KL Brouwerij #2: Rollende huiskamer op guerillaplein met mini-museum
Tijdens de tweede KL Brouwerij gingen we met alle deelnemers op expeditie over het Marineterrein. We zochten inspiratie bij deze experimenteerruimte in Amsterdam, waar ook ons kantoor zit. Het leverde verrassende inzichten op over wat je allemaal kunt doen om de leefomgeving gezonder te maken.
- Betrokken KL'ers
- Ferry Nagel fn@kl.nl
- Nina Sandford ns@kl.nl
- Faduma Mukhtar fm@kl.nl
“Eigenlijk liggen deze ideeën allemaal in elkaars verlengde”, merkte een deelnemer van de tweede KL Brouwerij++KL BrouwerijEen aantal keer per jaar laten we ons werk even voor wat het is en ‘brouwen’ we samen nieuwe ideeën voor maatschappelijke uitdagingen. We brengen leven in de brouwerij door te ontdekken, smeden, broeden, fantaseren en borrelen. Dit doen we met partners, experts, ervaringsdeskundigen en betrokkenen bij het vraagstuk dat die middag centraal staat, en waar we meer over willen leren. Lees meer over de vorige editie ‘De betrokken buurt’ en meld je aan voor de nieuwsbrief om uitgenodigd te worden! op. De ideeën waar ze het over had, kwamen van de deelnemers zelf. Zij deden eerst inspiratie op over hoe een leefomgeving er óók uit kan zien. Van dystopische steden, via de Gezonde Stad++De Gezonde StadAnnick Mantoua van de Gezonde Stad inspireerde ons met voorbeelden van hoe mensen samen iets kunnen veranderen in de leefomgeving in de stad. ‘Het kan klein beginnen en soms lang duren, maar veranderingen kunnen echt vanuit mensen in een buurt komen.’ naar experimenten op het Marineterrein. Na de presentaties en expeditie brouwden de deelnemers zelf nieuwe ideeën voor een leefomgeving die bijdraagt aan een betere gezondheid.
Een guerillaplein met pop-upvoorstellingen, een openbare woonkamer van de wijk. Een groen mini-museum, en een ‘rolling community’, waar de meubels op wielen ervoor zorgen dat je eindeloos kan experimenteren en leren met je leefomgeving. Dit waren de vier ideeën die uit de brainstorm kwamen, met inderdaad een rode draad; het zijn plekken in de buurt waar mensen samenkomen, die verbinding tussen mensen stimuleren en waar bewoners samen iets ondernemen (bijvoorbeeld optredens, leren over groen, opruimen).
Blader door het foto-album hierboven voor een impressie.
Een gezonde dosis inspiratie
Het thema van de middag was de ‘Leefomgeving van de toekomst’, maar op commando een voorstelling makenHoe moeilijk is het voor de gemeente of beheerder om de regie uit handen te geven als ze bij een initiatief van bewoners zelf liever andere keuzes hadden gemaakt? van een radicaal ander toekomstbeeld is best lastig. Daarom maakten de deelnemers van deze KL Brouwerij kennis met verschillende toekomstbeelden. Ferry Nagel, senior adviseur zorginnovatie bij Kennisland, trapte af met zijn sciencefiction-tienerdromen, vol vliegende auto’s. Annick Mantoua van de Gezonde Stad gooide het over een andere boeg met haar succesverhaal over De Zeeburgertuin, een stadsmoestuin in Amsterdam-Oost, gerund voor en door buurtbewoners.
“Ik gun iedere buurt een Zeeburgertuin!”
Tijdens de buurtexpeditie over het Marineterrein leerden we over een origineel, alternatief gebruik van parkeerplaatsen, collectieve sportspullen, rafelranden gebruiken en zelf invloed hebben op cameratoezicht. De verschillende initiatieven brachten interessante discussies op gang. Zijn de sportspullen wel echt gedeeld, als ze met camera’s bewaakt worden en je een app nodig hebt om ze te kunnen huren? En hoe moeilijk is het voor de gemeente of beheerder om de regie uit handen te geven als ze bij een initiatief van bewoners zelf liever andere keuzes hadden gemaakt?
“Ik ben benieuwd wat er zou gebeuren als we een mand met tafeltennisbatjes en een bal hier gratis en open voor iedereen naast zouden zetten.”
Prototype van de rollende huiskamer
Alle ideeën van de deelnemersDoorzettingsvermogen en volhouden zijn de belangrijkste succesfactoren voor het zelf veranderen van je leefomgeving. voor een gezonde leefomgeving waren variaties op een plek in de buurt waar mensen kunnen samenkomen. Plekken die bijdragen aan verbinding tussen mensen van allerlei generaties en achtergronden. Vandaar dat we besloten om alle ideeën samen te voegen tot één idee: de rollende huiskamer, op een guerillaplein, met een groen mini-museum.
Samen met een aantal enthousiaste deelnemers werken we dit idee verder uit tot een eerste versie. Annick Mantoua van de Gezonde Stad gaf ons nog mee dat doorzettingsvermogen de belangrijkste succesfactor is voor het zelf veranderen van je leefomgeving. Benieuwd hoe het afloopt met onze rollende huiskamer? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief of loop eens langs bij ons op het Marineterrein in Amsterdam.
- Betrokken KL'ers
- Ferry Nagel fn@kl.nl
- Nina Sandford ns@kl.nl
- Faduma Mukhtar fm@kl.nl