-
Heb je nog geen vragen, maar wel interesse in Overheid in transitie?
Samen vernieuwen.
Aardgasvrij wonen, waarom doe je dat (niet)?
Kennisland deed in opdracht van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving++Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving Het OFL zet zich in voor samenwerking en dialoog tussen de rijksoverheid en de samenleving, op het gebied van bijvoorbeeld de klimaatcrisis, de energietransitie, mobiliteitsproblemen, krimp en grotestadsproblematiek. Zie verder onderzoek++SamenwerkingKennisland werkte in dit onderzoek samen met Rolinka Kattouw van Oostwest. naar de beweegredenen van bewoners om aardgasvrij te wonen, of om dat juist niet te doen. Daarnaast was de vraag wat bewoners helpt of belemmert bij het aardgasvrij maken van hun woning.
Wel willen maar niet kunnen
Bij de start van dit onderzoek++Het onderzoekLees hier meer over het onderzoek. was onze hypothese dat voor veel mensen geldt dat zij wel mee willen doen aan de energietransitie, maar dat zij niet mee kunnen doen. We hebben gedurende het onderzoek ruim dertig mensen (bewoners en professionals) gesproken en een schat aan kennis opgedaan over waarom mensen ervoor kiezen om hun woning aardgasvrij te maken, of waarom zij dat tot op heden niet gedaan hebben. De resultaten uit dit onderzoek bevestigen onze aanname.
ZZelfs voor mensen die wij als ‘empowered’ beschouwen blijkt de overstap naar aardgasvrij wonen behoorlijk complex te zijn. elfs voor mensen die wij als ‘empowered’++EmpowermentIn het onderzoek noemen we datgene wat mensen bekrachtigt ‘empowerment’. Zo kan het oprichten of lid worden van een energiecoöperatie gezien worden als (een proces van) empowerment. Belangrijke elementen die bijdragen aan empowerment zijn bijvoorbeeld toegang tot informatie, geld, sociale netwerken en grondstoffen en het vermogen en de bereidheid om deze middelen in te zetten. beschouwen blijkt de overstap naar aardgasvrij wonen behoorlijk complex te zijn. Met name de mogelijkheden en de directe omgeving van de woning, de toegang tot technische kennis en financiële middelen, iemands netwerk, en de bereidheid en competenties om deze in te zetten, blijken bepalend te zijn. De inzichten uit dit onderzoek kunnen overheden en andere betrokken partijen helpen om bewoners op de juiste wijze te ondersteunen bij de stappen die zij moeten zetten op weg naar aardgasvrij wonen.