedereen zich vinden in de uitbreiding van ons huis met een aanbouw achter het huis.
Maar… dan heb je ook de kwaliteiten nodig om dat te doen?
Ik kan vrijwel alles zelfIk ben niet bang om iets te proberen en ik heb genoeg vertrouwen in mezelf om sceptisch te zijn richting experts., heb veel van mijn vader geleerd. Als ik uit school kwam stond ik te springen om mijn overall aan te trekken en hem te helpen. In het vorige huis heb ik geoefend. Ik ben niet bang om iets te proberen en ik heb genoeg vertrouwen in mezelf om sceptisch te zijn richting experts. Ik kreeg zoveel verschillende adviezen over warmtepompen dat ik dacht: het huis is supergoed geïsoleerd, er wordt me van alles aangesmeerd. Daarom heb ik een Excelsheet gemaakt en mijn berekeningen aan een vriend van me voorgelegd. Hij is werktuigbouwkundige, dus hij kon even meekijken of wat ik had bedacht klopte. Toen heb ik mijn keuze gemaakt. Diezelfde vriend gaat zijn huis nu ook aardgasvrij verbouwen.