Challenges
Met onze challenges genereren we vernieuwende ideeën rondom een maatschappelijk thema door mensen die niet direct bij een vraagstuk betrokken zijn op te roepen hun beste idee in te dienen.
Wat is een challenge precies?
Bij Kennisland zijn we ervan overtuigd dat de benodigde kennis en ervaring die nodig zijn voor goede, nieuwe oplossingen al in de samenleving aanwezig zijn. Een challenge is een prikkelende, enthousiasmerende manier om dit naar boven te halen én andere partners te vinden om mee samen te werken++Unusual suspectsSoms komen mensen waarvan je het niet zou verwachten juist met betere nieuwe ideeën dan de usual suspects. Met een challenge boor je die schatkist aan. . Een challenge is eigenlijk een hele grote brainstorm met uiteenlopende mensen. We mobiliseren de samenleving bij een het oplossen van een gemeenschappelijk probleem.
Bij een challenge zetten we een (prijs)vraag uit bij een grote groep, bijvoorbeeld alle bewoners van een gemeente of provincie. Soms vragen we zelfs heel Nederland++Radicale VernieuwersZoals bij de challenge ‘Radicale Vernieuwers’ waarin we heel het land vroegen om de meest innovatieve ideeën voor een betere wereld in te sturen.. De vraag gaat over een complex maatschappelijk probleem zoals het lerarentekort, verslechterde mentale gezondheid of de wachtlijsten in de zorg. De vraag is concreet en helder, zodat iedereen hier met diens eigen kennis, ervaring en intuïtie mee aan de slag kan.
Een challenge staat nooit op zichzelf. We bieden mensen en organisaties die met nieuwe ideeën komen bijvoorbeeld een programma aan waarin ze hun vernieuwende idee samen met anderen kunnen doorontwikkelen naar de praktijk.
Een challenge kan een vliegwiel zijn voor verandering, omdat het mensen en organisaties uitdaagt om creatieve oplossingen te vinden voor de meest prangende maatschappelijke vraagstukken.
Challenges zetten we per definitie in bij complexe vraagstukken waarbij we eigenlijk niet exact weten wat de oplossing is en waarvoor geen expert voorhanden is die het juiste pad van A naar B uitstippelt. Vraagstukken waarbij de huidige betrokken partijen gebaat zouden zijn bij de kennis en ervaring van andere betrokkenen, met nieuwe inzichten en andere partners.
Typische dilemma's waarbij challenges uitkomst bieden
-
Hoe kunnen we effectief klimaatbeleid voeren zonder dat dit leidt tot overmatige dwangmaatregelen die mensen hun vrijheid ontnemen?
-
Hoe kunnen we de vergrijzende bevolking ondersteunen zonder de belastingdruk op jongere generaties onhoudbaar te maken?
-
Hoe kunnen we inclusiviteit bevorderen zonder dat mensen het gevoel krijgen hun eigen culturele of persoonlijke identiteit te verliezen?
-
Hoe kunnen we gezondheidszorg toegankelijk houden voor iedereen zonder dat de kosten onhoudbaar stijgen?
Mogelijke resultaten
Een challenge is een slimme manier om een breed scala aan frisse ideeën te genereren en nieuwe, onverwachte samenwerkingsverbanden aan te gaan. Door samen te werken met partners met andere invalshoeken en perspectieven, ontstaan er verrassende inzichten en innovatieve oplossingen.
Bij een challenge verkennen deelnemers samen nieuwe wegen. Zij leren en verbeteren continu in een uniek traject waarbij de diverse achtergronden en expertises van alle betrokkenen een waardevolle bijdrage hebben geleverd.
Onze challenges hebben bijvoorbeeld al geleid tot nieuwe scholen in Amsterdam (en beter beleid voor het starten van nieuwe scholen) en andere vormen van omgaan met ouderen.
Proces
-
1. Definiëren
Maatschappelijk vraagstuk precies en helder definiëren samen met de directbetrokkenen. -
2. Proces en jury
Proces van de challenge ontwerpen samen met de directbetrokkenen en een jury instellen. -
3. Campagne voeren
Challenge onder de aandacht brengen met een campagne en toegankelijk maken voor iedereen. Vaak in samenwerking met een campagnebureau. -
4. Delen en inspireren
Binnengekomen ideeën delen via een online portal. Zo raken steeds meer mensen geïnspireerd. -
5. Beoordeling
Binnengekomen ideeën beoordelen en een shortlist maken voor de jury. -
6. Winnaars kiezen
De jury kiest de winnaars van de challenge. -
7. Doorontwikkelen
Publiceren over wat de challenge heeft gebracht en over wat de volgende stappen zijn. Hierna gaan we de winnende ideeën samen doorontwikkelen naar een eerste prototype door middel van een pioniersprogramma, broedplaats of social lab.
Challenges kunnen bijdragen aan maatschappelijke vooruitgang door innovatie te versnellen en nieuwe ideeën een kans te geven om zich te bewijzen in de praktijk.
‘Laboratories of hope’
Herman Wijffels, voorzitter van de Radicale Vernieuwers-jury, beschouwt de nieuwe initiatieven die voortkomen uit challenges als ‘laboratories of hope’. Het zijn experimenteerruimtes waar gewerkt wordt aan de samenleving van de toekomst. Het gaat namelijk niet alleen om initiatieven die proberen dingen sneller, beter of goedkoper te maken, maar om het samen zoeken naar echt nieuwe oplossingen die gebaseerd zijn op andere waarden, principes en manieren van werken en organiseren.
Voorbeelden van onze challenges
Zij weten meer
-
Heb je nog geen vragen, maar wel interesse in dit onderwerp?
Samen vernieuwen.