Faduma Mukhtar
Adviseur maatschappelijke vernieuwingFaduma Mukhtar is adviseur maatschappelijke vernieuwing bij Kennisland. Met een achtergrond in de gezondheidswetenschappen heeft zij in de afgelopen jaren een brede interesse ontwikkeld voor thema’s rondom kansenongelijkheid, preventie, gezondheidsverschillen, mentale gezondheid, doelmatigheid en maatschappelijke participatie in de breedste zin van het woord.
In de huidige staat van de wereld, waar complexe maatschappelijke problemen zich snel opstapelen, vindt zij het schrijnend om te zien hoe (kwetsbare) mensen verstrikt raken in het web van systemen en bureaucratie. Faduma wil af van het idee dat bestaande methodes om tot oplossingen te komen in stand worden gehouden omdat ‘het altijd zo gedaan wordt’. De zoektocht naar innovatieve en duurzame oplossingen begint bij het samenbrengen van diverse, relevante partijen die het dichtst op het vraagstuk zitten. Door hun unieke inzichten en verhalen aan elkaar te verbinden, sluiten gewenste veranderingen beter aan op de behoeftes van alle partijen.
Bij complexe maatschappelijke problemen is het goed om je blik te verbreden en naar de internationale context te kijken voor nieuwe inzichten. Vandaar dat Faduma zich tijdens haar master Management, Entrepreneurship & Policy Analysis in Health & Life Sciences ook heeft gefocust op internationale volksgezondheid. Voor haar stage heeft zij op Zanzibar in Tanzania meegewerkt aan de opzet van The Friendship Bench++The Friendship BenchEen in Zimbabwe ontwikkeld programma dat gedragstherapie aanbiedt met als doel het verminderen van veelvoorkomende psychische stoornissen. De sessies worden niet gefaciliteerd door een professionele gezondheidsmedewerker, maar door nieuw getrainde, vertrouwde leden van de gemeenschap. Lees meer, een programma gericht op de verbetering van de mentale gezondheid van vrouwen die een traumatische bevalling hebben overleefd. The Friendship Bench maakt gebruikFaduma wil af van het idee dat bestaande methodes om tot oplossingen te komen in stand worden gehouden omdat ‘het altijd zo gedaan wordt’. van een wetenschappelijke probleemoplossende methode++Problem-solving therapyEen korte psychologische therapie die de volgende aspecten bevat: opsommen en identificeren van problemen, probleemverkenning, ontwikkelen van een actieplan, implementatie en follow-up. Een van de voordelen van het gebruik van deze methodologie is dat de interventie gemakkelijk aan te passen is in een specifieke context en dus kan worden toegepast in een omgeving waarin weinig middelen voorhanden zijn. Lees meer om mentale problemen binnen de gemeenschap op een zo laagdrempelig mogelijke manier aan te pakken en bespreekbaar te maken. Faduma heeft haar onderzoeksresultaten kunnen omzetten naar beleid waarmee The Friendship Bench is gestart op Zanzibar en aansluit op de behoeftes van de vrouwen. Tijdens dit project werd voor haar echt duidelijk hoe belangrijk het is om de doelgroep vanaf het begin te betrekken bij het ontwerpen van oplossingen.
Na haar studie ging Faduma aan de slag bij SOS International, één van de externe partijen die de GGD-GHOR landelijk ondersteunde bij de bestrijding van het coronavirus. In korte tijd is zij daar doorgegroeid tot trainer, coach en coördinator voor medewerkers van bron- en contactonderzoek++Bron- en contactonderzoekWordt tijdens de coronacrisis ingezet om mensen die het coronavirus hebben opgelopen en hun contacten duidelijk en accuraat te informeren over de op dat moment geldende gezondheidsadviezen. Lees meer verspreid over heel Nederland. In deze periode heeft zij samengewerkt met een diverse groep mensen met verschillende achtergronden. Ze leerde in de praktijk om je bewust te zijn van welke doelgroep je voor je hebt, om de kennisoverdracht zo aan te passen dat het voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk is. Deze vaardigheid kwam bovendien goed van pas tijdens haar werk als wetenschappelijk docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar ze lesgaf aan studenten van de opleiding gezondheidswetenschappen.
Faduma is opgegroeid in Ede en heeft tijdens haar studie een paar jaar in Amsterdam gewoond. Verder kijkt en luistert ze graag naar true-crime documentaires en podcasts en geniet ze van lange wandelingen op de heide. Wanneer het mogelijk is, maakt ze graag korte en lange buitenlandse reizen met vrienden. Citytrips naar het prachtige Oost-Europa zijn daarbij favoriet.