Serious Games

Een serious game is een gesprekstool die grote maatschappelijke onderwerpen concreet maakt, zodat een diverse groep betrokkenen er op een gelijkwaardige manier over in gesprek kan.

Deelnemers spelen in groepjes het samenspel Buurtgenoten.
Deelnemers van een KL Brouwerij spelen in groepjes het samenspel Buurtgenoten.
De serious game 'Verschralen of vernieuwen'
De serious game 'Verschralen of vernieuwen'
Een speler leest een kaartje voor.
Een speler leest een kaartje voor.

Wat is een serious game precies?

Een serious game is een speelse tool om in verschillende groepen het gesprek over een specifiek thema aan te gaan. Geen van onze spellen zijn hetzelfde, maar de gemene deler is het concreet en behapbaar maken van maatschappelijke onderwerpen die zo overweldigend kunnen voelen dat je niet weet waar te beginnen.

De methode is laagdrempelig, omdat er weinig voorkennis voor nodig is om mee te doen en er toch een verdiepend gesprek ontstaat.

Tijdens het spelen is iedereen aan tafel speler, ongeacht of je bestuurder of bewoner bent. We ontwerpen elk spel samen met een groep directbetrokkenen, zodat niet alleen de inhoud en het doel, maar ook de vormgeving, toon en sfeer aansluit op de mensen om wie het gaat.

Typische dilemma's die we vaak tegenkomen

  • “Ik wil graag over dit thema in gesprek, maar het is zo complex dat het onbehapbaar voelt.”
  • “Hier met alle betrokkenen over in gesprek gaan voelt onmogelijk, dan komt iedereen vooral met hun eigen verhaal en ervaring. Hoe zorg ik nou dat mensen echt naar het geheel kijken?”
  • “Het lukt ons niet om verder te denken dan de bestaande regels en structuren.”

Een serious game kun je inzetten om verschillende soorten gesprekken aan te wakkeren, daarom maken we voor elk vraagstuk een spel op maat. Het kan een dialoog over een bepaald thema aanzwengelen, zoals ons Samenspel Buurtgenoten++Meer infoLees hier meer over Samenspel Buurtgenoten. dat in buurten door heel Nederland gespeeld wordt om ideeën te genereren en uit te wisselen over een zorgzame samenleving. Daarnaast gebruiken we serious games als onderzoeksmethode, bijvoorbeeld om toekomstscenario’s over de ouderenzorg te verkennen of nieuwe samenwerkingen tussen de gemeente en bewoners te testen++OosterwoldLees meer over hoe we dat bijvoorbeeld doen in Oosterwold..

Mijn man en ik zitten overal in elke vereniging in dit dorp, maar toch hebben wij met dit spel dingen gehoord die we nooit horen van de mensen.

— Kwartiermaker Midden-Drenthe

Proces

  • 1. Ontwerpgroep samenstellen

    Een groep ambassadeurs vormen die het spel mede-ontwerpt.
    Adviseur zorginnovatie Sarai begeleidt een serious game.
  • 2. Vraagstuk/thema verkennen

    Wat speelt er al op de locatie? Welke ideeën, oplossingen of interventies zijn al geprobeerd? Welk toekomstscenario willen we voorkomen?
    Mensen bevragen bij een winkelcentrum.
  • 3. Brainstormen en experimenteren

    Samen met de ontwerpgroep brainstormen en experimenteren we met verschillende spelideeën, gebaseerd op een gezamenlijke lokale verkenning.
    Deelnemers brainstormen over hoopvolle scenario’s voor hoe een klimaatrechtvaardige buurt eruit zou kunnen zien.
  • 4. Testen, aanvullen en verbeteren

    Eerste concepten voor mogelijke spellen testen, aanvullen en verbeteren.
    Serious game testen, aanvullen en verbeteren
  • Het spel is af!

    We begeleiden en analyseren een aantal speelsessies of dragen het spel over, inclusief hulpmiddelen om het spel zelfstandig te kunnen spelen.
    Overzicht van het speelbord

Waarvoor zet jij een serious game in?

De kracht zit in de gelijkwaardigheid en veiligheid die deelnemers ervaren om (soms botsende) perspectieven uit te wisselen en tot nieuwe oplossingsrichtingen te komen.

Een serious game inzetten bij jouw organisatie, of in jouw buurt? Wij komen graag met je in contact

Neem contact op
Een diverse groep spelers speelt onze serious game 'Buurtgenoten'

Zij weten meer

Cookie toestemming
De KL-website gebruikt cookies om Google Analytics, YouTube en Vimeo mogelijk te maken. Lees meer over ons privacybeleid.